Ulaganje se isplatilo

Ravnogorci dobili najmoderniji vrtić u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Kapacitet je 56 mališana. U prizemlju su veliki prostor za jasličku skupinu, dvorana za sportske aktivnosti i kuhinja, na katu su dvije veće prostorije za dvije vrtićke skupine, prekrasna terasa i uredi, a izvan vrtića lijepo dječje igralištePočetkom iduće školske godine roditeljima ravnogorskih prvašića još neće biti problem nagovoriti njihove dečke i cure da krenu u osnovnu školu u Ravnoj Gori, ali od školske godine 2021/22 to bi mogao postati problem. Naime – sudeći bar po dojmovima utemeljenim na jučerašnjem posjetu – novoizgrađeni, ujedno i prvi u povijesti, ravnogorski vrtić, toliko je lijep da se neće biti lako oprostiti od njega!


Šalu na stranu, ali nedvojbeno je da će novoizgrađeni ravnogorski vrtić biti najmoderniji objekt takve vrste u Gorskom kotaru, a prostor i okoliš koji nudi, privući će zasigurno i djecu (roditelje) iz drugih sredina.


U prizemlju je veliki prostor za jasličku skupinu upotpunjen posebnim odjelom za mijenjanje pelena i sanitarijama, tu je i dvorana za sportske aktivnosti, kao i kuhinja. Na katu su dvije veće prostorije za dvije vrtićke skupine, prekrasna terasa za aktivnosti izvan tih prostora te uredi za ravnateljicu i odgojiteljice.
Izvan vrtića je lijepo dječje igralište, prostor vrta koji će se uskoro oplemeniti zelenilom te parking za desetak automobila. A sve skupa, ističe načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, na visokoj je razini i to zahvaljujući njegovom i radu svih uposlenika u Općini Ravna Gora te djelatnicima GP-a Krk koji su odradili odličan posao.


Kritike neutemeljene


»Evo nas u završnoj fazi, iako su nas mnogi kritizirali i prigovarali nam, posebno na cijenu od 15 milijuna kuna. No, pola od te svote osigurali smo iz EU sredstava i to će nam biti vraćeno pa troškovi i nisu tako veliki kako neki tvrde.


Da je posao dobro napravljen, potvrdio je i uspješan tehnički pregled objekta. Krajem mjeseca dobit ćemo uporabnu dozvolu pa krećemo prema županijskim tijelima koja će nam izdati dozvolu da je objekt spreman za rad.Krajem kolovoza stiže i namještaj i nakon opremanja krećemo s radom vrtića«, govori načelnik Šćuka koji ističe kako je već jasna i financijska konstrukcija za rad prve samostalne predškolske ustanove u Ravnoj Gori.


Bez alternative


»Vrtić će imati desetak uposlenih, a to znači da će se iz proračuna trebati izdvajati lijepa sredstva za njegov rad. No, smatram da ulaganja u vrtić nemaju alternative te da svi zajedno moramo ulagati u ono što će mlade ljude zadržati ovdje te privući ljude iz drugih sredina da dođu ovamo živjeti.Osobnim primjerom i odricanjem od dijela primanja sam ću pokazati da se u tom smislu treba ponašati te da svatko od nas mora dati svoj doprinos. Jer, što će nam općina, što će nam mjesto – ako u njemu nema vrtića«, zaključio je načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, najavivši kako će vrrtić s radom početi u rujnu, a čin svečanog otvaranja bit će 15. listopada, na Dan općine Ravna Gora.


Šćuka: Trebalo ga je puno ranije izgraditi


– Činjenica da je od 56 mogućih mjesta u vrtiću već sada iskazan interes za njih 46, pokazuje da je vrtić prijeko potreban stanovnicima naše općine. Sam to najbolje znam jer imam malu djecu i ponavljam ono što sam već nekoliko puta rekao – puno ranije trebali smo imati ovaj vrtić, sazivi prethodnih vlasti trebali su ga izgraditi.


No, kad već to oni nisu bili u stanju napraviti, učinili smo to mi i na taj način izvršili svoje predizborno obećanje – rekao je načelnik Šćuka.