Gradsko vijeće

Švicarska darovnica je delnički »nulti prioritet«

Danijela Pleše

Rebalans proračuna donijet će smanjenje novčanih sredstava za sve što nije prioritet za minimalni održivi učinak. Primjerice, sportski klubovi neće biti u mogućnosti nabaviti nove dresoveDELNICE – Fokus gotovo cijele sjednice Gradskog vijeća Delnice bio je na pitanjima vijećnika u aktualnom satu koji je otvorio niz tema od kojih je većina povezana sa švicarskom darovnicom koja je prema riječima gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića nulti prioritet Grada Delnica.


Aktualnom satu prethodilo je i Izvješće načelnika PP-a Delnice Branka Glada koji je govorio o sigurnosnom stanju u Delnicama, naglasivši da je situacija zadovoljavajuća, a pogotovo jer su trenutno događaji u vezi s migranatima u padu. Lani je evidentirano 29 postupanja s migrantima, dok ih ove godine u istom periodu ima 5. U izvješću je izdvojio i blagi porast prometnih nesreća te pojačani prekršaj pijančevanja na javnim mjestima, što je odmah povezao sa situacijom pandemije koronavirusa te proljetnim lockdownom.


Ipak, s obzirom na cjelokupnu situaciju s migrantima i pandemijom koronavirusa, naglasio je Glad, policija uspijeva sve držati u normali.


Migranti pod kontrolom
No, vijećnike to nije previše umirilo pa su načelniku delničke policije postavili dodatna pitanja vezana uz migrante, napominjući da je prema njihovim saznanjima broj migranata koji prolaze područjem grada Delnica velik.


Glad pak nije mogao komentirati točan broj migranata, samo broj onih koji su zatečeni, ali je još jednom istaknuo da i dalje smatra da je situacija pod kontrolom te da nema razloga ni za kakvu paniku.


Igor Pleše (SDP) postavio je pitanje vezano uz najavljeno otvaranje novog prostora Gradske knjižnice u listopadu koje je zbog administrativnih problema, odnosno natječaja nabavke opreme, odgođeno za kraj prosinca ili čak veljaču sljedeće godine, a gradonačelnik Ivica Knežević pojasnio je da je, unatoč velikim željama za svečanim otvorenjem u Mjesecu knjige te povodom godišnjice otvorenja prve knjižnice u Delnicama, otvorenje moralo biti odgođeno, no istaknuo je da će i dalje raditi na tome da se svi problemi u vezi s tim što prije privedu kraju.


Što se tiče konačne montaže rasvjete na potezu Delnice-Lučice i same Lučice, zahvaljujući pitanju vijećnika Borisa Lozera (Nezavisna lista Volimo Delnice) saznalo se da je polovina rasvjetnih stupova stigla te da se do kraja tjedna očekuje druga polovina i ujedno brza montaža zbog već dobro učinjene pripreme.


Rezanje sredstava


Najviše polemike tijekom aktualnog sata izazvale su teme vezane uz započete započete projekte u Delnicama koji su povezani sa švicarskom darovnicom jer oni utječu i na cijeli proračun, budući da će pri njegovom rebalansu doći do smanjenja financiranja svega što nije prioritet za minimalni održivi učinak. Na primjer, određen postotak financijskih sredstava bit će smanjen udrugama koje neće moći potrošiti sredstva na, primjerice, nove dresove, nego svesti svoje troškove na potrebni minimum jer je provođenje švicarske darovnice trenutno najveći prioritet Grada Delnica.


Većinom vijećničkih glasova stopirana je odluka o prodaji Lovačke kuće Praprot s okućnicom, unatoč tome što je u zapuštenom stanju te nema sredstava za njenu obnovu, no vijećnici smatraju da treba pričekati bolja vremena te nove ideje, budući da ta kuća čini važan dio delničke povijesti.


Odlučeno je da se ponovo raspišu izbori za osnivanje Mjesnog odbora Turki jer su i sami mještani toga mjesta zaključili da s odborom lakše funkcioniraju, a žustro se raspravljalo i o izboru svečane pjesme Grada Delnica za koju se svi nadaju da će jednom i zaživjeti, iako je odlučeno da neće biti novog javnog poziva.