Izložba u spilji

Razgledali smo izložbu u čudesnom podzemnom ambijentu. Umjetničke instalacije postale dodatan ukras Lokvarke

Danijela Pleše

Glavni cilj izložbe u organizaciji Goranske kiparske radionice je dijalog između suvremene umjetničke produkcije i prirode oko nas, a izložena su djela kipara Denisa Kraškovića, Sandre Ban, slikara Zdravka Milića i multimedijskog umjetnika Petra PopijačaLOKVE – Ispred spilje Lokvarke okupio se lijep broj ljubitelja umjetnosti zainteresiranih za četvrtu izložbu u organizaciji Goranske kiparske radionice, njezina predsjednika Milutina Burića, a prema konceptu umjetnice Tihane Karlović i cijelog vrijednog tima koji stoji iza organizacije ove manifestacije.


Iako je održavanje »Izložbe u spilji« bilo predviđeno za travanj povodom Dana Muzeja, ona je nažalost zbog pandemije COVID-19 bila odgođena te je sljedeći datum pronađen u lipnju, što i nije ispalo nimalo loše jer su vremenski uvjeti bili idealni za to, a postavljena umjetnička djela unutar spilje pozivala su na posjet.


Povezivanje spilja


Doduše, u spilji je uvijek hladnije – za duge rukave, no to nije nikoga spriječilo da posjeti i samu spilju i izložbu. Putem raspisanog natječaja odabrano je četvero umjetnika s njihovim zanimljivim instalacijama, orijentiranima na ekologiju i očuvanje prirode. Kipar Denis Krašković izložio je recentne skulpture iz stakloplastike kombinirane s aluminijem i drvom, Sandra Ban predstavila se instalacijom iz područja primijenjene umjetnosti, slikar Zdravko Milić predstavio je ciklus od devet akrila na platnu, a multimedijski umjetnik Petar Popijač predmete iz pečene gline.

U uvodnom je dijelu Milutin Burić zahvalio posjetiteljima na dolasku, a cijelom timu organizacije na uloženom trudu, iskazavši ujedno želju za povezivanjem sa spiljom Vrelo u Fužinama. Naime, ova će izložba u spilji Lokvarki biti do 26. lipnja, kada se seli u spilju Vrelo, što će povezati znamenitosti Gorskog kotara, ali i ponuditi turistima dodatne sadržaje. Kako je naglasio Burić, daljnje vođenje izložbe preuzela je mlada povjesničarka umjetnosti Valentina Sablić, koja je istaknula da je glavni cilj izložbe dijalog između suvremene umjetničke produkcije te same prirode oko nas, a prije samog ulaska posjetitelja prisutnima se obratio i načelnik Općine Lokve Toni Štimac.


Bogato ljeto


– Drago mi je vidjeti da je unatoč svim nedaćama interes za umjetnošću na području općine Lokve svake godine sve veći, rekao je Štimac već sada najavivši da će kroz ljetni period u Lokvama biti moguće uživati u događanjima poput Noći skulpture ili opere, jazza i ljetnog kina na jezeru, a sve naravno sukladno tomu kakve će biti epidemiološke mjere. Pohvalio je i Goransku kiparsku radionicu, koja je uvijek aktivna te svojim događanjima privlači svijet umjetnika u Lokve, a po angažiranosti su zasigurno među vodećima jer su već sada najavili velika događanja kroz cijeli lipanj i srpanj.Pazeći na epidemiološke mjere, posjetitelji su potom krenuli u spilju Lokvarku, a po izlasku su se mogli ugrijati s domaćim proizvodima lokalnog proizvođača Vida Arbanasa, čiji su likeri već dobro poznati širom Hrvatske.