Za svakoga ponešto

Prvi pravi ljetni vikend u Gorskom kotaru: Trčalo se, sviralo i zabavljalo pandemiji unatoč

Danijela Pleše

Foto D. Pleše

Foto D. Pleše

Oživjela su goranska izletišta, u delničkom parku su limene glazbe održale atraktivan koncert, dok je utrka Fužinarska lisica privukla oko 270 natjecatelja iz čitave Hrvatske, ali i iz Slovenije, pa čak i s FilipinaDELNICE/FUŽINE – Događajima bogat vikend u Gorskom kotaru nudio je za svakoga ponešto – od sve popularnijih izletišta, koncerata na otvorenome, Izložbe malih životinja do Oldtimer rallyja i utrka, a osim toga, vrijeme je konačno donijelo ljeto i u Gorski kotar. U tome su uživali svi, naravno, uz pridržavanje određenih mjera uslijed općepoznate situacije s koronavirusom.


Očito je da idealno ipak ne može biti – barem ne zasad. No, to nije spriječilo Gradsku glazbu Delnice da, zajedno s Puhačkim orkestrom DVD-a Vrbovsko, kraj sjenice u Parku kralja Tomislava održi koncert u povodu Dana grada Delnica. Na repertoaru je bilo svega – od popa i rocka do zabavne glazbe, a publika je imala priliku sat i pol vremena prepustiti se vedrim taktovima. Značajna je ovo godina za Gradsku limenu glazbu Delnice koja u njoj obilježava 110 godina neprekidnog rada i djelovanja te će to prigodno i proslaviti – čim to bude moguće. Do tada će uz novo vodstvo – predsjednika Ivicu Šnajdara – pokušati nastaviti utabanim stazama bivše predsjednice Mirele Majnarić, uz nadu da će se ponovo moći održavati probe, nastupi i koncerti koji su počeli privlačiti sve veći broj ljudi.


»Fužinarska lisica«


S druge strane, Općina Fužine također se proteklog vikenda mogla pohvaliti s nekoliko koncerata, ali i sportskim danom koji je privukao brojne sportaše na njeno područje. Doduše, neki su već toliko puta bili u Fužinama da se tu već osjećaju kao doma. Naime, u subotu je održana utrka »Fužinarska lisica«, ove godine ipak ponešto reducirana zbog koronavirusa. Aktualna situacija utjecala je na program utrke, no ipak je, uz sve propisane sigurnosne mjere, održana utrka na 6 kilometara te dječja utrka na 400 metara.
Na samom startu uoči početka utrke o tome smo porazgovarali s jednim od organizatora iz »Alpe Adria track & traila« Ivanom Dobrovićem.
– Do zadnjeg trena nismo znali hoće li utrke biti, no mi smo sa svime krenuli s optimizmom jer smo htjeli održati kontinuitet utrke koju smo ove godine kao organizatori preuzeli pod drugim imenom. Na dječju utrku na 400 m prijavilo se oko sedamdesetak djece, a na »odraslu«, na 6 km, njih oko dvjestotinjak.


Po uputama Stožera


Cijelo vrijeme u dogovoru smo bili sa Stožerom Civilne zaštite, poštovali sva pravila te upozoravali posjetitelje i natjecatelje na sve mjere. Pristigli su nam natjecatelji iz svih dijelova naše zemlje, ali i iz Slovenije te Filipina.


Zadovoljni jesmo, a za iduću godinu se nadamo još detaljnijem programu utrke, no s obzirom na trenutačnu situaciju, poduzeli smo sve potrebno kako bi se utrka održala, a ljudi su se odazvali, čime smo zaista presretni jer trčati uz jezero Lepenice je poseban doživljaj, a i same Fužine nude dosta toga za vidjeti nakon same utrke, proglašenja pobjednika i uživanja uz dva koncerta. Za daljnje utrke ćemo vidjeti što vrijeme nosi – poručio je Ivan Dobrović.


Svi detaljniji rezultati utrke dostupni su na službenim stranicama organizatora te utrke Fužinarska lisica.


Što će donijeti idući dani, treba pričekati, no optimizma vezano uz predviđena događanja u Gorskom kotaru ima – barem zasad!


Nema straha, poduzete su sve mjere


Jedni od veselijih mališana koji su jedva dočekali utrku u Fužinama bili su Andrej i Nela Banjac iz Zadra te Roko i Filip Dobrović iz Rijeke koje su zdušno bodrili i ohrabrivali njihovi najmiliji.


– Nije me bilo strah doći s njima na ovu utrku jer je na otvorenome i poduzete su sve mjere, a i oni su obojica uživljeni u sport kao i njihov otac… Družit ćemo se malo u Fužinama nakon utrke, prošetati i uživati u prirodi – poručila je Ana Dobrović, majka Roka i Filipa dok su oni spremno pozirali za fotografiju uspomene.