Kuća s dušom

Obiteljska kuća u Ravnoj Gori pretvorena u kuću za odmor: “Unatoč koroni uvjerena sam da je ovo dobar potez”

Marinko Krmpotić

Uz puno truda obiteljska kuća Snježane Grgurić pretvorena je u kuću za odmor / Foto ANIMA

Uz puno truda obiteljska kuća Snježane Grgurić pretvorena je u kuću za odmor / Foto ANIMA

Za izlazak na tržište bila sam spremna u veljači ove godine. Dakle, u najgore moguće vrijeme jer je već u ožujku zbog korone sve bilo zaustavljeno. No, sad je situacija drugačija i uvjerena sam da će to biti dobar posao, govori Snježana GrgurićRAVNA GORA  U Gorskom kotaru, na svu sreću, sve više raste svijest o tome kako je nužno svoju imovinu koristiti tako da se i njome ostvaruje određena zarada. Lijep primjer za to pruža ove godine iz obiteljske kuće u prekrasnu kuću za odmor preuređena kuća Snježane Grgurić u Ravnoj Gori.


Snježana se, uz pomaganje ocu i majci u obiteljskoj pogrebnoj firmi, uspješno bavi i cvjećarstvom te slikarstvom, a na ideju o ulasku i u turističke vode došla je, kaže nam, stoga jer je njena velika obiteljska kuća, nakon odlaska sinova u Rijeku na školovanje, postala prevelika za održavanje, kako fizički, tako i financijski.


Snježana Grgurić / Foto M. KRMPOTIĆ

Snježana Grgurić / Foto M. KRMPOTIĆ


 
– Prva mi je namjera bila prodaja, ali s obzirom na to da je riječ o novoj i odlično uređenoj kući, nikako nisam dobivala cijenu koja bi bila adekvatna vrijednosti kuće. E, pa kad već ne ide prodaja, idem probati s iznajmljivanjem, pomislila sam i počela intenzivnije razmišljati o tome što bi sve trebalo da je pretvorim u kuću za odmor. Naravno, konzultirala sam stručnjake, pročitala sve pravilnike te izvela nekoliko zahvata kojima je kuća iz obiteljske dobila i turističku funkciju i to razine četiri zvjezdice, priča Snježane Grgurić, napominjući da je to bio tek početak.


Višeznačno ime


– Kad je sve bilo spremno za izlazak na tržište, odlučila sam taj dio posla prepustiti stručnjacima jer sama nemam iskustva, a u posljednje vrijeme ni dovoljno vremena. Angažirala sam jednu uglednu dansku turističku agenciju i prvi rezultati vide se ovoga ljeta. Prvi su mi gosti bili iz Istre, a trenutačno na punih 18 dana kod mene boravi osmero njemačkih državljana, odnosno dvije njemačke obitelji. Jasno mi je da je svaki početak težak pa sam strpljiva i svjesna činjenice da će mi za povrat uloženog truda i sredstava trebati određeno vrijeme, govori Snježna Grgurić koja nam je pojasnila i zašto je kući za odmor dala ime »Anima«.


Gostima je na raspolaganju i prekrasan vrt s lavandom / Foto M. KRMPOTIĆ

Gostima je na raspolaganju i prekrasan vrt s lavandom / Foto M. KRMPOTIĆ– Od prijatelja sam nekoliko puta čula da moja kuća ima neku svoju posebnu dušu, a i sama to mislim. Zato sam išla tražiti kako se na različitim svjetskim jezicima kaže duša, a najviše mi se dopao latinski izraz »anima« koji me privukao i stoga jer u osnovi predstavlja i spoj imena mojih sinova Andreja i Marina. Tako je nastala »Anima« koja već, na moje zadovoljstvo, privlači pažnju potencijalnih gostiju pa vjerujem da će se moja odluka o pretvaranju kuće u kuću za odmor pokazati ispravnom, kaže Grgurić.


I ljeti i zimi


»Anima« je smještena vrlo blizu samog središta Ravne Gore i idealna je za sve koji žele odmor u miru i na svježem zraku pri čemu im je obala Kvarnera, dakle Rijeka, Opatija, Crikvenica i ostali biseri ovog dijela Jadrana, udaljena 30-40 minuta vožnje autocestom, a od Zagreba je udaljena 40 do 45 minuta vožnje automobilom. Stručnjaci smatraju da će »Anima« biti idealan odabir u ljetno vrijeme jer se u njoj na ravnogorskom zraku spavati može bez zamornih ljetnih vrućina, a privlačit će pažnju i za ostalih godišnjih doba, posebno za novogodišnje i školske praznike kad će mnoge mamiti svojim smještajem i luksuzom.


»Anima« je na idealnoj poziciji za ljubitelje odmora na svježem zraku / Foto Anima

»Anima« je na idealnoj poziciji za ljubitelje odmora na svježem zraku / Foto AnimaU kući je moguć smještaj osmero ljudi u sobama koje nude po tri bračna kreveta te dvije zasebne sobe. Vrlo je atraktivna velika kuhinja i uz nju smješten zatvoreni prostor zimskog vrta, a vanjska terasa nudi jacuzzi na otvorenom, malu terasu s roštiljom, tratinu s lavandom, igraonicu… Bit će toga još, napominje vlasnica.


– Za izlazak na tržište bila sam spremna u veljači ove godine. Dakle, u najgore moguće vrijeme jer je već u ožujku zbog korone sve bilo zaustavljeno. No, sad je situacija drugačija i uvjerena sam da će to biti dobar posao pa sam već počela planirati neka nova ulaganja, primjerice boćalište, električne bicikle te, ako baš bude išlo dobro, i izgradnju bazena, najavljuje Snježana Grgurić.