Industrijska zona

Proizvodnja i servis traktorskih freza otvara nova radna mjesta u Bord Moravicama

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Poduzeće Industroplan-IE prepoznalo je mogućnosti kvalitetnog rada u poslovnoj zoni na početku Brod Moravica, a mještanima ovog područja ne ostaje drugo negoli nadati se da će biti još takvih poduzetnikaU moru sivila i straha od budućnosti uvjetovane pandemijom koronavirusa koja usporava, čak i zatvara, različite djelatnosti, jako lijepo i ugodno djeluje vijest iz Brod Moravica. Naime, u proljeće 2021. godine iznova bi trebali oživjeti poslovni prostori nekadašnjeg poduzeća »Riko«, smješteni u brodmoravičkoj poslovnoj zoni, nedaleko od stare ceste Rijeka – Zagreb.


U tom dijelu poslovne zone Brod Moravica s poslom bi trebalo početi hrvatsko-njemačko poduzeće Industroplan-IE d.o.o. koje se bavi izradom i prodajom traktorskih freza. To je poduzeće, kako napominje njegov direktor Žarko Tomašić, nastalo nakon što je tvrtka Gramip iz Vrbovca završila u stečaju početkom 2019. godine.


Dobra suradnja


– Na ponudu dvojice inženjera iz te tvrtke, a s ciljem da ne nestane još jedan hrvatski proizvod, preuzeli smo dio rada tog poduzeća, točnije razvoj traktorskih freza i započeli s organizacijom proizvodnje i prodajne mreže. Proizvodni pogon za te namjene organizirali smo u Općini Brod Moravice s čijim smo čelnicima uspostavili kvalitetnu suradnju.
Želja nam je u našim pogonima u Brod Moravicama imati potpuni proizvodni proces i servis na jednom mjestu. Naravno, cilj nam je zaposliti domaće ljude te i na taj način spriječiti odlazak radne snage u inozemstvo. Vjerujemo da s našim bogatim iskustvom vezanim uz rad na njemačkom tržištu možemo biti uspješni, posebno kad je riječ o razvoju specijalnih strojeva i automatizaciji proizvodnih pogona.


U našim uredskim i proizvodnim kapacitetima veličine od oko 1.000 četvornih metara, možemo relativno brzo reagirati na potrebe tržišta i ponuditi traktorske freze s relativno kratkim rokovima isporuke. Servis i isporuka rezervnih dijelova osigurani su s našeg skladišta, a naši inženjeri odgovorit će brzo na svako tehničko pitanje.


Vjerujemo da ćemo u Brod Moravicama uspostaviti kvalitetnu proizvodnju i prodaju naših proizvoda – traktorskih priključaka, čeličnih konstrukcija i slično, pojasnio je Tomašić.


Zapošljavanje


Zadovoljstvo dolaskom ovog ulagača nije krio načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković.


– Oživljavanje privrede, obrtništva i poduzetništva naš je stalni zadatak pa nam je itekako drago što se pojavio interes za rad na toj lokaciji. Naravno, s naše smo strane učinili i učinit ćemo sve da ovog, kao i svakog drugog potencijalnog ulagača na naše područje, dočekamo sa što boljim uvjetima.


Naša poslovna zona već je dosta dugo bez ikakvih aktivnosti i logično je da nas sve raduje mogućnost da se tamo iznova počne raditi i proizvoditi, tim više što se, očigledno, radom ovog poduzeća javljaju mogućnosti zapošljavanja za domaće stanovništvo, rekao Crnković.


Nakon ovih lijepih najava sad samo preostaje »moliti Boga« da se i ostvare te da, kako je rečeno, na proljeće Brod Moravice zabilježe određen broj zapošljavanja, a poslovnom zonom opet počnu odjekivati zvukovi tipični za poslovanje metalske tvrtke.


Poduzeće Industroplan-IE očigledno je prepoznalo mogućnosti kvalitetnog rada u dobro uređenoj i opremljenoj poslovnoj zoni na početku Brod Moravica, a mještanima ovog područja ne ostaje drugo negoli nadati se da će biti još takvih poduzetnika te da će ova lokacija, kao i nekada aktivni drvoprerađivački pogon u Donjoj Dobri, iznova postati mjesta u koja se ide – na posao.