U Prezidu niče Poljoprivredno-edukacijski centar

Slovenci ulažu gotovo milijun eura u razvoj goranske poljoprivrede

Marinko Krmpotić

Građevinski radovi počeli su na vrijeme / Foto M. KRMPOTIĆ

Građevinski radovi počeli su na vrijeme / Foto M. KRMPOTIĆ

Ukupna vrijednost investicije kretat će se u rasponu od 800.000 do milijun eura i u cijelosti će je snositi Republika Slovenija, ponajprije Ministarstvo poljoprivrede te Urad za Slovence v zamejstvu in po svetuPREZID – Do ljeta ove godine u Prezidu će pod krov biti postavljena nova zgrada Poljoprivredno-edukacijskog centra, objekta koji u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom Gorski kotar, a u sklopu aktivnosti Kmetijsko izobraževalne skupnosti (KIS) Gorski kotar, gradi Republika Slovenija. Početni radovi već su krenuli, govori nam Zoran Ožbolt, predsjednik KIS-a Gorski kotar, pojašnjavajući ujedno i cijeli projekt:– Ova faza građevinskih radova vezana za stavljanje zgrade pod krov trebala bi biti gotova do 1. srpnja ove godine. Nakon toga slijedi unutarnje uređenje i opremanje objekta te uređenje okoliša. Moguće je da će sve to biti gotovo 2022. godine, a u najgorem slučaju do 2023. godine. Ukupna svota investicije kretat će se u rasponu od 800.000 do milijun eura (stručno procijenjena i predviđena investicija je milijun eura bez PDV-a) i u cijelosti će je snositi Republika Slovenija, ponajprije Ministarstvo poljoprivrede te Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. U samom objektu bit će zaposlena najmanje jedna osoba s tandencijom rasta broja zaposlenih, a Poljoprivredno-edukacijski centar služit će i u turističke svrhe, odnosno bit će svojevrsni turističko-informativni centar iako će mu temeljna namjena biti razvoj poljoprivrednih potencijala ovog područja, govori Ožbolt, koji pojašnjavajući kako je došlo do ovog znatnog ulaganja susjedne države na području Gorskog kotara, kaže da je to rezultat višegodišnjeg rada i suradnje Slovenaca koji žive na goranskom području i Republike Slovenije.


Međunarodna koordinacija


– Još 2007. godine osnovano je Slovensko kulturno društvo Gorski kotar, a dio tog Društva bila je i sekcija za poljoprivredu kroz koju je vrlo brzo ostvarena intenzivna suradnja s Ministarstvom za poljoprivredu Republike Slovenije te Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu. Godine 2012. osnovana je međunarodna koordinacija AGRASLOMAK (Slovenska zamejska kmetijska kordinacija) koju čine udruge Slovenaca koje djeluju u Sloveniji susjednim državama – Kmečka zveza Trst (Italija), Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov iz Koroške (Austrija), Razvojna agencija Slovenska krajina (Mađarska) te Kmetijsko izobraževalna skupnost Gorski kotar (Hrvatska). Kroz KIS Gorski kotar sve smo bolje i kvalitetnije surađivali sa svima ostalima te s matičnom državom, a ta je suradnja u sve većoj mjeri bila vezana za poljoprivredu pri čemu nam je jako puno pomagao Kmetijsko gozdarski zavod Slovenije iz Ljubljane zahvaljujući čijim smo stručnjacima 2014. godine počeli uređivati Goranski vrt u kojem smo planirali uzgajati ono što nije bilo uobičajeno, a ipak može uspjeti, govori Ožbolt te napominje da je prva kultura koju su zasadili bila – šparoga.


Multifunkcionalan objekt
Poljoprivredno-edukacijski centar imat će, između ostalog, prostoriju za predavanje sa 65 sjedećih mjesta, društvene prostorije, mali restoran, četiri sobe u potkrovlju, 16 ležajeva u zajedničkom prostoru u potkrovlju…
– Sve u svemu, bit će to objekt koji će omogućavati boravak i rad određenog broja ljudi te niz drugih aktivnosti vezanih za edukativne, kulturne i zabavne sadržaje te promociju samoga kraja. Pozornost će biti posvećena i uređenju okoliša pa ćemo imati jedan vrt s ljekovitim biljkama, pčelarski dio s pet-šest košnica, parkiralište i sve ostalo bitno za jedan objekt takve vrste, rekao je Zoran Ožbolt.

 


Novi objekt


– Potom smo 2015. godine izgradili i postavili jedan plastenik u kojem sadimo zimi salatu i matovilac, ljeti rajčicu i papriku. Uz to održavamo razne radionice, a cilj je kroz rad tog plastenika podučiti ljude te ponekad i eksperimentirati s različitim poljoprivrednim kulturama. Mislim da smo u tome i uspjeli jer je nakon tog našeg pokušaja na ovom području niknulo još nekoliko plastenika, a porastao je i interes za sadnicama pojedinih kultura koje nabavljamo uz pomoć Slovenije i dijelimo ih zainteresiranima.


Onda se 2015. godine pojavila ideja o stvaranju i uređenju prostora gdje bi se družili, održavali predavanja i radionice, izložbe i koncerte i slično pa smo 2017. godine u Prezidu kupili zemljište površine oko 5.000 »kvadrata«. Tu je bila i jedna stara kuća koju smo najprije željeli obnoviti i urediti kao prostor tog budućeg poljoprivredno-edukativnog centra. No, ubrzo se pokazalo da je kuća prestara i da statički nije u najboljem stanju pa je odlučeno da se kuća sruši i na njezinu mjestu sagradi novi objekt. Ideje su ubrzo pretvorene u konkretne planove, Republika Slovenija pristala nam je pomoći i korak po korak mi idemo prema željenom cilju, zaključio je Zoran Ožbolt.