Odlični uvjeti

U Vrbovskom otvorena nova tržnica: ‘Za nas ovo znači stvarno puno’

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Za nas kao proizvođače prirodne i autohtone hrane ovo znači puno jer sada uz Ravnu Goru, Mrkopalj, Fužine i Delnice imamo i Vrbovsko kao prodajno mjesto, i to vrlo kvalitetno, kaže Siniša Jurković iz OPG-a JurkovićPoprilično jaka kiša i ružno vrijeme nisu jučer nimalo omeli svečanost otvaranja novouređenog prostora Tržnice Vrbovsko. Štoviše, ovi nepovoljni meteorološki uvjeti dodatno su naglasili najbolje strane novouređenog prostora – posebno nadstrešnicu sa 16 prodajnih mjesta. Zahvaljujući dobroj organizaciji svi su štandovi jučer bili popunjeni, njih 12 čak je i rezervirano za period od godine dana, a uz natkriveni prostor dio ponude odvijao se i na otvorenom pa je jučer u Vrbovskom, unatoč kiši, bio izuzetno uspješan sajmeni dan.


Kvalitetna infrastruktura


Sam čin otvaranja Grad Vrbovsko vezao je uz činjenicu da su u potpunosti dovršeni radovi uređenja tog prostora, a to znači da je podignuta kvalitetna drvena nadstrešnica, postavljeni stolovi i klupe na 16 prodajnih mjesta te osigurani veliki rashladni uređaji koji omogućavaju čuvanje namirnica. Riječ je, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, o investiciji vrijednoj oko milijun kuna pri čemu su sredstva osigurana iz Fonda za Gorski kotar Primorsko-goranske županije, Ministarstva regionalnog razvoja i proračuna Grada Vrbovskog.


– Cilj nam je uređenjem ovog prostora pružiti mogućnost kvalitetnog rada brojnim našim OPG-ima i ostalim trgovcima, kao i potencijalnim kupcima koji će imati puno više izbora i kvalitete u ponudi. Nama je za sada sajmeni dan samo drugog utorka u mjesecu, a želja nam je povećati broj sajmenih dana tijekom mjeseca. Također, subotom ćemo omogućiti trgovinu svakome tko to želi, a moći će se, bude li interesa, svoje proizvode nuditi i tijekom tjedna. Od 16 štandova njih 12 već smo, na temelju zahtjeva OPG-ova, dali na punu godinu dana na besplatno korištenje te vjerujemo da će i zahvaljujući tome ovaj prostor biti daleko više korišten no do sada, odnosno da će korist od ovog objekta imati i građani i vlasnici OPG-a i trgovaca koji dolaze na tržnicu, a pri tome su dobrodošli ne samo domaći, već i iz drugih sredina, rekao je gradonačelnik Mufić, a zadovoljstvo nije krio ni zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula.


Fokus na subotu
– Primorsko-goranska županija osigurala je gotovo 50 posto od ukupne svote potrebne za realizaciju čime smo dokazali točnost teze da je projekt osuđen na uspjeh kad se u njega, financijski ili na neki drugi način, uključi Županija. Mi na području Vrbovskog ulažemo i na niz drugih načina – od sufinanciranja rada nekih udruga u kulturi, sponzorstva nad manifestacijama te, primjerice, ulaganja u Kamačnik koji će uskoro otvoriti svoja vrata posjetiteljima, odnosno koncesionar će početi s radom, najavio je Mamula.


Tatjana Kušić, stručna suradnica za turizam koja rukovodi ovim projektom napominje da je uz 12 najavljenih OPG-ova došao i niz drugih trgovaca, što je jako dobar pokazatelj.


– Sad nam je glavni cilj bitno ojačati ponudu subotom te od 9 do 12 privući što veći broj trgovaca i kupaca kako bi se u što većoj mjeri moglo kupovati autohtone goranske proizvode, najavila je Kušić.


Među ponuđačima je bio i Siniša Jurković čiji OPG Jurković nudi prepeličja jaja na najrazličitije načine.


– Prostor je zaista odličan i nadam se da ćemo što češće dolaziti. Za nas kao proizvođače prirodne i autohtone hrane ovo znači puno jer sada uz Ravnu Goru, Mrkopalj, Fužine i Delnice imamo i Vrbovsko kao prodajno mjesto, i to vrlo kvalitetno, jer se ovdje može prodavati i kad vremenski uvjeti nisu idealni, rekao je Jurković.


(Ne)pravedan sustav


Financijska konstrukcija izgradnje, opremanja i uređenja nove tržnice u Vrbovskom pokazuje da je od potrebnih 950.000 kuna PGŽ iz Fonda za Gorski kotar osigurao 485.000 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja 300.000 kuna, a ostalo Grad Vrbovsko koji je prije dvije godine i osmislio ovaj projekt. Gradonačelnik Mufić cijeni pomoć Županije u ovom projektu, ali je iznova izrazio nezadovoljstvo načinom raspodjele sredstava iz spomenutog Fonda.


– Dobili smo isto kao i neke goranske općine koje su manje od nekih naših mjesnih odbora. Naše su potrebe daleko veće i način raspodjele po sustavu svakome isto jednostavno nije pravedan, smatra Mufić. Naravno, u PGŽ-u potpuno su drugačijeg mišljenja pa je tako Ljudevit Krpan, pročelnik regionalnog razvoja, infrastrukture i upravljanja projektima na području PGŽ-a, podsjetio da je Županija ponudila šest različitih modela raspodjele novca, a goranski su čelnici većinom glasova odabrali model po kojem svatko dobiva istu svotu.


Cvjetna i slatka iznenađenja


Grad Vrbovsko pobrinuo se i za dodatna ugodna iznenađenja pa su svi koji su jučer posjetili tržnicu mogli na prodajnim mjestima Vrtnog centra »Nena« iz Lipnika te OPG-ove Kate Dekor, Pavlović i Josip Poljančić besplatno nabaviti sadnice cvijeća. Također, besplatne kolače bilo je moguće degustirati zahvaljujući Udruzi žena Senjsko i članicama KUD-a »Frankopan« iz Severina na Kupi, koji su otvaranje »ukrasili« pjesmom i plesom.