Za svakog ponešto

Provjerili smo koji su najtraženiji naslovi u delničkoj knjižnici. Na vrhu je nova francuska autorica

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Često se traži i pozitivna/popularna psihologija, pogotovo najnovija zbirka misli »Želim: knjiga o ljubavi« Jorgea Bucayja, ali i »Dah: nova znanost o izgubljenom umijeću disanja« Jamesa Nestora te »21 lekcija za 21. stoljeće« Yuvala Noaha HarariaDELNICE – Za čitatelje koji koriste usluge Gradske knjižnice »Janet Majnarich« u Delnicama ovog ljeta, što je već uobičajeno, nema zime za dobre naslove i uživanje u književnosti. Štoviše, porast broja članova te pojačani interes za čitanje u hladu tijekom ovih toplih dana doveo je i do pojačanih rezervacija u ovoj ustanovi. No, ravnateljica Indira Rački Joskić te knjižničarke Ivana Pleše i Olgica Klepac uspijevaju za svakoga pronaći nešto dobro. Odgovor na uvijek aktualno pitanje što je najčitanije, potražili smo od ravnateljice Indire Rački Joskić.


– Od beletristike je najčitaniji serijal »Sedam sestara« Lucinde Riley, koji je i inače apsolutni hit, kao i njen najnoviji roman »U sjeni masline« koji je stalno »na rezervaciji«. Roman nove autorice, francuskinje Valérie Perrin, »Svježa voda za cvijeće« jedan je od najtraženijih naslova uopće, a prate ga sjajne književne kritike i preporuke. Ne jenjava ni interes za Elenu Ferrante. Konstantno se traži njena serija romana tzv. napuljske tetralogije »Genijalna prijateljica«, ali i sva njena u nas prevedena djela, naročito posljednja drama o majčinstvu, knjiga »Mračna kći« po kojoj je snimljen i film s Oliviom Colman u glavnoj ulozi, za koju je bila i nominirana za Oscara za glavnu žensku ulogu.


Poznata, ali i nova imena


Uz ove, svakako na ljestvici najčitanijih spomenuti treba i sljedeće naslove – »Molim te, pazi na mamu« korejske književnice Kyung-sook Shin, »Prodani u ponedjeljak« Kristine McMorris, »Dok još nismo bile vaše« Lise Wingate, »Svekrva« Sally Hepworth te »Noć kad je nestalo svjetla« Karen White, roman za koji se kritičari slažu da predstavlja spoj dvaju naslova koji su obilježili svjetsku književnu scenu: »Male laži« autorice Liane Moriarty prema kojem je snimljena popularna serija i »Ubiti pticu rugalicu« autorice Harper Lee koji je osvojio Pulitzerovu nagradu i postao klasik američke književnosti.
Od trilera/krimića izdvajamo novo ime – dansku književnicu Ane Riel i njen popularni psihološki triler »Smola«, a već po tradiciji ljubitelji ove vrste književnosti rado čitaju i autore kao što su Henning Mankel, Jane Harper, Anders Roslund, Angela Marsons, Harlan Coben, Jo Nesbo…


Kao i tijekom godine, tako i tijekom ljeta čitaju se baš svi romani Kristin Hannah, Nicholasa Sparksa, Leile Meacham, Kate Quinn, Jude Deveraux, Tesse Afshar, Fredrika Backmana, te romani temeljeni na istinitim događajima (kao »Dom za neželjene djevojčice« Joanne Goodman, »Mi koji smo preživjeli« Georgie Hunter, »Pristanak« Vanesse Springora…), govori ravnateljica delničke knjižnice osvrćući se i na domaće autore.


Traženi domaći autori


– Naravno, čitaju se i hrvatski autori, od kojih izdvajamo, uz Damira Karakaša (»Okretište«), Pavla Pavličića (»Ljekovito blato«), Ivicu Prtenjaču (»Sine, idemo kući«) – posebice one koji su gostovali u našoj knjižnici: Nastja Kulović (»Nešto drugo« »Kud si krenula?«), Ivana Bodrožić (»Sinovi, kćeri«) te Milan Majerović Stilinović (»Što sam naučio na planini«). Od domaće publicistike najtraženija je biografija Mire Furlan »Voli me više od svega na svijetu«, a čitaju se i putopisi, među kojima je još uvijek najtraženija »Ljubav oko svijeta« Davora Rostuhara, koji je dvaput gostovao u našoj knjižnici.


Često se traži i pozitivna/popularna psihologija – izdvajamo vrlo rado čitanog Argentinca, psihoterapeuta i pisca Jorgea Bucayja i najnoviju zbirku misli »Želim: knjiga o ljubavi«, a među najtraženijim naslovima publicistike su i »Dah: nova znanost o izgubljenom umijeću disanja« Jamesa Nestora i »21 lekcija za 21. stoljeće« izraelskog povjesničara Yuval Noah Hararia. Spomenimo i one mlađe, točnije osnovce koji i dalje najviše čitaju »Gregove dnevnike« (do sada je izašlo 16 nastavaka, najnoviji – »Sportska slava« je jedva dočekan). Tu su i ostale knjige Jeffa Kinneya, romani i priče Davida Walliamsa, a otkrivaju i stripove na policama, rekla je Rački Joskić.