Niz poslova pri kraju, a brojni počinju

Ravnoj Gori ljepši ulaz u mjesto i moderni sustav javne rasvjete

Marinko Krmpotić

Obimni radovi na raskrižju prema Ravnoj Gori i Starom Lazu / Foto M. KRMPOTIĆ

Obimni radovi na raskrižju prema Ravnoj Gori i Starom Lazu / Foto M. KRMPOTIĆ

Raskrižje na ulazu u općinu je skoro gotovo, a LED tehnologija će uštedjeti električnu energiju. Počinje i rekonstrukcija vatrogasnog doma u Ravnoj GoriRAVNA GORA – Lijepi rujanski dani itekako odgovaraju nizu planiranih poslova na području Općine Ravna Gora. Štoviše, neki od njih već se i privode kraju, a neki kreću ovih ili narednih dana, govori načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka.


– Ono što je svakome tko u Ravnoj Gori živi ili u nju dolazi očito jest to da se kraju privode brojni radovi na raskrižju koje vodi prema Ravnoj Gori, odnosno Starom Lazu i Mrkoplju. Investitor tih 1,3 milijuna kuna vrijednih radova je Županijska uprava za ceste, a po njihovom završetku imat ćemo puno ljepši ulaz u mjesto s te strane, a uz to će nakon sanacije biti spriječeno zadržavanje vode na kolniku, odnosno problem odvodnje bit će riješen u potpunosti i na duže vrijeme, kaže Šćuka.


Rekonstrukcija nogometnog igrališta


Uskoro počinju i radovi na nogometnom igralištu »Goranke«. Riječ je o poslovima vezanim uz izmjenu trave, odnosno opremanje još kvalitetnijom sportskom infrastrukturom. U planu je izmjena 200 kvadrata trave, postavljanje novih golova i kućice za igrače i suce te zaštitne ograde malog nogometnog igrališta. Cilj je podići kvalitetu tog dijela sportske infrastrukture, kako zbog samih naših nogometaša, tako i zbog stvaranja takvih uvjeta da nam dolazi još veći broj mladih ekipa na pripreme jer to korist donosi turizmu ovog kraja. Svakako time podupiremo i »Goranku« koja je pokazala kako okuplja lijep broj djece i kako u klubu znaju raditi kvalitetno«, rekao je načelnik Šćuka. 


Obnova fasade


Dodaje da se, kao što je bilo i najavljeno, kreće s rekonstrukcijom vatrogasnog doma u Ravnoj Gori. Općina Ravna Gora i tvrtka Stenavert d.o.o. iz Kupjaka, zaključile su ugovor o rekonstrukciji spomenutog objekta u vrijednosti od 387.629,00 kuna bez PDV-a, a ugovor podrazumijeva obnovu fasade te zamjenu postojeće dotrajale stolarije novom PVC stolarijom. Taj je projekt kandidiran na natječaj LAG-a »Gorski kotar«, a sufinanciranje projekta odobrila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, s kojom je Općina Ravna Gora zaključila Ugovor o financiranju na iznos od 333.698,06 kuna. Riječ je o sufinanciranju projekta sredstvima Europske unije, konkretnije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.


Vatrogasni dom DVD-a Ravna Gora bit æe obnovljenTakođer, kreće se i s modernizacijom sustava javne rasvjete na području Općine Ravna Gora. Oko 850 postojećih rasvjetnih tijela na području čitave općine zamijenit će se energetski učinkovitijom i ekološki prihvatljivijom LED tehnologijom. Realizacijom ovog projekta postići će se ušteda električne energije, kao i troškova održavanja, bolja rasvijetljenost, jednoobrazni izgled te rasvjeta sukladno normama.


Isplativa investicija


– Tijekom narednog razdoblja, i to za manje od deset godina, očekuje se isplativost investicije s obzirom na to da će vrijednost investicije biti u potpunosti isplaćena ušteđenom električnom energijom, kao i uštedama u pogledu troškova njena održavanja. Izvođač radova je tvrtka K2 d.o.o. iz Rijeke, s kojom je sklopljen ugovor o izvođenju radova ukupne vrijednosti 2.052.237,50 kuna, uključujući i vrijednost PDV-a. Ovaj smo projekt kandidirali na poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za financiranje projekata prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima. Odobreno nam je sufinanciranje u iznosu od 970.000 kuna, a ostatak vrijednosti provedbe projekta financirat će se vlastitim učešćem Općine Ravna Gora, kroz kreditnu liniju HBOR-a., kaže Šćuka.


Na ravnogorskom nogometnom igralištu uskoro kreću brojni radovi / Foto M. KRMPOTIĆ

Na ravnogorskom nogometnom igralištu uskoro kreću brojni radovi / Foto M. KRMPOTIĆ