Mufić pod paljbom

Vrbovsko dobiva hotel s tri zvjezdice?

Marinko Krmpotić

Odlukom gradonačelnika Dražena Mufića započela je izrada grbova za svaki mjesni odbor, za što bi trebalo izdvojiti oko 20.000 kuna, a Anton Burić (SDP) pitao je je li to u ovo vrijeme baš potrebno?Najviše komentara i replika na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Vrbovskog izazvala je tema vezana uz izradu grbova za mjesne odbore koji djeluju na području ovoga grada. Naime, odlukom gradonačelnika Dražena Mufića započela je izrada grbova za svaki MO za što bi trebalo izdvojiti oko 20.000 kuna.


Je li to u ovo vrijeme baš potrebno i koja je svrha svega toga, pitao je Anton Burić (SDP), na što mu je gradonačelnik Mufić odgovorio da svaki Mjesni odbor s područja Grada ima svoj identitet i cilj je istaknuti ga i sačuvati i kroz izradu grba.


– U našoj novoj vijećnici imamo heraldički kutak sa zbirkom starih grbova s područja Vrbovskog, a ovime ćemo rad na čuvanju tog dijela baštine proširiti, rekao je Mufić, a Burić je, uz potporu Jovana Vujnovića (Unija Kvarnera) i Novice Vučinića (SDSS) ostao pri ocjeni da je u ovom trenutku takav trošak nepotreban.


Gradonačelnikov »kapric«
Nezavisni Dalibor Kratohvil pitao je zašto nije raspisan natječaj za najam restorana u Kamačniku, a gradonačelnik Mufić odgovorio mu je da će to biti napravljeno u četvrtak te da za sada postoji interes za iznajmljivanje i restorana i Planinarskog doma Kamačnik.


– Do svega ovoga ne bi ni došlo da Primorsko-goranska županija, odnosno Javna ustanova Priroda nije koncesiju dala firmi koja nije u stanju obavljati povjerene joj poslove, rekao je Mufić, što je izazvalo reakciju vijećnika oporbe pa su tako Burić i Kratohvil utvrdili da je glavni krivac za sve gradonačelnik Mufić koji se »iz kaprica«, kako je to imenovao Burić, nije javljao na natječaje za koncesiju, omogućivši time javljanje drugima i gubitak potencijalne zarade za Grad na toj lokaciji. Mufić im je odgovorio da je motiv za nejavljanje na natječaj bio čin protesta jer je JU Priroda, usprkos velikim ulaganjima Grada Vrbovskog, visinu koncesije podigla za pet puta u odnosu na prethodnu, ne poštujući pritom ni ulaganja, ni trud koji je Grad Vrbovsko uložio u obnovu tog područja.


Što se zbiva s pogonom nekadašnjeg Chromosa u Moravicama te hoće li Hrvatske vode imati bilo kakvih ulaganja u Mačjansko jezero, pitao je Jovan Vujnović (Unija Kvarnera), na što mu je gradonačelnik Mufić odgovorio da je on osobno pokušao u Moravice dovesti nekoliko ulagača, ali je dio mještana uvijek bio protiv.


– Prostori bivšeg Chromosa imaju privatne vlasnike i ako ste tamo uočili neka događanja, onda vlasnike treba pitati ima li kakvih novosti. Kad je riječ o Mačjanskom jezeru, tek treba vidjeti hoće li Hrvatske vode za iduću godinu planirati tamo neke aktivnosti. Za ovu godinu, s obzirom na redukciju niza projekta zbog stanja s koronavirusom, tamo neće biti nikakvih aktivnosti, rekao je Mufić.


Zavičajni muzej


Novicu Vučinića (SDSS) zanimalo je hoće li se Grad Vrbovsko uključiti u uređenje Zavičajnog muzeja u zgradi u Dokmanovićima koja je gradsko vlasništvo.


– Primorsko-goranska županija dala je 120.000 kuna, a Grad Vrbovsko do sada je premalo uključen, rekao je Vučinić, a gradonačelnik Mufić odgovorio mu je da se Grad do sada odazvao na svaki poziv vezan uz taj projekt, a tako će biti i dalje:


– Vi se ove godine niste javili na natječaj pa vam ništa nismo ni mogli dodijeliti, rekao je Mufić, koji je na pitanje Damira Grgurića (NL D. Kratohvila) o isplati jedne četvrtine sredstava za rad udruga odgovorio da je to ono što je u ovom trenutku moguće.


– Pogledajte druge sredine i vidjet ćete da gotovo nitko nije dao ni kunu. Mi smo, iako natjecanja i gotovo nikakvih aktivnosti nije bilo, odlučili pomoći s četvrtinom predviđenih sredstava kako bi se pokrili troškovi hladnog pogona. Ako na jesen započnu sportske aktivnosti, nastojat ćemo ih, koliko to bude moguće, pratiti, najavio je gradonačelnik Mufić.


Vrbovsko dobiva hotel s tri zvjezdice?


Nakon što su puno kupovali, u Gradu Vrbovskom sad će nešto pokušati i prodati. Riječ je o staroj stambenoj zgradi (Ulica Ivana Gorana Kovačića 6) koja je zanimljiva potencijalnom ulagaču za gradnju hotela s tri zvjezdice. Zgrada je procijenjena na 901.000 kuna, Grad je nudi za 801.000, a aktualni stanari, njih šestero, pristali su na preseljenje u druge stanove, istaknuo je gradonačelnik Mufić:


– Ukoliko prodamo zgradu, ljudima ćemo osigurati novi smještaj. Smatramo da je riječ o dobroj investiciji vezanoj uz razvoj Vrbovskog. No, nećemo prodati zgradu pod svaku cijenu, rekao je Mufić.