Svjetski dan kravate

U Mrkoplju do nedjelje izložba starinskih kravata

Marinko KrmpotićMRKOPALJ – Cijelog ovog tjedna u Mrkoplju traje, u okviru proslave 250. godišnjice župe Mrkopalj, izložba starinskih kravata. Ova je izložba na jedan način i svojevrsni početak proslave Svjetskog dana kravate koji se svake godine obilježava 18. listopada.


Mrkopaljci su, ističe Goranka Tuhtan, voditeljica TIC-a Mrkopalj, nosili kravate u svim svečanijim prigodama, naročito na mise, vjenčanja, sahrane, zabave.


– Skupljeno je dvjestotinjak kravata po kućanstvima iz raznih povijesnih razdoblja, a napravljene su od različitih materijala i boja, što otkriva bogatu povijest i tradiciju nošenja ovog izvornog hrvatskog proizvoda. Izložba se može pogledati do nedjelje 19. rujna, kada će u 13.30 sati biti upriličena modna revija na kojoj će Mrkopaljci, poznate osobe i iseljenici nositi starinske kravate po crvenom tepihu i donijeti dašak prošlosti u našu svakodnevicu – rekla je Gordana Tuhtan.
Događaj su podržali Academiae Cravaticae i Kravat pukovnija koje će također sudjelovati na ovoj završnoj priredbi čiji su pokrovitelji Općina Mrkopalj, TZ Gorskog kotara i TIC Mrkopalj, sponzori Komunalno poduzeće »Mrzle Drage«, Mrkopalj i Lidija Polić, a organizatori Općina Mrkopalj i TIC Mrkopalj.