Prioriteti

PGŽ izdvaja milijun kuna za stočarstvo i poljoprivredu

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ove godine će za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje biti izdvojeno milijun kuna od kojih je 500.000 kuna namijenjeno razvoju i obnovi stočnog fonda na području Gorskog kotaraLIČ  Posebna vremena traže i posebne odluke pa je u ovo doba pandemije koronavirusa Primorsko-goranska županija, potaknuta svime što na svjetskoj razini upućuje na neizostavnost puno veće brige za poljoprivredu i stočarstvo, donijela niz mjera za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje na svom području.


Ove godine za te će mjere biti izdvojeno milijun kuna, od kojih je 500.000 kuna namijenjeno razvoju i obnovi stočnog fonda na području Gorskog kotara.


Tim povodom jučer su u Gorskom kotaru župan Zlatko Komadina i njegovi suradnici (Petar Mamula, Erik Fabijanić, Melita Raukar, Dalibor Šoštarić) posjetili Farmu Lužak u Liču te Obiteljsko gospodarstvo Francisković u Begovom Razdolju.


Fto Marinko KRMPOTIĆ

Nužne su velike i to strukturne promjene ako se želi da domaća poljoprivreda osigura hranu stanovništvu Hrvatske – Željko Mihelić / Foto M. KRMPOTIĆ
 


Tri mjere


Pojašnjavajući odluku o pojačanim izdvajanjima vezanim uz stočarstvo i poljoprivredu, župan Komadina je rekao:


– Prvi put idemo na direktne poticaje od 30 do 40 tisuća kuna i to posebno za OPG-ove, a posebno za veće proizvođače koji djeluju u okviru društava s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Mi smo i do sada pomagali našim poljoprivrednicima kroz različite programe, projekte i rad Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, a pomagat ćemo i dalje i to u svim dijelovima Županije, rekao je župan Komadina, a Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, istaknula je da Županija tijekom posljednje tri godine pomaže kroz izravne potpore poduzetnicima i OPG-ima.


Hrvatska poljoprivreda mora biti konkurentna

​Željko Mihelić, vlasnik farme Lužak u Liču, ističe da je pandemija koronavirusa pokazala kako je poljoprivreda u Hrvatskoj u velikoj krizi i teškom stanju.
– Očigledno su nužne velike i to strukturne promjene ako se želi da domaća poljoprivreda osigura stanovništvu Hrvatske hranu. Konkretno to znači da se smanjivanjem parafiskalnih davanja i poreza mora našu poljoprivredu učiniti konkurentnom zemljama zapadne Europske unije. Drago mi je da će Županija raspisati natječaje na koje ćemo se sigurno javiti i vjerujem da će nam pomoći u jačanju konkurentnosti, rekao je Mihelić.


– Ove godine tu ćemo pomoć usmjeriti prema onima koji zapošljavaju ljude, odnosno imaju bar jednog zaposlenog pa smo izdvojili 1,5 milijuna kuna za poduzetnike te pola milijuna kuna za poljoprivredna gospodarstva. Plan nam je pomoć pružiti kroz tri mjere – očuvanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava, obnovu stočnog fonda te investicijska ulaganja u prerađivačke kapacitete. Ove smo godine, uz spomenute potpore i projekte te rad Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, izdvojili za poljoprivredu i stočarstvo oko 4 milijuna kuna, a ove godine ići ćemo i u program korištenja državnog zemljišta, odnosno davanje tog zemljišta u zakup ili prodaju. Napravili smo 21 takav program, a realizirat ćemo ih zajedno s Centrom te lokalnim samoupravama na kojima se ta zemljišta nalaze, najavila je Raukar.


Foto M. KRMPOTIĆ

Pomoć stočarstvu i poljoprivredi je nužna želi li se razvijati ove grane gospodarstva / Foto M. KRMPOTIĆ


 


Kvaliteta


Župan i suradnici jučer su najprije posjetili Farmu Lužak koja na Ličkom polju uzgaja na više od 400 hektara uzgoja poznatu francusku vrstu goveda Aubrac. Krave i telad othranjene na gorskim pašnjacima na ispaši provedu najmanje 270 dana u godini zbog čega je njihovo meso iznimno kvalitetno, budući da im je prehrana potpuno ekološka.


Nakon Liča krenulo se u najviše naseljeno mjesto Hrvatske, Begovo Razdolje, u kojem obitelj Francisković već gotovo trideset godina proizvodi vrlo kvalitetno mlijeko, a druga generacija obitelji okrenula se uspješno i proizvodnji sira, skute, jogurta i kisele surutke.