Slatko finale mrkopaljskog ARTfesta prepuno tradicije i kulture

Danijela Pleše

Foto D. Pleše

Foto D. Pleše

Unatoč kompliciranoj situaciji s pandemijom, TZO Mrkopalj uspješno je proveo sva četiri zbivanja ARTfesta, poručujući tako da kulturu ne može, niti smije itko »zagasiti« te da se kulturna događanja mogu odvijati i u izvanrednim uvjetimaIzložbom te degustacijom starinskih kolača »Mirisi i okusi domaćih delicija« službeno je završen ovogodišnji jubilarni peti ARTfest u Mrkoplju.


Unatoč kompliciranoj situaciji s pandemijom koronavirusa, TZO Mrkopalj na čelu s direktoricom Gorankom Tuhtan te uz pripomoć Općine i PGŽ-a, odlučio je organizirati sva četiri zbivanja ARTfesta, naravno, pod strogim epidemiološkim mjerama, poručujući tako da kulturu ne može, niti smije itko »zagasiti« te da se kulturna događanja mogu odvijati i u izvanrednim uvjetima.


Glazba i stvaranje


– ARTfest odvijao se kroz četiri uzastopna petka od kojih je svaki ponudio neki kulturni sadržaj. Prve večeri održano je druženje s lokalnim pjesnicima i književnicima, a drugog petka ugostili smo MPZ Gimpl i Vokalnu skupinu Vitaneo iz Ravne Gore. Najposjećeniji je bio treći petak, kada su umjetnici stvarali nova djela tijekom cijelog dana, otkrivajući ljepote našeg kraja, a potom ih prezentirali publici na koncertu heligonki. Uz bogate izložbe slika, alrauna, karikatura, umjetnina, posjetitelji su mogli uživati u koncertu na kojem su nastupili Denis Kezele, Dinko Colnar, Dino Valenčić i Valter Simčić u organizaciji udruge »Glazbeni susreti Gorskog kotara« na čelu s Davorom Grgurićem. Tijekom koncerta prezentirana je instalacija na temu ekologije i mira, kao projekt Dnevnog boravka u sklopu PP27S, Rijeka EPK pod nazivom »Govor tišine« koju su izradila djeca Petra Brozović, Una Buza, Dunja Pintarić, Petra Baković, Lucija Blažević, Luka Fak, Marie i Paulina Tuhtan s mentoricom Silvanom Kružić, uz pomoć učiteljice Brune Mihelčić Fak, a prikazuje ranjenu, zagađenu kuglu zemaljsku, s maskom, šeširom i sunčanim naočalama bez kojih više ne možemo uslijed globalnog zatopljenja, ali tu su i anđeli mira (djeca) koji jedini mogu spasiti Zemlju.


Šlag na kraju
Paralelno s događanjima u predvorju Doma kulture, odvijala se i Zelena tržnica s domaćim proizvodima. Posjetitelji su imali priliku vidjeti i Povijesnu i etno zbirku Mrkoplja koja se nalazi na katu Doma kulture i skriva bogatu povijest našeg kraja. Posljednji petak donio je doslovno šlag na kraju jer se radilo upravo o izložbi i degustaciji domaćih kolača, spravljenih na način kako su to radile naše majke i bake. Pozivu se odazvalo pet žena te jedan mladić koji su marljivo ispekli svaki po kolač koji simbolizira tradiciju i baštinu samog Mrkoplja. Ideja mi je pala na pamet jer turisti često pitaju za gastroponudu našega kraja, stoga smo je odlučili prikazati barem na jedan način, kroz slastice. Svi kolači su »planuli« u trenu te je to bio lijepi završetak petog ARTfesta, a mi se nadamo da ćemo dočekati još značajnije godine obilježavanja – poručila je Goranka Tuhtan iz TZ-a Općine Mrkopalj.


Planula bučnica gospođe Marije


Slana bučnica Marije Tomić nije ni dočekala fotografiranje koliko je brzo nestala, a kako i ne bi kada je rađena s velikom ljubavi prema svom kraju. Naime, gospođa Marija je nakon udaje, sa 16 godina doselila u Mrkopalj koji joj je postao velika ljubav. Iako je ‘69. zbog posla morala otići u Njemačku, svake godine dolazi te pola godine boravi u Mrkoplju gdje su njene uspomene, a koliko voli svoj kraj, pokazuje njena uključenost u raznorazne lokalne događaje. Već za dogodine opet najavljuje svoje slastičarske specijalitete, samo da se nešto zbiva u njenom kraju!