PRVAŠIĆI U ŠKOLI

U Lokvama ove godine u školu krenula svega tri prvašića od čega – dvoje Ukrajinaca

Marinko Krmpotić

Sigurno će 144 goranska prvašića jučerašnji dan pamtiti dugoDELNICE/LOKVE – Što će budućnost donijeti, teško je u ova čudna vremena reći, ali ono što je sigurno je da će 144 goranska prvašića jučerašnji dan pamtiti dugo, dugo. Jer prvi su put jučer posali osnovci, prvi su put sjeli u školske klupe, upoznali se s učiteljicom, pričali s onim »velikima« iz drugog i trećeg razreda, ušli u »svoj« razred, prošetali školom koja će većini biti drugi dom narednih osam godina… i sve to uz srdačne pozdrave drugih učenika koji su im priredli zanimljiv program i poželjeli dobrodošlicu. Naravno, uz puno smijeha i sreće bila je tu i poneka suza, jer nije se baš lako bilo odvojiti od mame ili tate te poći za novom učiteljicom. No, na kraju je sve ispalo dobro!


Od deset goranskih škola jučer smo posjetili najveću (Delnice) i jednu od manjih (Lokve). U Lokvama su tri prvašića od kojih je dvoje – Ukrajinaca. Kliment Fedorstov i Zlata Ivanenko od užasa rata u svojoj domovini sklonište su našli u Lokvama koje će pamtiti po tome što su u tom malom goranskom mjestu prvi put krenuli u školu. Uz njih tu je i Maša Klobučar koja će im sigurno puno pomoći u privikavanju, a da sve bude kako treba pobrinut će se njihova učiteljica Danijela Antolić, ali i ravnateljica Borka Kanjer koja je biranim riječima pozdravila sve nazočne učenike i njihove roditelje, a isto je učinio i načelnik Općine Lokve Toni Štimac zaželjevši im nakon dugog i toplog ljeta isto tako lijepu i uspješnu jesen u OŠ Rudolfa Strohala u Lokvama.


Dva razreda prvašića


Mali Lokvarci nakon pozdravnih riječi otišli su u svoje razrede te potom na misu koju je služio velečasni Zlatko Ćibarić, a danas (utorak) u 12 sati u delničkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama bit će služena misa za delničke osnovce i srednjoškolce. Delnički pak prvašići – njih 48, najviše u Gorskom kotaru već su se po tradiciji okupili u školskoj sportskoj dvorani te prije službene prozivke pogledali i poslušali prigodni program koji su im priredili učenici drugih razreda koje su za to pripremile učiteljice Ksenija Marincel, Helena Muvrin i Slađana Kauzlarić.
Program koji su izveli »drugaši« iz čak tri razreda bio je odličan i zasigurno je prvašićima potvrdio kako će im u delničkoj osnovnoj školi biti dobro, zanimljivo i korisno. Prije no što je program krenuo sve ih je najprije pozdravio ravnatelj Mladen Bolf najavivši kako će već u tijeku prvog polugodišta zbog veće kvalitete nastave njih 48 pokušati rasporediti u tri razreda, ali na samom početku kreću kao dva razreda koje će voditi nastavnice Daliborka Mihelčić Kanjer i Sanja Arh. Prvašiće, ali i sve ostale, pozdravila je potom i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić koja je tom prigodom bila u dvostrukoj funkciji – gradonačelnice i mame prvašice Oriane. Podsjetivši sve kako je i sama završila ovu školu gradonačenica Mihelčić zaželjela je svima puno uspjeha i lijepih školskih dana tijekom kojih će naučiti puno toga.


Prozivka prvašića u Delnicama


U Delnicama je uslijedila prozivka, i to najprije učenika 1A razreda koji će voditi Daliborka Mihelčić Kanjer, a čine ga: Zoranka Andrić, Ivan Božić, Tia Čosić, Ivona Deranja, Antonio Franolić, Sky Grgurić Veljković, Ivan Grubišić, Lidija Hudorović, Hana Jakovac, Mia Kauzlarić, Antonio Kukić, Luka Laloš, Stela Macura, Bojana Majnarić, Dominik Majnarić, David Marko, Doris Pleše Zima, Dina Ružić, Niko Silić, Meri Šimunović, Vid Vukelić, Mateo Zidar te Iva Zrilić. Razred 1B vodit će Sanja Arh, a čine ga Karlo Glad, Luka Grgurić, Franko Injić, Ena Karlović, Tea Kudlik, Marin Majnarić, Tena Malković, Lora Malnar, Oriana Mihelčić, Paula Mihelčić, Marin Odorović, Eva Pirc, Toni Pleše, Nesa Ružić, Lina Ružić, Ivan Stojčević, Maris Šporčić, Martina Tkalčević, Magdalena Tomić, Nikola Vukelić, Patrik Vuković, Goran Zafirov i Magdalena Zima.