Brod na Kupi

Traže se novi mjesni izbori: ‘MO Turke neaktivan, susjedi bi ga pripojili’

Marinko Krmpotić

: U mjestašcu Turke mjesni odbor ne postoji / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

: U mjestašcu Turke mjesni odbor ne postoji / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

MO Turke nije se ni uspio osnovati pa iz MO-a Brod na Kupi traže nove izbore i eventualno pripojenje. No, iz Delnica poručuju da o tome mogu odlučiti samo mještaniTURKE – Iz Mjesnog odbora Brod na Kupi na adresu Grada Delnica odaslan je prijedlog vezan uz problem (ne)rada Mjesnog odbora Turke. Pojašnjavajući prijedlog o provođenju novih izbora za taj MO ili pak pripajanje tog MO-a Mjesnom odboru Brod na Kupi, predsjednik brodokupskog MO-a Davorin Klobučar, između ostalog, piše: »Trenutačno MO Turke postoji samo na papiru. Naime, MO Turke nije se uspio osnovati i sudjelovati na izborima provedenim prošle godine. Stoga naselja s područja ovoga MO-a nemaju predstavničko tijelo. Žitelji su nezadovoljni ovim statusom i primorani, za potrebe i probleme vezane za život na tim prostorima, pojedinačno se javljati u službe Grada Delnice. Dosta upita i traženja dolazi prema MO-u Brod na Kupi, a i sada kad su bila mnoga povijesno važna događanja kao pohod apostolskog nuncija Vatikana Kupskoj dolini, osjeća se nedostatak MO-a. Mnogi problemi i potrebe žitelja ovih naselja rješavali bi se kvalitetnije i brže s funkcioniranjem nadležnog MO-a.


Definirano Statutom


Stoga predlažemo i inzistiramo da se provedu novi izbori za područje MO-a Turke, a ukoliko to ponovno ne uspije, onda predlažemo da se mijenja Statut Grada Delnica i da se naselja s područja sadašnjeg MO-a Turke, uz naravno suglasnost žitelja tih naselja, pripoje MO-u Brod na Kupi. Prirodno i zemljopisno sva naselja uz Kupu s područja Grada Delnica gravitiraju prema Brodu na Kupi i povezana su povijesno i danas u mnogim djelatnostima.Vijeće MO-a Brod na Kupi apsolutno je spremno i suglasno za povezivanje tih naselja«, konstatira Davorin Klobučar, predsjednik MO-a Brod na Kupi.
Budući da se oba spomenuta mjesna odbora nalaze na području Grada Delnica, za komentar ovog traženja zamolili smo delničkoga gradonačelnika Ivicu Kneževića. Riječ je, napominje Knežević, prije svega o pitanju definiranom Statutom grada: »Statutom su definirane granice mjesnih odbora i pripadajućih im naselja. Te su granice pak rezultat izražene volje stanovnika tih dijelova područja Grada.


Zbor ili anketa


Na području Grada Delnica na taj je način stvoren prostor pet mjesnih odbora, a taj u naselju Turke je, na žalost, nakon posljednjih izbora postao potpuno indolentan u smislu aktivnosti vezanih uz izbor rukovodstva, odnosno predstavnika tog odbora. Mislim da bi prvo trebalo ustvrditi je li ta kriza rezultat trenutačne političke krize i odnosa u tom mjestu, ili je zaista riječ o potpunoj nezainteresiranosti mještana tog naselja za rad kroz taj oblik sustava lokalnog samoupravljanja. Odgovor na to pitanje moguće je dobiti kroz, primjerice, zbor mještana ili neki drugi oblik ankete i izjašnjavanja. Ukoliko bi se nakon toga zaista pokazalo da ljudi s područja koje pokriva Mjesni odbor Turke žele prijeći u MO Brod na Kupi, ili možda u MO Crni Lug koji im je preko brda, mi se u Gradu takvoj odluci i želji ne bismo protivili. No, tu odluku ne možemo donijeti mi, niti bilo tko drugi. Moraju je, kroz zborove mještana ili anketu, donijeti sami mještani naselja koja čine MO Turke, a to su, uz Turke, još i naselja Gašparci, Sedalci i Gornji Ložac«, rekao je gradonačelnik Ivica Knežević.