Ekološka akcija

Posadi jelu, spasi pčelu: U Fužinama sadili stabla za spas goranskog meduna

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Najmlađa sudionica Naomi Katalinić uz mamu Petru zasadila je bar nekoliko budućih jela koje će za koju godinicu šumiti svojim granama te privlačiti ptice i pčelePod nazivom “Posadi jelu, spasi pčelu” na području Fužina održana je zanimljiva ekološka akcija koju su osmislili pčelari Općine Fužine, udruga pčelara “Medun” iz Delnica i Savez pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije “Apiliburnija”, a pomoć bez koje ne bi bilo realizacije ideje pružile su Hrvatske šume, konkretno Uprava šuma podrućnica Delnice.


Krajnji je cilj, istaknuo je u ime organizatora poznati goranski pčelar Damir Zanoškar, sadnja dvije tisuće jela kojom primorsko-goranski pčelari ne daju samo svoj doprinos pošumljavanju, već nastoje osigurati nove naraštaje jela koje su temelj proizvodnja visokokvalitetnog pčelinih proizvoda meduna i propolisa koji su autohtoni proizvodi ovog područja, a nastaju od medne rose kojom se pčele “napajaju” baš na granama jela.


“Očekujemo odaziv od trideset do pedeset sudionika što je, s obzuirom na aktualno stanje s pandemijom, i optimalna brojka. Uvjeren sam da ćemo uspjeti zasaditi 2000 sadnica, a akciju ćemo iskoristiti i za edukacij sudionika pa ćemo im predstaviti povezanost šuma i pčela te svakako spomenuti i značaj i potencijal meduna, propolisa i meda u borbi za podizanje imuniteta svake osobe čime se podiže i razina zaštite u ovim teškim trenucima pademije koronavirusa.
Medun se proizvodi od medne rose koja potječe iz slojeva biljke. Mednu rosu pčele unose u košnicu i dalje ga prerađuju. Medun je iznimno ljekovit, sadrži antioksidanse, aminokiseline, mineralne tvari, posebno željeza, kao i folnu kiselinu.


Između ostaloga, preporučljiv je za osnaživanje srca i krvožilnog sustava, pomaže regeneraciji sluznice dišnih organa kao i pri oporavku iscrpljenog, oslabljenog organizma te anemija. Ova je inicijativa ujedno i nastavak na održani 1. Medun Fest jer je cilj Općine Fužine očuvati i revitalizirati proizvodnju autohtonih, goranskih proizvoda kao što je visoko vrijedan medun. “, rekao je Zanoškar.


U ime Hrvatskih šuma Denis Štimac izrazio je zadovoljstvo zbog ove akcije koja će na gospodarskoj jedini Brloško. točnije na lokaciji Šambukovac donijeti sadnju 2000 jelovih sadnica: “Riječ je o površini koja je pred četrdeset godina bila zasađena smrekom, ali ju je potkornjak pred nekoliko godina uništio pa smo sve morali srušiti i sanirati, a sad ćemo tu zasaditi, uz pomoć goranskih pčelara i drugih volontera, nove sadnice.”, rekao je Štimac.


Inicijativu sadnje 2000 jela podržala je i Općina Fužine, a među onima koji su se odazvali akciji bilo je ne samo pčelara i šumara, već i drugih koji vole prirodu i žele joj pomoći.


Najmlađa i najsimpatičnija među njima svakako je bila Naomi Katalinić koja je uz mamu Petru nakon prijave hrabro krenula u šumu i obećala zasaditi bar nekoliko lijepih budućih jela koje će za koju godinicu šumiti svojim granama te privlačiti ptice i, a to je posebno važno, pčele koje će se hraniti mednom rosom iz koje će nastajati pravi goranski medun.