Potpisan predugovor

U Delnicama se gradi nova zgrada s POS stanovima, otkriveno i kad se očekuje dovršetak radova

Marinko Krmpotić

Dragan Hristov, Katarina Mihelčić i Josipa Tokić / Foto Marinko Krmpotić

Dragan Hristov, Katarina Mihelčić i Josipa Tokić / Foto Marinko Krmpotić

Koliko je potreba za stanovima u Delnicama velika vidi se iz podataka delničkih agencija za nekretnine koji kažu kako se svaki stan koji se na području Delnica ponudi na prodaju, proda u roku od 24 sata, rekla je gradonačelnicaBude li sve išlo po planu, u drugom dijelu 2024. godine Delnice će imati jednu novu zgradu tzv. POS-ovih stanova, objekt u kojem će biti deset do dvanaest stanova koje će po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih kupiti oni koji su pri kandidaturi koju je proveo Grad Delnice dobili najviše bodova. Pojedinosti o toj za svaku hrvatsku – a posebno goransku – sredinu danas su javnosti predstavljene pri svečanom potpisivanju Predugovora o međusobnim pravima i obvezama između Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama RH i Grada Delnica.


Jedan od ljepših darova


Potpisujući Predugovor u ime Grada Delnica gradonačelnica Katarina Mihelčić napomenula je kako je ovaj čin jedan od ljepših darova Delnicama za Sv. Nikolu.


– Koliko je potreba za stanovima u Delnicama velika vidi se iz podataka delničkih agencija za nekretnine koji kažu kako se svaki stan koji se na području Delnica ponudi na prodaju, proda u roku od 24 sata!
Delnice zaista imaju veliku potrebu za novim stambenim objektima, a to je očito bilo i pri raspisivanju kandidature za POS-ove stanove. Stvorene su dvije liste, jedna od 11 i druga od 13 kandidata, a uglavnom je riječ o mladim obiteljima s delničkog područja.


Točan broj stanova prve zgrade znat ćemo kad kandidati potpišu ugovore, a to znači osiguraju svoja sredstva za izgradnju. Ovisno o broju članova obitelji pretpostavljamo da će u toj zgradi biti 10 do 12 stanova, a ukoliko i dalje bude dovoljnog interesa, odnono ako veći broj kandidata ne odustane, spremni smo i na daljnjju suradnju s Agencijom za pravni promet (APN) – rekla je gradonačelnica naglasivši kako je i sam Grad Delnice zainteresiran za izgradnju nekoliko stanova koji bi bili namijenjeni osobama s posebnim potrebama, odnosno ljudima koji u Delnicama rade u raznim službama, a dolaze iz drugih sredina.


Što sad slijedi?


Na takvu je suradnju spreman i APN, rekao je Dragan Hristov, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama RH, ali prije toga treba napraviti sve kako bi se danas potpisani Predugovor počeo realizirati.


– Ono što dalje slijedi je ishodovanje građevinske dozvole, traženje izvođača i nadzora radova te potom i izgradnja objekta u koji bi se stanari mogli useliti u drugom dijelu 2024. godine. Ovo je druga zgrada POS-ovih stanova u Denicama, a prva je, sa 30 stanova, izgrađena 2004. godine.


Nama u APN-u je drago da postoji zanimanje za ovaj oblik stanogradnje pri čemu naglašavam da nije riječ o socijalnim stanovima, već o činjenici da država i lokalna samouprava svojim sufinanciranjima osiguravaju oko 40 posto od cijene stane pa tako oni koji budu uspješni u kandidaturi mogu kupiti stan za znatno manju svotu od tržišne.


Najveće zanimanje za izgradnju po tom sustavu vlada u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Na području ove županije u posljednjih je dvadesetak godina izgrađeno 650 stanova na 14 različitih lokacija – rekao je direktor Hristov, a njegova pomoćnica Josipa Tokić dodala je kako je samo u tijeku ove godine završeno i na useljavanje predano trideset stanova u Lovranu, trinaest u Baškoj na Krku te osam stanova i dva poslovna prostora u Kraljevici.


– Sada su aktualne Delnice, a nova lokacija na području Primorsko-goranske županije mogla bi biti Opatija gdje je u fazi izrada analize stambenih potreba – najavila je Josipa Tokić.


Tri zanimljive lokacije


Uz sada već gotovo sigurnu izgradnju stambene zgrade na lokaciji uz ulicu Augusta Šenoe, u Delnicama su potencijalnim ulagačima zanimljive još tri lokacije, rekla je gradonačelnica Mihelčić.


– Raduje nas interes jer su novi stanovi bitni za dajni razvoj Delnica, samim time i za mogući rast stanovnišva. Riječ je o ozbiljnim ulagačima kojima ćemo nastojati izići u susret jer je to u interesu Grada – rekla je gradonačelnica Mihelčić.