Glave na kup

Što će se dogoditi s Kamačnikom: Sastanak u Rijeci nagovijestio budućnost izletišta

Marinko Krmpotić

Uz kvalitetnu suradnju sviju zainteresiranih strana, izletište Kamačnik konačno bi trebalo doživjeti uzlet / Foto M. KRMPOTIĆ

Uz kvalitetnu suradnju sviju zainteresiranih strana, izletište Kamačnik konačno bi trebalo doživjeti uzlet / Foto M. KRMPOTIĆ

 Napokon su se sreli svi koji u Kamačniku provode razne aktivnosti – predstavnici PGŽ-a i Upravnog odjela za zaštitu okoliša, JU-a Priroda, KD-a Lokvarka, poduzeća Jarun ideja te Grada Vrbovskog i Komunalca, što budi nadu da će konačno svatko izvršavati svoje obvezeVRBOVSKO Slijede li nakon riječkog sastanka predstavnika zainteresiranih strana vezano uz aktivnosti u izletištu Kamačnik novi vjetrovi – tek ćemo vidjeti, ali je nedvojbeno pohvalno da su se napokon sreli svi koji tamo provode razne aktivnosti. Optimizam je uočljiv i kod predstavnika Grada Vrbovskog u čije je ime sastanak inicirao gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji ističe kako se u Kamačnik ulagalo niz godina znatno novaca, a na tom području postoji i niz nekretnina (restoran i Planinarski dom) i prostora kojih je Grad vlasnik.


– Zato nam je itekako bitno i važno što će se s tim prostorom događati. Mi želimo sudjelovati u izvršenju svih svojih obveza, ali isto to očekujemo i od drugih poslovno vezanih uz prostor Kamačnika. Čim je došlo do restrikcije mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa, mi smo krenuli u iznajmljivanje restorana i Planinarskog doma, a sad nam je želja napraviti što kvalitetnije odnose i suradnju među svima koji na tom prostoru djeluju. Podsjećam da briga o tom prostoru za koncesionara znači brojne obveze, prije svega oko održavanja šetnica, mostova i staza. JU »Priroda« je dobro uredila prvi mostić, ali je tu posla još jako puno. Mi smo kao Grad Vrbovsko planirali niz ulaganja u koja sada nećemo ići jer nismo koncesionari, ali ćemo tražiti njihovu realizaciju jer je ona bitna za daljni razvoj tog prostora kao turistički privlačne lokacije, od šetnica pa do mosta na izvoru. Za tu realizaciju dat ćemo im punu podršku, čak i financijskim sudjelovanjem jer jako dobro znamo da zarada od ulaznica za to nije dovoljna – rekao je gradonačelnik Mufić.


Najava drukčijeg odnosa


Sastanku održanom u Rijeci nazočili su ravnateljica JU-a Priroda Irena Jurić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković, dožupan Petar Mamula, direkor KD-a Lokvarka Ivica Gržanić, izvršni direktor poduzeća Jarun ideja Dražen Nikolić, predstavnice Komunalca Vrbovsko Nikolina Osojnički i Stefani Jadro Štefančić, savjetnica za turizam JUO-a Grada Vrbovsko Tanja Kušić te Nevenko Žagar, voditelj Odsjeka za komunalni sustav, koji napominje kako ga je pozitivno iznenadio interes Primorsko-goranske županije:

– Iskreno se nadamo da je to najava drukčijeg odnosa. Izgleda da su shvatili kako, budući da Grad Vrbovsko više nije koncesionar, oni trebaju ulagati više i nadam se da će se uključiti u niz aktivnosti, ponajprije u realizaciju projekta Centra za posjetitelje. Pozvali smo ih da se u to uključe i nadam se da će njihov odgovor biti pozitivan te da će sada iskazati spremnost ulagati onoliko koliko je to činio Grad Vbovsko – rekao je Žagar, a zadovoljstvo ističe i savjetnica za turizam Tanja Kušić koja kaže kako održavanje sastanka u Rijeci, dolazak dožupana i čelnice jednog županijskog ureda znači bitno drugačiji odnos i ulaganja.


Nužno poštovati ugovor o koncesiji

Stefani Jadro Štefančić skreće pažnju na činjenicu kako je Komunalac Vrbovsko, u doba dok je bio koncesionar, brinuo o mnogo toga.
– Mi smo, primjerice, prikupljali i odvozili otpad, čistili staze, održavali šetnice i mostove. Pritom nikada za to nismo od JU-a Priroda tražili ništa. No, sada Lokvarka kao koncesionar traži gotovo sve od JU-a Priroda kojem tek sada, čini mi se, postaje jasno koliko smo mi o Kamačniku brinuli i koliko tu ima posla – rekla je Jadro Štefančić po čijem se mišljenju maksimalno trebaju poštovati sva pravila iz odredbi ugovora o koncesiji.


– Mislim da svi želimo da izletište Kamačnik što bolje funkcionira. Broj turista koji dolaze sve je veći i nužno je stvoriti sinergiju među svima koji djeluju na tom području, od Grada Vrbovskog preko JU-a Priroda i Lokvarke pa do novog zakupca restorana i PD-a Kamačnik, zagrebačke firme Jarun ideja. Vjerujem da je ovaj sastanak prvi korak u tom smjeru te da ćemo dalje nastaviti kvalitetno surađivati kako bi konačni rezultati bili što bolji – rekla je Kušić, a predstavnica Komunalca Vrbovsko Stefani Jadro Štefančić upozorava na činjenicu da je u razgovorima s direktorom KD-a Lokvarka malo bilo zapelo oko pitanja otpreme otpada.


​Smeće koncesionaru


– Naime, posjetitelji koji imaju visoku razvijenu svijest uz stazu ne bacaju otpad, ali kad izađu sa staze, otpad odlažu u kontejnere koji se nalaze na prostoru kojim sada upravlja zakupac restorana pa budući da ne bi bilo pošteno da on to plaća, dogovoreno je da će kontejner postaviti naš Komunalac, a odvoz bi trebao – tako upućuje i zakon – plaćati koncesionar. Na toj će lokaciji biti postavljena i dva prijenosna WC-a koje će koristiti izletnici, dakle ne gosti restorana koji imaju svoj sanitarni prosor, a troškove bi također trebao snositi koncesionar, dakle KD Lokvarka. Taj kontejner i pokretni WC-i bit će smješteni tako da ne nagrđuju prostor, a nadamo se da će koncesionar ispoštovati svoje obveze jer u odluci o koncesiji stoji i odredba po kojoj je koncesionar dužan »osigurati skupljanje i odvoz otpada koji nastane obavljanjem djelatnosti te njegovo neškodljivo zbrinjavanje izvan zaštićenog područja – rekla je Jadro Štefančić, zaključivši kako vjeruje da problema neće biti, jer je i sam dožupan Mamula rekao kako jedan kontejner i dva pokretna WC-a ne bi smjeli biti problem u funkcioniranju Kamačnika.