Ublažavanje socijalne isključenosti

U Vrbovskom otvoren Dnevni boravak za starije osobe, što sve nudi?

Marinko Krmpotić

Foto Crveni križ Vrbovsko

Foto Crveni križ Vrbovsko

U okviru programa usmjernih poboljšanju kvalitete života u Vrbovskom je otvoren Dnevni boravak za starije osobePočetkom travnja u Vrbovskom je otvoren Dnevni boravak za starije osobe pod vodstvom Gradskog društva Crvenog križa Vrbovsko.


Radi se, govori nam Ivane Vaccino, ravnateljice Crvenog križa Vrbovsko, o programu dnevnih aktivnosti koji se provodi u okviru programa usmjerenih poboljšanju kvalitete života i zaštite starijih osoba.


– Projekt je to koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Vrbovsko, a počeo je u ožujku 2023. godine uređenjem prostorije na adresi Dobra 1a u kojoj starije osobe mogu boraviti od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati te sudjelovati u raznim aktivnostima.
Ponedjeljkom su to edukacijsko-informativne aktivnosti, utorkom kreativne radionice, srijedom klub novinara (pisanje objava na društvenim mrežama), četvrtkom rekreativne aktivnosti, a petkom zabavne aktivnosti (društvene igre).


Foto Crveni križ Vrbovsko


U Dnevnom boravku starije osobe dočekuje Sanja Pavlović, voditeljica Dnevnog boravka zaposlena kroz ovaj projekt, a osim Sanje, u projektu sudjeluju i volonteri – starije osobe kao voditelji pojedinih aktivnosti.


Opći cilj projekta je unaprjeđenje i poboljšanje kvalitete života starijih osoba razvojem izvaninstitucijskih usluga u zajednici u kojoj žive i ublažavanje socijalne isključenosti i uključivanje starijih osoba u život zajednice.


Unazad zadnje dvije godine zbog epidemioloških mjera došlo je do velike izoliranosti ljudi, pogotovo starijih osoba, te ih je na neki način potrebno ponovo uključiti u zajednicu.


Ovaj projekt stavlja naglasak na uključivanje starijih osoba u društveni život zajednice, poticanje volontiranja kod starijih osoba kako bi se osjećale korisnima u zajednici te prepoznavanje potreba starijih osoba i posvećivanje pažnje ovoj ranjivoj skupini.


Projekt “Dnevni boravak” trajat će do kraja 2024. godine rekla je Ivane Vaccino, ravnateljica Crvenog križa Vrbovsko.