Suradnja

Sloga na prvom delničkom Vijeću, sve odluke jednoglasne. Proračun veći za skoro devet milijuna kuna

Marinko Krmpotić

Svih 30-ak točaka prihvaćeno je jednoglasno, što i nije ništa čudno jer je proračun doživio lijepo povećanje vezano uz projekte koji korist donose cijelom mjestu, a to su dogradnja dječjeg vrtića te izgradnja gradske tržniceDELNICE – Prva prava radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća Delnica protekla je u znaku prvog ovogodišnjeg rebalansa gradskog proračuna, kao i u uočljivo pozitivnom ozračju suradnje svih vijećnika, vidljivom ponajprije u tome što je svih tridesetak točaka dnevnog reda prihvaćeno jednoglasno.


No, to u osnovi i nije ništa čudno, jer je proračun doživio lijepo povećanje vezano uz projekte koji korist donose cijelom mjestu i ljudima koji tu žive. Konkretno, proračun je sa 60,9 milijuna kuna povećan na 69,6 milijuna kuna, a dva temeljna projekta koja su uzrokovala ovaj rast su dogradnja i proširenje dječjeg vrtića, odnosno izgradnja gradske tržnice. Pojašnjavajući trenutačno stanje sa spomenutim projektima, gradonačelnica Katarina Mihelčić je rekla:


Vrtić i tržnica


»Projekt dogradnje vrtića vrijedan je 5,3 milijuna kuna. Pritom smo 500.000 kuna osigurali kroz jedan EU natječaj, nadamo se da ćemo 2,5 milijuna kuna dobiti iz sredstava ostavštine Janet Majnarich, a ostatak ćemo tražiti iz drugih izvora, pri čemu nećemo odustati sve dok taj projekt ne privedemo kraju, a to znači da ćemo, ne bude li drugih mogućnosti, naći novce u našem proračunu, čak i kroz eventualni kredit. Idejno i arhitektonsko rješenje je gotovo, sredinom kolovoza trebali bismo dobiti građevinsku dozvolu te u rujnu, ako bude išlo sve kako treba, raspisati natječaj za izvođača koji bi mogao već u listopadu krenuti s radovima. Naravno, ovo je idelan scenarij koji se u Hrvatskoj rijetko ostvaruje, ali zasad nam je plan takav i vjerujem da ćemo ga realizirati.
Kad je riječ o projektu izgradnje gradske tržnice, i tu je sva potrebna dokumentacija gotova i ono što nam ostaje je prijaviti se na natječaj za sredstva iz EU fondova pri čemu, ako na natječaju budemo uspješni, dobijamo 90 posto potrebnih sredstava, a 10 posto osiguravamo sami. Naša je obveza oko pola milijuna kuna, a cjelokupan je projekt vrijedan oko 5 milijuna i njegova bi realizacija značila zaista puno, i to ne samo za Delnice, već i ovaj dio Gorskog kotara, jer bismo na jednom mjestu imali suvremenu gradsku tržnicu na kojoj bi se svakodnevno mogli nuditi različiti proizvodi, od zelene tržnice pa do sve kvalitetnijih autohtonih proizvoda domaćih OPG-ova.


Postrojba CZ-a


Kao i vrtić i taj projekt smatramo iznimno bitnim za podizanje tog dijela životnog standarda za ljude našeg kraja pa ćemo učniti sve da i njega realiziramo što prije«, rekla je gradonačelnica Katarina Mihelčić.


Od ostalih točaka vrlo obimnog dnevnog reda svakako treba napomenuti kako su predstavnici splitskog poduzeća »Alfa« vijećnicima predstavili dokumente procjene rizika od velikih nesreća, odnosno plana djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda, prihvaćena je i Odluka o osnivanju Postrojbe Civilne zaštite Grada Delnica, pri čemu je istaknuto kako je neizostavno potrebno pomlađivanje te postrojbe, a saslušano je i prihvaćenoi i izvješće o radu Javne vatrogasne postrojbe Delnice koje je podnio zapovjednik Dražen Rački spomenuvši, između ostalog, kako je u proteklom jednogodišnjem razdoblju ostvareno 128 intervencija (54 požara, 68 tehničkih intervencija…), a delnički su vatrogasci bili uključeni i u brojne aktivnosti vezane uz borbu protv pandemije koronavirusa.


Čop umjesto Juranića


Prva radna sjednica počela je promjenom u sastavu novog Gradskog vijeća. Budući da je Bruno Juranić, član Liste birača Volim Delnice, stavio svoj mandat u mirovanje, njegov je mandat i mjesto u Vijeću preuzela naredna s te liste – Lorena Čop. Njenim ulaskom povećan je broj žena kojih je sada u Gradskom vijeću Delnica pet, dok je muškaraca osam.


TV-sjednice tek dogodine


Od brojnih vijećničkih pitanja izdvojiti treba ono Igora Plešea (SDP), koji je pitao postoji li mogućnost videosnimanja i TV prijenosa sjednica Gradskog vijeća. Gradonačelnica Mihelčić odgovorila je potvrdno, ali ta ideja realizirana bi mogla biti tek naredne godine budući da u proračunu za ovu godinu nisu predviđena sredstva za kupnju opreme potrebne za snimanje i prijenos na internetskim stranicama grada ili You Tubeu.