Nova priredba

U Vrbovskom održan prvi Susret dječjih zborova “Slavko Modrijan”

Marinko Krmpotić

Pokretanje priredbe, koja će nositi ime Slavko Modrijan, rezultat je suradnje Grada Vrbovskog s Evom Kirchmayer Bilić, proučavateljicom njegova rada, koja radi na doktorskoj disertaciji vezanoj uz djelo ovog glazbenog pedagogaVRBOVSKO – Grad Vrbovsko, Župa sv. Ivana Nepomuka Vrbovsko i Župa uznesenja Blažene Djevice Marije Lukovdol zajedno su proteklog vikenda u Vrbovskom i Lukovdolu organizirali 1. Susret dječjih zborova »Slavko Modrijan«, priredbu koja bi u budućnosti trebala postati manifestacija na kojoj će se okupljati dječji zborovi iz različitih dijelova Hrvatske, a za prvo izdanje to su bili zborovi iz Zagreba (Lučko-Stupnik) i Osijeka te polaznici glazbenih škola iz Delnica i Zagreba.


Glazbeni pedagog


Slavko Modrijan, skladatelj, zborovođa i glazbeni pedagog, rođen je u Lukovdolu 20. srpnja 1909. godine. Nakon što je u Zagrebu završio učiteljsku školu i Konzervatorij Hrvatskog glazbenog zavoda uspješno je diplomirao i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i to 1941. godine kod Krste Odaka. Od 1936. pa do 1945. godine vodio je dječje zborove, uređivao časopis za djecu i mlade »Proljeće« te bio urednik na Radio stanici Zagreb gdje je priređivao i snimao glazbene emisije za djecu. Dolaskom novog poltičkog sustava Modrijan je završio u zatvoru u Staroj Gradiški (1945. i 1946.) da bi od 1947. do sredine sedamdesetih, kad je otišao u mirovinu, radio u Glazbenoj školi u Bjelovaru te Učiteljskoj gimnaziji u Slavonskom Brodu. Kroz nastavne, a još više vannastavne aktivnosti učinio je iznimno puno, ali je njegov veliki doprinos glazbenoj pedagogiji uglavnom ostao nepoznat stručnoj i kulturnoj javnosti.


Pokretanje priredbe koja će nositi njegovo ime i koja će okupljati dječje zborove rezultat je suradnje Grada Vrbovskog s Evom Kirchmayer Bilić, proučavateljicom njegova rada, koja je radeći na doktorskoj disertaciji vezanoj uz djelo ovog glazbenog pedagoga došla i do njegovog rodnog Lukovdola te se upoznala s predstavnicima Grada Vrbovskog čiji je gradonačelnik Dražen Mufić rado prihvatio mogućnost suradnje pa su tako i osmišljeni prvi susreti dječjih zborova u čiju su se organizaciju rado uključile i župnici iz župa Vrbovsko i Lukovdol, don Hrvoje Poljak i vlč. Branko Dragojević. Prvi susret počeo je svetom misom u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom. Potom je u Kući Mance u Vrbovskom održan susret dječjih zborova i radionica na kojoj su svi sudionici učili jednu od Modrijanovih pjesama (»Svečica dogarja, Bog daj«) da bi potom u poslijepodnevnim satima u Domu kulture Lukovdol bilo održano predavanje »Tko je bio Slavko Modrijan« te za kraj koncert dječjih zborova u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Lukovdolu.


Postati tradicija
Nazočne na druženju u Kući Mance pozdravila je Eva Kirchmayer Bilić upoznavši ih s osnovnim podacima o liku i djelu Slavka Modrijana, a riječi pozdrava okupljenima je uputio i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić naglasivši kako mu je želja da ovi susreti prerastu u tradiciju i okupljaju dječje zborove iz cijele Hrvatske. Potom su sve okupljene svojim nastupima oduševili najprije »Osječki zumbići« s dirigenticom Majdom Škrlec, Dječji zbor »Ivanovi anđeli« Župe sv. Ivana Nepomuka (Stupnik-Luko) s dirigenticom Evom Kirchmayer Bilić, Teen zbor Intituta za zborsku glazbu Polifonija iz Osijeka s dirigenticom Anjom Papa te učenici OGŠ Ive Tijardovića iz Delnica i OGŠ Pavla Markovca iz Zagreba.


Oduševili nastupima


Okupljene su svojim nastupima oduševili »Osječki zumbići« s dirigenticom Majdom Škrlec, Dječji zbor »Ivanovi anđeli« Župe sv. Ivana Nepomuka (Stupnik-Luko) s dirigenticom Evom Kirchmayer Bilić, Teen zbor Intituta za zborsku glazbu Polifonija iz Osijeka s dirigenticom Anjom Papa te učenici OGŠ Ive Tijardovića iz Delnica i OGŠ Pavla Markovca iz Zagreba.