Ozbiljna situacija

Travanj najgori korona mjesec u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

U prvih 20 dana travnja Gorani broje 427 oboljelih, što je već sada, 10 dana prije kraja mjeseca, više od cjelokupnog prosinca prošle godine (347), koji je bio najgori mjesec 2020. godine, kao i od ožujka ove godine kad je zabilježeno dosad najviše oboljelih – 375U drugih deset dana travnja korona se na području Gorskog kotara – u odnosu na prvih deset dana ovog mjeseca – blago povukla. Konkretnije, dok je u prvih deset dana registrirano 258 oboljelih, u drugoj trećini travnja taj broj iznosi 169 registriranih, ili 89 manje nego u prvih deset dana.


No, nikakvog posebnog razloga za zadovoljstvo nema. Jer kad te dvije brojke spojimo, onda je jasno da u prvih dvadeset dana travnja Gorani broje 427 oboljelih, što je već sada, deset dana prije kraja mjeseca, više od cjelokupnog prosinca prošle godine (347), koji je bio najgori mjesec 2020. godine, kao i od ožujka ove godine kad je zabilježena dosad najteži broj od 375 oboljelih.


Najveći pad u Mrkoplju


Drugim riječima, na goranskom smo području upravo u mjesecu koji je po broju oboljelih najgori od početka pandemije i do kraja će postaviti rekord koji, nadamo se, nikad neće biti nadmašen. Naravno, slično loše stanje je i u drugim dijelovima naše Županije, a izdvojimo li samo njezin goranski dio, onda vidimo da je u posljednjih deset dana od 169 potvrđenih zaraza njih najviše – čak 77 – vezano za Delnice.
Drugi po broju oboljelih je Čabar (26), a dalje slijede: Fužine (20), Lokve (15), Ravna Gora (14), Vrbovsko (7), Brod Moravice (6), Skrad (3) te Mrkopalj (1).


Poredba ovih brojeva drugog dijela travnja s onima iz prvih deset dana pokazuje da je broj oboljelih porastao samo u Brod Moravicama i to s tri za šest te u Delnicama sa 67 za 77.


Sve ostale sredine u drugih deset dana travnja – što ipak djeluje optimistično – imaju manji broj registriranih no u prvih deset dana pri čemu je upečatljiv primjer Mrkoplja, koji je sa 16 registriranih pao na jednog jedinog.


Odlične su i Lokve, koje su s 45 pale na samo 15, jako je dobar Čabar koji se s 48 spustio na 26, a prava atrakcija je Vrbovsko koje je s 27 palo na svega sedam i među najzdravijim je gradskim sredinama u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji.


Travanjska statistika


Kad se zbroje brojevi prvih i drugih travanjskih dana, onda ljestvica izgleda ovako: Delnice (144), Čabar (74), Lokve (60), Fužine (43), Ravna Gora (35), Vrbovsko (34), Mrkopalj (17), Skrad (11) i Brod Moravice (9).


Očigledno, nezadovoljavajuće stanje je ponajprije u Delnicama, koje znaju doživjeti šokantne dane poput petka 16. travnja, kad je registrirano čak 35 oboljelih, što je zasad svegoranski rekord za koji bi bilo dobro da takav i ostane.


Čabar sa 74 već sada ima puno više no cijelog ožujka (50) pa i kod njih stanje baš nije bajno, a kod svih ostalih raduje što brojevi ipak padaju, osim u slučaju Brod Moravica gdje su pak tako male da taj rast ne zabrinjava. Trostruki pad bilježe Lokve, a posebna je priča Vrbovsko, koje s nešto više od četiri tisuće stanovnika ima svega 34 oboljela, manje od četiri puta manjih Lokava!


Hoće li se ovaj trend blagog pada brojeva nastaviti, vidjet ćemo narednih dana, a logična je pretpostavka da bi tako trebalo biti, između ostalog i zbog oštrijih mjera koje su već drugi tjedan u primjeni.


No, bez obzira na to sigurno je da će travanj biti dosad najgori koronamjesec pa je na svima da uvažavajući tu činjenicu nastojimo raditi sve kako bismo spriječili daljnje širenje bolesti te sačuvali i svoje i zdravlje svih drugih ljudi s kojima dijelimo ovo nesretno pandemijsko doba.


Travanjske brojke


Delnice – 144
Čabar – 74
Lokve – 60
Fužine – 43
Ravna Gora – 35
Vrbovsko – 34
Mrkopalj – 17
Skrad – 11
Brod Moravice – 9


Najbolji u PGŽ-u Baška, Skrad, Mrkopalj i Brod Moravice


Brojevi vezane za posljednjih 14 dana pokazuju da na području Primorsko-goranske županije postoje četiri sredine s jednoznamenkastim bojem oboljelih. Najbolja je Baška sa samo četirima mregistriranim slučajevima, a ostale sredine su goranske – Skrad (6), Mrkopalj (7), Brod Moravice (8).


Proširimo li ovu listu do brojke dvadeset, onda su tu još i Mošćenička Draga (11), Vrbnik (15) te Vrbovsko (17). Na drugoj strani ove skale, uz Rijeku, koja je s 1.789 oboljelih »izvan konkurencije«, jesu Viškovo (219), Rab (203), Matulji (193), Crikvenica (147), Bakar (149), Opatija (133), Kastav (131), Delnice (116) i Čavle (113).