Analiza

“Ponovni zastoj zbog drugog vala korone bio bi koban”: Predsjednica delničkih obrtnika o gospodarskoj situaciji

Marinko Krmpotić

Najveći broj obrtničkih radnji u Delnicama nalazi se u samom centru grada / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Najveći broj obrtničkih radnji u Delnicama nalazi se u samom centru grada / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Možda u još težem stanju od ugostitelja su uslužne djelatnosti (frizeri, urari, postolari, cvjećari, kozmetičari, pedikeri...) koje su najčešće baš obiteljski poslovi i ovakav zastoj jako ih je pogodio, ističe Renata TomacDELNICE  Goranski su obrtnici prvi teški udar korone izdržali. Krenulo se polako s normalizacijom i radom, ali neizvjesnost je i dalje vrlo velika jer još nitko ne zna što će s pandemijom biti za tri mjeseca te hoće li jesen donijeti novo usporavanje života koje bi iznova moglo donijeti probleme. Ove su rečenice svojevrsni zaključak razgovora s Renatom Tomac, predsjednicom Udruženja obrtnika Delnice koja trenutačno broji 318 članova iz svih dijelova Gorskog kotara. Analizirajući dosadašnji tijek ove godine, posebno doba pandemije, Renata Tomac ističe da je donošenje mjera u ožujku bilo šokantno.


Korona je gubitke nanijela i frizerskim salonima / Foto M. KRMPOTIĆ

Korona je gubitke nanijekla i frizerskim radnjama


 (Pre)oštre mjere


 
– Čak ni u Domovinskom ratu nismo doživjeli zabranu obavljanja većine djelatnosti pa je stoga 19. ožujka za najveći dio članova našeg udruženja bio veliki šok. Najugroženije skupine obrtnika kod nas, a mislim i u Hrvatskoj, bili su ugostitelji, uslužna djelatnost i prijevoznici. Svi ugostitelji bili su gotovo dva mjeseca zatvoreni i to im je donijelo veliki gubitak za čije će nadoknađivanje trebati puno vremena i rada. Možda u još težem stanju su uslužne djelatnosti (frizeri, urari, postolari, cvjećari, kozmetičari, pedikeri…) koje su najčešće baš obiteljski posao i ovakav zastoj jako ih je pogodio. Mislim čak da neke od tih obrta uopće nije trebalo zatvarati jer su svoju djelatnost – uz poštivanje svih odredbi o zaštiti – itekako mogli obavljati. Jer, u veće i manje trgovine se išlo iako je, po mom mišljenju, tamo zaštita bila slabija no što bi, primjerice, bila u nekoj maloj cvjećarni ili urarskoj radnji. Napokon, velike gubitke zabilježili su i prijevoznici koji uopće nisu imali posla, a vrlo često njihovo poslovanje prate veliki krediti što ih dodatno opterećuje.


Renata Tomac, predsjednica Udruženja obrtnika Delnice / foto M. KRMPOTIĆ

Renata Tomac, predsjednica Udruženja obrtnika Delnice / foto M. KRMPOTIĆNo, čak i oni koji su radili, ostvarili su manji dobitak. Primjerice, naša pekara u Delnicama je radila stalno, ali konačni prihodi znatno su manji u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana. Jednostavno, ljudi su manje kupovali, manje izlazili i manje trošili i to se osjetilo kod svih, čak i kod onih koji su radili, govori Renata Tomac ističući da je baš u ovim teškim trenucima Udruženje obrtnika funkcioniralo vrlo kvalitetno.Teška jesen


 


– Trudili smo se u okviru Udruge pomoći svakom našem članu. Veliki doprinos dala je naša nova tajnica Iva Rački koja kao dugogodišnja poduzetnica ima puno znanja i iskustva. Pomogao je – koliko je to mogao – i Grad Delnice nekim olakšicama, pohvalu zaslužuje i Hrvatska gospodarska komora koja je na državnoj razini uspješno djelovala, a naravno da smo zahvalni i državi na mjerama koje su donijeli i koje su pomogle, kaže Tomac koja na pitanje što će biti dalje smatra da je to u ovom trenutku jako teško reći.


Pekara Fortuna radila je bez prestanka, ali je zarada manja no u isto doba prošle godine / foto M. KRMPOTIĆ

Pekara “Fiortuna” radila je bez prestanka, ali je zarada manja no u isto doba prošle godine– Još je sve neizvjesno i teško je u ovom trenutku bilo što pretpostaviti. Najbitnije je da se krenulo raditi i sad treba nastojati raditi što bolje i zaraditi što više kako bismo na jesen, ako se ponovi zastoj, bili što sigurniji. No, mislim da u slučaju novog zastoja svi – na temelju dosadašnjih iskustava – moramo biti pametniji te nikako ne sve zaustaviti, već omogućiti rad većini djelatnosti jer zastoj kakav smo imali ovog proljeća većina neće moći podnijeti i dogodi li se takav scenarij te će posljedice biti puno teže od sadašnjeg stanja koje nije nimalo dobro, ali još uvijek se nekako držimo. Dođe li do drugog vala pandemije, mislim da treba ponoviti stečena iskustva u zaštiti, ali i promijeniti odredbe o poslovnim aktivnostima. Ne možemo si kao država dozvoliti zaustavljanje gotovo cjelokupne privrede jer bi to moglo biti kobno. U tom smjeru bi već trebalo početi s pripremama za eventualno tešku jesen koja se, nadamo se, ipak neće dogoditi, rekla je Renata Tomac, predsjednica Udruženja obrtnika Delnice.