Grad - poljoprivrednik

Projekt pokrenut usred pandemije ide korak dalje, Vrbovsko širi svoju ‘priču’ s krumpirom

Marinko Krmpotić

Od prošlogodišnjih 6 tona zasađenog sjemenskog krumpira, urod je bio izvrsnih 100 tona! / Foto M. KRMPOTIĆ

Od prošlogodišnjih 6 tona zasađenog sjemenskog krumpira, urod je bio izvrsnih 100 tona! / Foto M. KRMPOTIĆ

Lani je na zasađenih šest tona sjemenskog krumpira urod bio čak 100 tona, a sada Grad udvostručuje »ulog«. Netom pristigli sjemenski krumpir bit će podijeljen prijavljenim obiteljima - svaka će dobiti po 25 kg i gnojivo, a Grad će na 6 hektara uz Kupu zasaditi 12 tona, dvostruko više nego lani 


VRBOVSKO  Veliki šleper s 25 tona sjemenskog krumpira jučer je iz Gospića stigao u Vrbovsko gdje je istovaren u skladištima kraj nekadašnje upravne zgrade Prometa, odnosno sadašnje zgrade poduzeća Vode d.o.o. Vrbovsko. Nakon istovara i razvrstavanja krenut će, i to idućeg tjedna, neposredno nakon Uskrsnog ponedjeljka, raspodjela po svim mjesnim odborima Grada Vrbovskog, točnije obiteljima koje su se prijavile za donaciju na temelju koje će dobiti po 25 kg sjemenskog krumpira te prateću količinu tzv. prihrane i umjetnog gnojiva. To znači da će prošlogodišnji vrlo uspješan projekt sadnje krumpira na području Grada Vrbovskog biti nastavljen i ove godine. Štoviše – bit će nadograđen i proširen! Podsjetimo, prošle godine nedugo po pojavi pandemije korone, u Gradu Vrbovskom odlučili su eventualne teške dane izolacije i krize dočekati ako ništa drugo, s dovoljnim količinama krumpira koji kao temeljna hrana itekako može pomoći ukoliko dođe do sveobuhvatne krize.


 Jučer je u Vrbovsko stigao šleper s 25 tona sjemenskog krumpira pa je počelo razvrstavanje / Foto M. KRMPOTIĆ

Jučer je u Vrbovsko stigao šleper s 25 tona sjemenskog krumpira pa je počelo razvrstavanje / Foto M. KRMPOTIĆTo, ali i želja da se potakne uzgoj i proizvodnja krumpira koji na goranskom području ima idealne uvjete za razvoj, motivirala je čelništvo Grada da krene u projekt tijekom kojeg je pojedincima kroz donacije podijeljeno 22,5 tona krumpira, a šest tona zasađeno je kroz aktivnosti Komunalca na gradskom ili iznajmljenom zemljištu uz Kupu. Budući da je prošla godina za krumpir bila izuzetno rodna, na ta tri hektara zasađenih šest tona sjemenskog krumpira urodilo je s iznimnih 100 tona, a ako po toj količini prirasta računamo i onih podijeljenih 22,5 tona krumpira pojedincima, onda je jasno da se zahvaljujući ovom gradskom projektu došlo do količine koja se kreće između 400 i 500 tona krumpira. Hoće li tako biti i ove godine, nemoguće je reći jer priroda ima svoje zakone. No, ponove li se prošlogodišnji uvjeti koji su odgovarali urodu, sigurno je da će brojke biti još i veće i to iz jednostavnog razloga jer je plan, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, zasaditi više no prošle godine.


Velik interes građana
»Nama se prošle godine na oglas za donacijom sjemenskog krumpira, umjetnog gnojiva i tzv. prihrane javilo preko 700 obitelji, a to je gotovo pola stanovništva naše lokalne samouprave. Ove godine javile su se čak 1.954 obitelji i to nas obavezuje da s ovim projektom nastavimo, pri čemu ove godine građanstvu planiramo donirati oko 26 tona krumpira, a uvećat ćemo i količinu koju ćemo saditi kao Grad. Konkretno, umjesto sadašnja tri hektara, zasadit ćemo krumpir na šest hektara, i to sve na lokacijama uz Kupu koje su se pokazale odličnim. Umjesto prošlogodišnjih šest, ove godine planiramo zasaditi 12 tona sjemenskog krumpira na gradskom ili za tu priliku unajmljenom zemljišu. To znači da će ukupno ove godine na području grada Vrbovskog kroz ovaj projekt biti zasađeno oko 38 tona sjemenskog krumpira, odnosno nekih 10 tona više no prošle godine.


Donacije na razne strane


Baš kako su i najavili, u Gradu Vrbovskom dio prošlogodišnje proizvodnje, točnije 20 tona, su donirali. Dio je odmah podijeljen na poručju Grada Vrbovskog školama, vrtiću i svakome kome je pomoć bila potrebna. Uz to, donacije su išle i prema COVID-bolnici Dubrava, u pučku kuhinju zagrebačkog Dobrog doma, Crveni križ Primorsko-goranske županije, Riječku nadbiskupiju, Caritas sv. Ante u Kninu, pravoslavni manastir Krka te Udruzi kosovskih žena iz Kistanja.


Uz to, velika je novost da krećemo i u različite termine sađenja, odnosno prošle godine uspješno promoviranoj kasnoj sorti krumpira ove godine dodajemo i nekoliko ranih sorti pa ćemo tako na našim poljima krumpira uz Kupu saditi od ranog proljeća pa do jeseni. S ranim sortama krećemo sa željom da, po savjetu struke, ostvarimo i bolju cijenu, jer ćemo krumpir na tržištu imati kad ga većina nema, ali i zbog toga kako bismo imali i dužu pokrivenost godine sadnjom krumpira te, naravno, razne vrste krumpira. Prvi radovi što se oranja tiče već su počeli, a moguće je da krajem ovog mjeseca već krenemo u sadnju nekih ranih sorti na jednom dijelu za to predviđenih površina. Uz organizaciju Grada Vrbovsko, na terenu će raditi naš Komunalac te ličko poduzeće Agro Velebit, koje nam postaje sve značajniji partner i odlična logistika s velikim stručnim znanjem, što nam je itekako potrebno«, rekao je gradonačelnik Mufić.


Nastavak suradnje


Od prošlogodišnjeg 100 tona vrijednog uroda, Grad Vrbovsko donirao je oko 20 tona, a 80 tona je prodano uz pomoć Agro Velebita. Zarađeni novac utrošen je u nabavu novog sjemenskog krumpira za ovogodišnju sadnju koja će, nada se Nikola Vidaković, predstavnik Agro Velebita, također biti uspješna: »Naravno, konačnu riječ opet će reći priroda. No, ono što je sigurno, jest da smo vrlo zadovoljni suradnjom s Gradom Vrbovskim koji je, koliko je meni poznato, jedina lokalna samouprava u Hrvatskoj koja se u doba korone okrenula poticanju uzgoja i proizvodnje krumpira na svom području. Prva godina suradnje s Gradom Vrbovskim je bila izvrsna pa s radošću nastavljamo dalje, tim više što ovo područje pruža velike potencijale za uzgoj krumpira pa stoga ove godine i krećemo s uzgojem ranih sorti kako bismo i ranije mogli doći na tržište te produljili sezonu uzgoja«, rekao je Vidaković.