Radionica

Potrošačica radi na većoj vidljivosti udruga koje štite potrošače

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Projekt vrijedan više od 490 tisuća kuna financira EU iz Europskog socijalnog fonda i vladin Ured za udrugeU Planinarskom domu »Kamačnik« održana radionica »Projektni ciklus i strateško planiranje« okupila je u Vrbovskom sudionike projekta »Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU-a, zaštite potrošača«, u Hrvatskoj koji realiziraju Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske te Udruga za pravnu pomoć i Centar za edukaciju i informiranje potrošača.


Realizacija projekta počela je 12. studenoga prošle godine, a završetak je planiran za 11. studenoga 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 490.831,40 kuna, a financiraju ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Voditeljica projekta Danijela Šunić i koordinatorica projekta za PGŽ Ana Smoljak istaknule su u uvodnoj riječi kako se projekt bavi izgradnjom kapaciteta Organizacija civilnog društva (OCD) za provedbu politike zaštite potrošača u Hrvatskoj.
Aktivnosti projekta provode se u tri županije (Primorsko-goranska, Brodsko-posavska i Osječko-baranjska).


– Realizacijom projekta želimo povezati, umrežiti i razmijeniti iskustva, znanja i vještine OCD-a, te kroz aktivnosti educirati i ojačati kapacitete udruga i pridonijeti kontinuiranoj održivosti, većoj vidljivosti i stalnoj aktivnosti udruga.


Stoga ćemo u sklopu projekta provesti 11 radionica s ciljem jačanja OCD-a i dobrog upravljanja u kriznim situacijama, istaknule su Šunić i Smoljak pri predstavljanju napomenuvši kako su tri radionice već održane, a tijekom dvanaest mjeseci provedbe projekta izradit će se i dva digitalna priručnika.


Prvi digitalni priručnik obradit će teme vezane uz zaštitu prava potrošača. Informirat će i upoznat će potrošače s najvažnijim potrošačkim pravima.


Drugi digitalni priručnik će upoznati OCD-e s načinom prevencije kriznih situacija u udrugama te o primjenjivim metodama kojima će se kriza ublažiti i spriječiti destabilizacija.


Oba priručnika javno će biti predstavljena javnosti i trajno dostupna na web stranici www.potrosacica.hr.