Novi početak

U deset goranskih škola danas kreće točno deset učenika više nego lani

Marinko Krmpotić

Najzadovoljniji su u delničkoj OŠ I. G. Kovačića, u koju su upisana 54 prvašića što je za 19, ili cijeli jedan razred, više. U Ravnoj Gori, u OŠ Dr. Branimira Markovića, 18 je prvašića što je za sedam višeDELNICE – S puno uobičajenog uzbuđenja, ali i neuobičajene neizvjesnosti zbog budućnosti još uvijek obilježene pandemijom korone, danas će i na području Goskog kotara početi nova školska godina. U deset goranskih osnovnih škola ove će godine biti ukupno 1.179 učenika što je za sasvim »lijepih« deset više u odnosu na prošlu školsku godinu, a u taj malen, ali ugodan pozitivan trend uklapa se i blagi rast prvašića kojih će ove godine biti 142, odnosno za troje više u odnosu na prošlu školsku godinu.


Junakinje i junaci


Najzadovoljniji će svakako biti u delničkoj OŠ Ivana Gorana Kovačića, u koju su upisana čak 54 prvašića što je za 19, ili cijeli jedan razred više, u odnosu na prošlu školsku godinu. Prijem za ta 54 mala junaka i junakinje dogodit će se danas, u 10 sati, u sportskoj dvorani delničke škole. Isto tako bit će svečano i u drugim goranskim sredinama, a jedini koji uz Delničane još bilježe veći broj prvašića no prošle godine su Ravnogorci koji će u OŠ Dr. Branimira Markovića upisati 18 prvašića što je za sedam više no prošle školske godine. Neće se previše žaliti ni u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom gdje s dvadeset upisanih prvoškolaca ostaju na broju kojeg su imali i prošle godine, a isto je i u Brodu na Kupi gdje su i prošle i ove godine upisali po dvoje onih koji su prvi put sjeli u školske klupe.


Od onih koji su u minusu najveći manjak bilježe u Skradu, koji je prošle godine imao zaista velikih 12, a ove godine samo tri prvašića, što znači da je riječ o manjku od čak 9 učenika. U Mrkoplju su upisana 3 prvašića što je za pet manje od prošlogodišnjih 8, OŠ Petar Zrinski u Čabru u minusu je od četiri učenika jer su prošle godine imali 30 učenika prvih razreda, a ove 26. Za tri učenika, u odnosu na prošlu godinu, u minusu su u lokvarskoj OŠ Rudolfa Strohala koja će upisati samo dva prvašića, a jednog manje no prošle godine imat će u OŠ Ivanka Trohar u Fužinama te u OŠ Brod Moravice.
Kad je riječ o ukupnom broju učenika onda je plus još veći jer je, očigledno, iz osmih razreda izašlo manje učenika no što ih je upisano u prve razrede. Konkretno, riječ je o lijepom plusu od desetero učenika, u deset goranskih osnovnih škola. Nije puno, ali raduje. Naravno, najuspješniji su Delničani koji će ukupno imati 329 učenika što je za njih 14 ili jedan manji razred više no prethodne godine.


Sretno svima


U plusu, ne tako velikom ali značajnom još je pet goranskih osnovnih škola. Ravnogorska OŠ Dr. Branimira Markovića imat će sedam učenika više no lani, Čabar ih ima četiri, a po jedan učenik više bit će u Brodu na Kupi, Mrkoplju i Brod Moravicama. U minusu su Skrad (-1) te Lokve (-3), Fužine (-4) i Vrbovsko koje je s -10 najviše izgubilo u odnosu na prošlogodišnji broj učenika.


U svakom slučaju, sve što se svima na početku još jedne školske godine moće poželjeti, kako nastavnicima, tako i učenicima, je da im nastava bude što normalnija i kvalitetnija, da izbjegnu zamke i opasnosti korone te da puno nauče i još više uživaju u dobu za koje se često potpuno ispravno koristi ona stara izreka po kojoj je »od kolijevke pa do groba najljepše – đačko doba.« Sretno svima!


Nastava počinje i za 305 srednjoškolaca


Uz 1.179 osnovaca danas će u Gorskom kotaru u novu školsku godinu krenuti i 305 srednjoškolaca. Najviše, njih 140, bit će u Željezničkoj tehničkoj školi Moravice koja je zabilježila i najveći broj upisanih učenika prvog razreda, točnije njih 40. U Srednjoj školi Delnice nastavu će pohađati 112 srednjoškolaca, od kojih je 25 u prvim razredima, a u Gimnaziji »Vladimir Nazor« u Čabru školovat će se ukupno 37 učenika, od kojih je njih šest prvi put sjelo u srednjoškolske i gimnazijske klupe. Ukupno će u 13 goranskih školskih ustanova ove školske godine nastavu pohađati 1.484 učenika – 1.179 osnovaca i 305 srednjoškolaca.