Startala utrka

OTVOREN WRC CROATIA RALLY Predstavljene posade u vozilima vrijednim više od 15 milijuna eura

P. N.

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Osim brzinskih ispita danas tijekom dana riječki rally fanovi i građani imat će priliku izbliza vidjeti natjecateljska vozila i posade i na riječkom Korzu od 12 do 14 satiSvečanim ceremonijalnim startom kod zagrebačkih fontana i predstavljanjem natjecateljskih posada označen je službeni početak  svjetskog automobilističkog prvenstva WRC Croatia Rally


68 posada iz 35 zemalja, među kojima su najtrofejnije svjetske rally posade i najveći rally vozači današnjice – prošlogodišnji laureat Elfyn Evans, osmerostruki svjetski prvak Sebastien Ogier, vodeći u sezoni 2024 Thierry Neuville te rally zvijezde Tanaka, Katsuta, Fourmaux… Pozdravili su sinoć rally fanove i strastvenu rally publiku na svečanom ceremonijalnom startu u Zagrebu. Time je označen i službeni početak ovogodišnjeg svjetskog automobilističkog prvenstva WRC Croatia Rally koje se četvrtu godinu održava u Hrvatskoj. Među vozačima predstavljene su i hrvatske posade koje čine Viliam Prodan, Jan Pokos, Slaven Šekuljica, Tomas Hrvatin, Željko Magličić, Igor Mandić i Igor Tomljanović.


Uz uvažene govornike među kojima su bili predstavnik zagrebačkog gradonačelnika i pročelnik za šport Luka Juroš, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, ovogodišnje svjetsko automobilističko prvenstvo službeno otvorenim je proglasila Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


Foto Luka Stanzl/PIXSELL
„Vlada RH poduprla je do sada Croatia Rally s 3,2 milijuna eura – misleći na akumulirani iznos za sve četiri godine. Obećala sam organizatorima utrka kako ćemo i dalje nastaviti podupirati ovo događanje jer vidimo njegov nevjerojatan uspjeh, kao i utjecaj na hrvatski turizam i gospodarstvo, te stoga nastavljamo biti partneri. Želim svima uspjeh, a vozačima da sigurno stignu na cilj“, izjavila je Ministrica.


Posebno su tijekom sinoćnje svečanosti odjeknule riječi novo izabranog predsjednika Hrvatsko auto i karting saveza Roberta Markta koji je svim rally fanovima, ali i svim vozačima i sudionicima u prometu poručio kako „cesta nije pista“ te ih pozvao da se u prometu ponašaju odgovorno te brinu za vlastitu sigurnost kao i sigurnost svih drugih sudionika u prometu.


Ovogodišnji automobilistički spektakl WRC Croatia Rally vozi se kroz pet hrvatskih županija – Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku i grad Zagreb. Nakon jučerašnjih testnih brzinaca na Okiću te ceremonijalnog starta u Zagrebu, danas se Croatia Rally vozi u Ravnoj Gori i na Platku, sutra u Karlovačkoj županiji dok su vožnje na brzinskim dionicama Varaždinske i Krapinske županije na rasporedu u nedjelju. U nedjelju u 16.00 sati proglašenje pobjednika i dodjela priznanja održat će se u 16.00 sati ispred Poslovne zgrade INA-e u Zagrebu.


Osim brzinskih ispita danas tijekom dana riječki rally fanovi i građani imat će priliku izbliza vidjeti natjecateljska vozila i posade i na riječkom Korzu od 12 do 14 sati.