VELIKI TRUD

U Skradu se trude vratiti nekadašnji jak turistički imidž. Velike nade polažu u WRC utrku

Vjekoslav Pintar

Sigurno da nećemo vratiti automobile i autobuse na staru cestu, ali možemo vratiti goste željne odmora u prirodi, mira i relaksacije, ali i avanture na biciklima, motorima i drugim vozilima, kaže pročelnica Nikolina Crnković ĐorđevićRazdoblje dvadesetog stoljeća, naročito prvih sedam desetljeća, doživljava se kao zlatno doba skradskog turizma i razvoja Skrada. U tomu je razdoblju, 1920. godine otvoren hotel Zeleni vir, 1921. godine sagrađena je hidrocentrala u Zelenom viru, otvoren je pansion Verin bor, koji je uređen i vođen na razini tada poznatih švicarskih pansiona, sagrađeni su objekti za oporavak i odmor na Šiljaru, razvijao se turizam i kao privatna djelatnost. U Skrad su tad dolazili turisti na odmor, oporavak i liječenje iz mnogih dijelova tadašnje države. Nakon Drugog svjetskog rata Skrad je svoj turistički razvitak većim dijelom zasnivao na tranzitnom turizmu.


Vratiti goste


Otvaranjem autoceste Rijeka-Zagreb, koja je mimoišla Skrad, Skrad počinje tražiti novi način privlačenja gostiju i posjetitelja. Je li ta potraga dala rezultata, razgovaramo s pročelnicom JUO-a Općine Skrad Nikolinom Crnković Đorđević, koja u svom opisu posla ima mnogo dodirnih točaka s turizmom, posebno nakon gašenja Turističkog ureda u Skradu. Evo što Crnković Đorđević kaže:


– Gašenjem tranzitnog turizma Skrajani su i dalje dobro živjeli od rada u državnim i javnim tvrtkama. Stoga je trebalo duže vrijeme da srednja i mlađa generacija donese odluku o bavljenju nekim vidom turizma, iznajmljivanjem soba, apartmana, kuća za odmor. Sadašnjost pokazuje da svi iznajmljivači danas bilježe lijep broj dolazaka i noćenja gostiju, da zanimljive turističke sadržaje, prvenstveno Zeleni vir, obilazi mnoštvo posjetitelja i svi priželjkuju objekt prehrane, restoran, pizzeriju, bilo što s hranom.
Općina želi vratiti Skradu dio imidža koji je nekad imao. Sigurno da neće vratiti automobile i autobuse na staru cestu, ali može vratiti goste željne odmora u prirodi, mira i relaksacije, ali i avanture na biciklima, motorima i drugim vozilima. Zbog toga pripremamo tome prilagođene sadržaje, s primjerenim putevima i stazama za takve goste. No, oni traže i mjesta za odmor, natkrivena mjesta i prostore gdje će se osjećati slobodno, jer najbolje se osjećaju na otvorenom. Zbog toga nije lako uvjeriti lokalno stanovništvo i naviknuti ih na nove motorizirane goste, sjećate se motokrosera pred desetak godina. Vjerujem da će uskoro krenuti i radovi na starom hotelu Zeleni vir, što će dodatno donijeti bodove skradskom turizmu i potaknuti daljnji razvoj. Znam da turističke priče predugo traju, znam da puno žitelja kritizira stanje u našoj općini, znam da za svaki pomak naprijed treba pokucati na mnoga vrata, od kojih su neka otvorena, a neka često zatvorena, mislim uglavnom na dugotrajnu papirologiju koja koči napredak, ali tu je teško odmah posložiti sve kockice. Tako je i s apliciranjem projekata, pripremimo unaprijed jedne, a drugi uvjeti se pojave u natječajima, pa sve skoro ispočetka. Takav je život, ide se i korak natrag, pa dva naprijed…


Ne propustiti


Stoga i dolazak druge po redu WRC utrke na područje općine Skrad ima itekakav značaj jer Skrad će posjetiti ljubitelji relija iz raznih zemalja. Neki će se po drugi put vratiti u naš kraj i neka manji dio otkrije ljepote Skrada i okolice, bit će to dobar znak za daljnju promociju Skrada kao zanimljivog područja za odmor, naročito aktivan odmor koji nudi brojne šetnice, planinarske puteve, vidikovce i Zeleni vir kao turističko srce općine Skrad. Skrad će sigurno biti prepoznat na turističkoj karti Europe i šire. Vjerujem da će WRC natjecanje dokazati gostoljubivost žitelja Skrada i okolnih naselja jer brojni će ljubitelji relija, unatoč petka i radnog dana, moći naći dobro mjesto za gledanje najprestižnije svjetske utrke najboljih vozača relija… Ove godine nakon održane utrke ponovno ćemo svim našim stanovnicima, ali i posjetiteljima, prirediti zabavni program uz nastup grupe Vigor, pa pozivam sve da dođu u Skrad biti dio ovog svjetskog događaja, a naposljetku i dobro se zabaviti. Vigor će nastupati na prostoru donjeg parkirališta u velikom šatoru, stoga nema brige od nepovoljnih vremenskih uvjeta.


Tako govori Crnković Đorđević koja je svoj život s obitelji odlučila živjeti u Skradu, koja priželjkuje da i njezini sugrađani krenu istim putem jer gdje se može u isto vrijeme ujutro trčati prirodom, voziti bicikl, šetati, a potom sat kasnije kupati na nekoj od plaža u Primorju?


– Posebno je naš kraj prikladan za boravak mladih obitelji i odrastanje djece koja ovdje imaju priliku duže biti upravo to – djeca, nego što to imaju u gradskim sredinama, zaključila je Crnković Đorđević.