GORANSKI VIDICI

Piše Marinko Krmpotić: Di su pare, majstore?

Marinko KrmpotićHrabri istup načelnika Općine Fužine Davida Bregovca obit će mu se o glavu. Drugim riječima, sad će ionako slabašna potpora PGŽ-a Općini Fužine biti još manja. Puno toga o tome što će dalje biti Bregovcu može prenijeti Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog, koji godinama krizitira Županiju pa kad zatraži pomoć ili sufinanciranje na bilo kojem području najčešći odgovori županijskih službi počinju onim čuvenim: »Nažalost….«.


Nažalost, to je slika Lijepe Naše i politizacije ama baš svega, posebno državnih i županijskih ustanova i institucija u kojima, čast izuzecima, uopće ne vrijedi snaga argumenata, već argumenti političke snage. Odnosno – ako nisi s nama, nosi se! To bolesno politiziranje uzima već toliko maha da dovodi do potpuno nelogičnog ponašanja. Jer, ako su dva vijećnika s područja Grada Vrbovsko protiv izgradnje knjižnice u Vrbovskom, i protiv amandmana koji bi Fondu za Gorski kotar donio 10 milijuna kuna, onda se ne može nego složiti s Bregovčevim pitanjem – a za što ste ako niste za to. Ili je možda bolje pitati – zašto ste protiv?


No, Bregovčev istup pokazuje još jednu hrvatsku anomaliju koja se u ovih tridesetak godina hrvatske države pretvorila u parazitsko tijelo koje postoji samo za sebe i živi na grbači općina i gradova. Zaista, čemu služi Županija ako ubire lijepe novce, a »vraća« tek djeliće. Ako su brojke koje je Bregovac prezentirao točne, onda su u četiri godine samo na području Fužina (a Fužine su, ne zaboravimo, male) u Županiji »prihodovali« 3,7 milijuna,kuna, a vratili 2,4 milijuna kuna. Bolje rečeno zaradili su 1,3 milijuna kuna. Gdje je taj novac? Na Platku? U pristaništima i lukama »siromašnih« primorskih i otočnih mjesta? U sve glomaznijem županijskom birokratskom aparatu? I to su samo Fužine, a gdje su ostali…
Možda bi bilo dobro da ovakvu analizu naprave i ostale goranske općine i gradovi pa da, kad se na sjednicama povodom dana grada ili općine predstavnici Županije počnu hvaliti milijunskim ulaganjima, postave pitanje – »Di su pare, majstore?!«. Jer, tek kad se učestalo počnu postavljati takva pitanja onda će se, možda, početi mijenjati i odnos županijskih sebeljubivih vlasti. Ili će, ako ništa drugo, onima koji se dolaze hvaliti, biti bar malčice neugodno.