(Ne)zasluženo priznanje

U Čabru svađa oko počasne građanke: ‘Ovo je mobing. Neće postati počasna, nego nasilna građanka’

Marinko Krmpotić

»Ako je kleveta što govorim, neka me Aleksandra Pejčić tuži«, rekao je gradonačelnik Čabra na sjednici Gradskog vijećaČABAR – Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Čabra za 2020. godinu po kojoj će titulu počasne građanke grada Čabra dobiti Aleksandra Pejčić iz Rijeke, prof. emeritus, izaziva na području grada Čabra različite reakcije, a svoje žestoko protivljenje kroz priopćenje upućeno na našu adresu izrazio je čabarski SDP čiji predstavnici konstatiraju da će se mnogi građani Čabra pitati »Tko je ona?«, i to zato jer nikada za nju nisu čuli.


Riječ je o gospođi, pojašnjava u svom priopćenju čabarski SDP, koja je odlučila i izjavila da joj u životu treba još samo ovo priznanje.


– I odlučila je doći do njega na ovaj ili onaj način. Na onaj je pokušala prošle godine. Poslala je gradonačelniku Čabra Kristijanu Rajšelu svoj životopis s molbom da je predloži za počasnu građanku! Zgrožen načinom i idejom, odbijena je. Krenula je u obilazak institucija, udruga i pojedinaca i nagovorila ih da napišu nominaciju. I ponovo je odbijena, ovaj put odlukom Odbora za izbor i imenovanje koje je nadležno tijelo za prosljeđivanje prijedloga Gradskom vijeću. Bez imalo srama i morala, u bitku je ušla i ove godine. Ponovo maltretirajući osobe koje mogu, s obzirom na položaj i ovlasti, predati prijedlog za njeno imenovanje. I po treći put je odbijena prije dolaska pred Gradsko vijeće, no pomoću amandmana njene obiteljske prijateljice, ujedno i vijećnice HDZ-a Ane Rendulić, želja Aleksandre Pejčić ipak je završila pred vijećnicima, stoji u priopćenju koje se nastavlja tvrdnjom da se prije donošenja odluke vijećnicima obratio i gradonačelnik opisavši način na koji gđa Pejčić pokušava doći do najvišeg gradskog priznanja:


Glasovi iz inata
»Gospodo vijećnici, ovo nije zasluženo priznanje, nego isprošeno! Aleksandra Pejčić neće postati počasna građanka, nego ‘nasilna’ građanka grada Čabra! Ova predstava mobing je nad Gradskim vijećem i molim vas, sačuvajte dignitet ovog tijela i odbijete prijedlog!«, poručio je gradonačelnik Čabra, sluteći koliku će sramotu gradu Čabru i građanima grada Čabra donijeti odluka da se počasnom građankom proglasi osoba koja tu titulu besramno moli od vrata do vrata dvije pune godine.


Odluka je ipak prošla. Ana Rendulić, Martin Kvaternik, Leonard Vesel, Vazma Malnar, Alain Stojan Leskovar, Gregor Tušek i Ivanka Križ vijećnici su koju su dignuli ruku u zrak. Za neke znamo da su glasali iz inata postojećoj vlasti, neki pak po nalogu vrha županijskih političkih organizacija jer se gospođa Pejčić nije libila nazvati i riječke brojeve kako bi se iz viših instanci nalog za glasanje »spustio« do vijećnika gradskog vijeća Grada Čabra. Žalosna je istina da se većina vijećnika koji su glasali »za«, izvan vijećnice jasno očitovalo da gospođu Pejčić ili ne poznaju, ili su svjesni da titulu ne zaslužuje. No ipak su digli ruku. Smiju li i hoće li ti vijećnici ikada više dobiti povjerenje građana Grada Čabra?


Vjerujemo da će Aleksandra Pejčić bez imalo srama u petak doći po svoju nezasluženu titulu. Doduše, nema se ni pred kime sramiti jer je gotovo nitko u Čabru ne poznaje! Gospodo vijećnici koji ste podigli ruke »za« i koji ćete žestoko odgovoriti na ovo obraćanje pozivajući se na to da je odluka donesena legalno i da je gđa Pejčić za obrazovni kadar Grada Čabra napravila puno, odgovaramo vam odmah: Odluka je legalna, slažemo se. Ali nakaradna! Gđa Pejčić je surađivala s prosvjetnim djelatnicama i privatno svoju karijeru dovela do vrha. I tu se slažemo i čestitamo joj na tome. Međutim, karijera koju je gradila daleko od Čabra je jedno, a titula počasnog građana koja je dobivena na tako nasilan, nemoralan i besraman način nešto je sasvim drugo.


Moralno dno


»Ako je kleveta što govorim, neka me Aleksandra Pejčić tuži«, rekao je gradonačelnik Čabra na sjednici Gradskog vijeća.


»Svjedoci koje je mjesecima maltretirala i molila da je predlože i potom glasaju ili da nagovore vijećnike da glasaju za nju, morat će posvjedočiti na koji je način predložena i izabrana. Njena kuverta na mom stolu leži već godinu i pol. Nasilnim putem doći do najvećeg gradskog priznanja nije u redu! To se tako ne radi! To je moralno dno i takva osoba ne smije postati počasna građanka našega grada«, završio je gradonačelnik Kristijan Rajšel i napustio sjednicu Gradskog vijeća.


Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Čabra najavljena je za petak, 11. rujna, u Domu kulture »12. rujan« u Tršću. Priznanje će Aleksandri


Pejčić biti uručeno, a gradu Čabru ostati će šamar koji su mu ovakvom odlukom udarili oni koji su prvi izabrani i pozvani braniti njegovu čast i ugled – vijećnici koji su glasali »za«. Jer nakon ovoga, tko titulu počasnog građana Grada Čabra ne može dobiti?«, pitaju u priopćenju SDP-a GO-a Čabar.