Gradsko vijeće Čabra

Odobren zajam komunalnom društvu. S ukupno sedam glasova spriječena blokada Čabranke

Danijela Mihelčić

Prilikom izglasavanja proračuna izglasana je pozajmica od 200.000 eura. Činjenica je da je HEP blokirao račun KD-a Čabranka zbog duga prema njima od 153.000 eura, stoga je to bilo potrebno hitno riješitiČABAR – Najveći fokus sjednice Gradskog vijeća Čabra bio je na odobrenju zajma društvu KD Čabranka. S ukupno 7 glasova za, 3 protiv te 3 suzdržana spriječena je blokada KD-a Čabranka, iako vijećnici nisu ni do kraja sjednice saznali točan i konkretan iznos duga, te su na to i prigovorili. Procjenjuje se da on iznosi oko 500.000 eura prema navodima pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela grada Čabra Sanje Arh-Fućak. Vijećnici su također prigovorili što na sjednici nije bilo prisutno vodstvo KD-a Čabranka, pogotovo kad se radi o ovako velikoj problematici, na što je gradonačelnik odgovorio da svatko snosi odgovornost te on nema pravnu osnovu da nekoga prisili na dolazak.


Problem s računovodstvom


– Prilikom izglasavanja proračuna izglasana je pozajmica od 200.000 eura. Činjenica je da je HEP blokira račun KD-a Čabranka zbog duga prema njima od 153.000 eura stoga je to bilo potrebno hitno riješiti. To znači nije kredit niti zaduživanje u banci putem kredita, nego zajam za koji će Grad tražiti povrat ili ugovor, a zajam traje 365 dana. Ostatak će ići prema manjim dobavljačima kojima se kasni s uplatama. Međutim, imam problem s računovodstvom KD-a Čabranka – to traje već dugi niz godina jer je jako puno potraživanja koja su zastarjela i koja dan danas nisu otpisana. Do današnjeg dana nemam nažalost točne informacije koliki je dug, zbog toga je najvažnije riješiti dug prema HEP-u i onda ići dalje prema rješavanju, pojasnio je gradonačelnik grada Čabra Antonio Dražović.


Što kaže oporba o zajmu KD-u Čabranka?
– Činjenica je da je komunalno društvo već dugi niz godina u problemima. Šokirao nas je danas podatak koji je dala pročelnica da je društvo trenutno dužno oko 500.000 eura. Moje mišljenje je da je komunalno društvo proteklih godinu i pol ostavljeno samo sebi, da nije dana dovoljna pozornost što se događa tamo i sada kada je voda došla do grla i kada je dug stvarno ogroman, enorman, pitaju se na koji način pomoći. Milijun kuna koji smo dali sada u tom zajmu je kap u moru koliko sada vidimo, te to neće pomoći da naši sugrađani u kratkom roku dobiju pitku vodu, poručila je Ivana Lakota, predsjednica GO-a SDP-a Čabar.


Polemike oko vrtića


Izjavu je dao i Martin Kvaternik – predsjednik HDZ-a:


– Ne možemo prihvatiti davanje zajma iz vrlo jednostavnog razloga – danas smo saznali da je dug, kako je izjavila pročelnica, oko 500.000 eura. Već mu je jednom posuđivan popriličan iznos. Ovo nije rješenje te se ne može na ovakav način raditi prema nečemu što nam je toliko bitno, a to je voda, odnosno pitka voda, prokomentirao je Martin Kvaternik.


Tijekom sjednice vijećnici su usvojili Prijedlog Zaključka o usvajanju izvješća o radu Narodne knjižnice ‘’Ivan Žagar’’ za 2022. godinu, no Odluka o utvrđivanju ekonomske cijene smještaja djeteta u program predškolskog odgoja i obrazovanja predškolske djece u gradu Čabru nije usvojena.


– Polemike oko vrtića se vode već neko vrijeme. Bilo je dogovoreno da će se povećati cijena vrtića kako bi se zadržao cjelodnevni boravak. Danas odluka nije prošla, stoga moramo sjesti ponovo s ravnateljicom. Nadamo se da ćemo do prvog rujna točno znati prema broju djece koja su upisana, kako će ići dalje ova metodika vođenja i organizacije vrtića, poručio je gradonačelnik Čabra.


Službena vozila za privatne svrhe


Vijećnica Ivana Lakota (SDP) predložila je i amandman da se u sklopu točke koja je bila u nadopuni dnevnog reda, a odnosila se na predsjednike mjesnih odbora, predsjednicima mjesnih odbora poveća naknada na 100 eura, ali amandman nije usvojen. U vijećničkim pitanjima, vijećnica Lakota (SDP) prenijela je tri pitanja građana. Prvo je bilo što se događa s programom Zaželi – prekinut rad prije isteka ugovora, loša komunikacija s Gradom, drugo da je primijećeno da se službenim vozilima koristi u privatne svrhe – konkretno na rođendane, te treće da za Dan državnosti delegacija nije položila svijeće ni cvijeće gdje je trebala. Gradonačelnik Antonio Dražović poručio je da će tražiti od kolegice iz gradske uprave da se očita o problematici s programom Zaželi te poručio da će se očitovati na sve odgovore pisanim putem.


Kraj vodospreme – medvjedica s mladima


Vijećnik Marko Malnar (HDZ) postavio je pitanje u vezi s vodospremom koje se povlači još od prošle sjednice – neovlašteno ljudi ulaze u vodospremu. Predsjednica vijeća je poručila da će ponovo provjeriti ulazi li se neovlašteno jer je direktor poručio da svi koji ulaze imaju dozvolu za to. Obavijestio je da građani poručuju da se kraj sporne vodospreme često primjećuje medvjedica s mladima te predložio sastanak s lovačkim društvom, na što je pročelnica JUO-a grada Čabra Sanja Arh-Fućak predložila da se podnese prijava komunalnom redaru te obavijesti lovačko društvo i stručne službe i to riješi preko programa zaštite divljači.