Zaljubljenik u fotografiju

U ravnogorskoj školi predstavljene fotografije Davorina Jurkovića

Marinko Krmpotić

Predavanje Davorina Jurkovića u ravnogorskoj osnovnoj školi

Predavanje Davorina Jurkovića u ravnogorskoj osnovnoj školi

Davorin Jurković jedan je od goranskih zaljubljenika u fotografiju, znan i van goranskih okviraDa je Gorski kotar predivan u brojnim aspektima, pogotovo svemu vezanom uz prirodu, na pravi je način potvrdilo i u ravnogorskoj OŠ Dr. Branimira Markovića održano predstavljanje fotografija Davorina Jurkovića, jednog od goranskih zaljubljenika u fotografiju znanog i van goranskih okvira.


Njegova prezentacija nazvana “Zaboravljeni raj” realizirana je u okviru Erasmus+ KA122 projekta “Nordijski pristup za zeleniju školu” koji se ove školske godine provodi u ravnogorskoj školi, a Jurković se rado odazvao suradnji sa školom te naveo kako je prezentacijom želio učenicima i ostalima u školi prenijeti ljepotu gorskog kraja i to kroz svoj hobi – fotografiju.


Predavanje Davorina Jurkovića u ravnogorskoj osnovnoj školi
Namjera mu je bila pokazati dio biljnog i životinjskog svijeta Gorskog kotara, motivirati mlađe naraštaje za češći odlazak u prirodu i provođenje više vremena u prirodnom okruženju te pokušati smanjiti količinu vremena provedenu u virtualnom svijetu.


Najdraži motiv za fotografiranje su mu ptice, pogotovo one za koje se vjerovalo da više ne obitavaju na području Gorskog kotara, a oko njegovog objektiva ipak ih je uspjelo ”uloviti”.


Koordinatorica projekta, učiteljica engleskog jezika Andrijana Simčić navodi kako je ovo bila samo jedna od brojnih aktivnosti koje su do sada provedene u okviru projekta.


– Znanje lokalnih ljudi, profesionalaca u svom poslu ili hobiju, bogat je i koristan izvor novih spoznaja za sve nas u školi, učenike, učitelje i ostalo osoblje.


Takvo znanje želimo prenositi i dalje, stoga smo na prezentaciju također pozvali i roditelje učenika kako bi i oni sami postali aktivni sudionici projekta i kako bi dobili priliku uživati u prirodnim ljepotama Gorskog kotara – rekla je Andrijana Simčić.