Iznenađenja

SDP u drugom krugu u tri goranska grada, ali samo u Čabru ima prednost

Marinko Krmpotić

Gorani rekli svoje, drugi krug slijedi samo u Čabru, Delnicama i Vrbovskom / Foto M. KRMPOTIĆ

Gorani rekli svoje, drugi krug slijedi samo u Čabru, Delnicama i Vrbovskom / Foto M. KRMPOTIĆ

Uzimajući u obzir postotke osvojenih glasova u prvom krugu, u Vrbovskom je favorit nezavisni Dražen Mufić, u Delnicama također nezavisna Katarina Mihelčić, a u Čabru SDP-ova Ivana LakotaDELNICE – Jaka kiša koja je u jučerašnjim prijepodnevnim satima prala gotovo cijeli Gorski kotar, zasigurno nije umanjila dobro raspoloženje pobjednika nedjeljnih lokalnih izbora, ali je sigurno produbila nezadovoljstvo i tugu poraženih. Konkretno, u čak šest od devet goranskih lokalnih samouprava pobjednici su poznati već nakon prvog kruga izbora i to je pomalo i iznenađujuće jer su, uglavnom, i sami pobjednici očekivali drugi krug. No, očigledno su u svom prethodnom mandatu radili vrlo dobro pa su ih glasači za to i vrlo izdašno nagradili. Tako je do već svog četvrtog mandata načelnika u Skradu došao Damir Grgurić (HDZ), treći će put Lokve kao načelnik voditi Toni Štimac (SDP), drugi mandat vrlo su uvjerljivo osvojili u Mrkoplju Josip Brozović (nezavisni), u Fužinama David Bregovac (Stranka laburista) te Ravnoj Gori Mišel Šćuka (HDZ), a prvi će put na čelo Općine Brod Moravice sjesti nezavisni Mario Šutej, jedini od svih goranskih kandidata koji je bio dostojan izazivač aktualnog načelnika.


VELIKA PODRŠKA


Josip Brozović (NL, Mrkopalj) – 73%
Toni Štimac (SDP, Lokve) – 62,61%
David Bregovac (UK,, Fužine) 62,59%
Mario Šutej (NL, Brod Moravice) – 57,41%
Mišel Šćuka (HDZ, Ravna Gora) – 54,25
Damir Grgurić (HDZ, Skrad) – 53%

 


Grgurićev četvrti mandat
Pogled na postotak osvojenih glasova jasno pokazuje da je najuvjerljiviju pobjedu izvojevao Josip Brozović koji je uzeo čak 73 posto glasova u Mrkoplju. Sjajni su bili i Toni Štimac (SDP) koji je u Lokvama uzeo 62,61 posto glasova, David Bregovac s 62,59 u Fužinama, Mario Šutej koji je svoje prvo pojavljivanje na političkoj sceni ukrasio s 57,41 posto glasova Brodmoravičana te Mišel Šćuka koji je uzeo 54,25 posto glasova u Ravnoj Gori.
Njima treba dodati i Damira Grgurića koji je također premašio 50 posto te sa 53 posto došao do svog četvrtog mandata u Skradu. Od njihovih protivnika pažnje vrijedan rezultat ima Danijel Bertović koji je u Skradu osvojio 34 posto glasova. Solidan je – mada su očekivanja bila puno veća – i Nenad Vidmar koji je u Ravnoj Gori privukao 31 posto birača, a pobačaj su ostvarili Robert Starčević (HDZ) u Mrkoplju sa samo 23 posto, Tereza Gašparac (HDZ) u Lokvama (22,89) te Nataša Starčević (PGS) koja je u Fužinama osvojila 19,16 posto glasova. Ostale kandidate u goranskim općinama baš i ne treba spominjati jer su se, u stvari, samo registrirali na ovim izborima.


HDZ i nezavisni najuspješniji – za sada


​Od u šest »riješenih« goranskih općina najuspješniji su, gledajući stranački, HDZ i nezavisni.
HDZ ima dvije pobjede (Šćuka u Ravnoj Gori, Grgurić u Skradu), a nezavisni isto toliko (Brozović u Mrkoplju, Šutej u Brod Moravicama). Po jedno načelničko mjesto imaju Laburisti (Bregovac u Fužinama) te SDP (Štimac u Lokvama). Kad im se nakon dva tjedna pridruže i gradovi, stanje će biti bitno promijenjeno. Naime, HDZ ne može osvojiti više od ova dva čelna mjesta, jer u tri gradske sredine nemaju niti jednog kandidata za načelnika. No, zato bitno mogu napredovati nezavisni (Dražen Mufić, Katarina Mihelčić), Živi zid (Antonio Dražović) te pogotovo SDP koji u svakom od gradova ima svog kandidata (Ivana Lakota u Čabru, Igor Pleše u Delnicama i Saša Burić u Vrbovskom).


Uz uspjeh na izborima za načelnike spomenute pobjednike svakako raduje i činjenica da su birači itekako nagradili i njihove liste pa je već sada sigurno da će u pet od šest goranskih općina načelnik imati čvrstu vlast jer ima i veliku prevlast u Općinskom vijeću. Tako će Toni Štimac u Lokvama imati 6 vijećnika, a HDZ samo tri. Šestoro vijećnika imat će u Mrkoplju i Josip Brozović, dok će dva mjesta imati HDZ, a jedno HSP. I u Ravnoj Gori HDZ će »voditi igru« jer u Vijeću od devetero članova ima većinskih pet, tri će imati Lista birača Nenada Vidmara, a samo jedno mjesto SDP koji u ovoj sredini polako blijedi. Slično se može reći i za Skrad, gdje će Damir Grgurić imati Vijeće u kojem će biti pet vijećnika HDZ-a, tri će imati lista Danijela Bertovića, a samo jednog vijećnika imat će SDP. Napokon, najneizvjesnija situacija – bar na papiru – bit će u Fužinama gdje Stranka laburista raspolaže s tri vijećnička mjesta, a po dva imaju SDP/HSU/nezavisni, HDZ i PGS. No, i tu će vjerojatno bez većih poteškoća doći do dogovora pa će David Bregovac vlast provoditi uz većinu u Vijeću.


Dogovori i koalicije


U sve tri gradske sredine vrlo će važna idućih dana biti mogućnost dogovora i koaliranja. Naime, nitko nije stekao nadpolovičan broj vijećnika pa će uslijediti konzultacije, razgovori, dogovori i pregovori kako bi se došlo do magične brojke od sedmero vijećnika.
Konkretno, u Vrbovskom lista Dražena Mufića ima šest vijećnika, SDP ima 3, a HDZ i SDSS po dva.
U Delnicama lista Katarine Mihelčić raspolaže s 5 mandata, SDP ima 4, HDZ 2 te HSP/DP i lista Davorina Klobučara po jednog.
U Čabru SDP ima četvero vijećnika, s po tri ih slijede Antonio Dražović i HDZ, dvoje ima dr. Dinko Štimac te jednog Most. Mogućnosti su bezgranične pa je najbolje ništa ne predviđati, već pričekati da se stranke i liste dogovore.

 


Favoriti i izazivači


I dok se u šest goranskih općina već mogu posvetiti planiranju aktivnosti, u tri goranska grada slijedi drugi krug izbora te »slaganje« gradskih vijeća. Gledamo li postotke osvojenih glasova u prvom krugu, onda je najizrazitiji favorit Dražen Mufić koji je uzeo 397 glasova više od drugoplasiranog Saše Burića (SDP) kojemu će jako teško biti nadoknaditi taj zaostatak. Štoviše, Mufić je s 993 glasa bio za 16 glasova bolji od zajedničkog rezultata (977) kandidata SDP-a i HDZ-a, ali mu je pobjedu u prvom krugu oduzelo 70 nevažećih glasova koji su mu preračunavanjem smanjili postotak i zadržali ga ispod 50 posto! Zadatak slične težine Burićevom u Vrbovskom, ima u Delnicama Igor Pleše (SDP) koji je dobio 562 glasa, odnosno 290 manje od Katarine Mihelčić (852) koja je ovim rezultatom jasno pokazala da je u drugom krugu favorit. Najneizvjesnije bi trebalo biti u Čabru gdje je pobjednica prvog kruga Ivana Lakota (SDP) osvojila 486 glasova (26,19 posto), a tik do nje je Antonio Dražović (Živi zid) sa 446 glasova (24,94 posto). Tih 40 glasova nije teško nadoknaditi, ali drugi krug je uvijek poseban pa je lako moguće da će Lakota u drugom krugu pobijediti vrlo uvjerljivo. A moguće je i obrnuto. U svakom slučaju, iduća dva tjedna u tri gradske goranske sredine neće biti dosadno.