Brod Moravice i Fužine

Okončano peto godišnje doba: Tradicija korigirana epidemiološkim mjerama

Marinko Krmpotić, Danijela Pleše

Fužinski VRAg FULIr jednoglasno je proglašen krivim / Foto D. PLEŠE

Fužinski VRAg FULIr jednoglasno je proglašen krivim / Foto D. PLEŠE

Inače se ide u kuće, ali ove godine zbog epidemioloških mjera bio sam samo ispred kuća, rekao nam je Antonio Crnković, član Etno udruge »Turanj« koji je bio ovogodišnji »medved«Tradicija »korigirana« epidemiološkim mjerama


BROD MORAVICE  Ni u Gorskom kotaru korona nije »ubila« običaje vezane za maškare. Potvrdili su to na području Brod Moravica članovi Etno udruge »Turanj«, koji su, u znatno skromnijem obliku nego ranijih godina, organizirali maškaranu povorku čija je, kako je to već na ovom području i red, dominantna maska bio – »medved«. Na čelu s tim »majstorom«, povorka je prošla ulicama Brod Moravica svjedočeći na taj način nesalomljivu duhu karnevala.


– Ne znam zašto baš medvjed. Našao sam u monografiji »Gorski kotar« da je taj medvjed specifičan baš za Brod Moravice i da je to možda ostatak nekih, moglo bi se reći, zvončara. Inače se ide u kuće, ali ove godine zbog epidemioloških mjera bio sam samo ispred kuća, rekao nam je Antonio Crnković, član Etno udruge »Turanj« koji je bio ovogodišnji »medved«.


"Medved" ove godine nije ulazio u brodmoravička domaćinstva / Foto D. Delač

“Medved” ove godine nije ulazio u brodmoravička domaćinstva / Foto D. Delač
 


Tradiciju se čuvalo i u Fužinama gdje ni kiša nije omela spaljivanje fašnika uz jezero kraj caffe bara Čoka. Događanje je organizirala Udruga umirovljenika Fužine, zapravo bivši članovi Mesopusnog društva »Starača«. Fašnik je nazvan VRAg FULIr, i to po mjestima Vrata, Fužine i Lič.Ovogodišnjeg fašnika spalila je predsjednica Udruge umirovljenika Fužine Vesna Delak-Merle, koja je potom pročitala za što je sve kriv, a bio je kriv za »rupu« u proračunu Republike Hrvatske, koronu, necijepljenje, nepotizam, krađu šuma te još puno grijeha.Sve maškare, makar i fizički distancirane u skladu s epidemiološkim mjerama, svojom bukom tjerale su ne samo zimu nego i sve loše što nam je prošla godina dala. Tako i treba. I nek 2020. ode u zaborav zauvijek.


 Ni kiša nije spriječila tradicionalno spaljivanje fašnika / Foto D. PLEŠE

Ni kiša nije spriječila tradicionalno spaljivanje fašnika / Foto D. PLEŠE