Stigli ulagači

Novi život stare ambulante: Delnice bi mogle već iduće godine dobiti novi Mariott hotel

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Investitori su procijenili da obnova postojeće zgrade ne odgovara suvremenom hotelijerstvu te su za opciju rušenja i izgradnje novog hotela, odnosno započeli su s projektiranjem novog hotela s osamdeset soba i četiri zvjezdice, što je razina standarda Marriott International hotelaMađarsko-njemački ulagači koji, između ostalih, zastupaju i interese svjetski poznatog hotelskog lanca Marriott, jako su zainteresirani za izgradnju hotelskog objekta u Delnicama, potvrdio nam je delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji je u Delnicama ugostio predstavnike spomenutih ulagača s kojima je prvi put stupio u kontakt u studenom 2018. godine, nekoliko godina nakon što je Grad Delnice odbacio mogućnost da uz Primorsko-goransku županiju i Goranski sportski centar bude sufinancijer hotela koji je trebao zaživjeti kroz obnovu nekadašnjeg objekta velike delničke ambulante te služiti ponajprije za smještaj sportaša, zbog čega je kolokvijalno već i nazivan hotel Sport.


Ozbiljna ponuda


– Nakon što smo raskinuli taj ugovor sa Županijom i GSC-om, okrenuli smo se traženju potencijalnih ulagača i sad, očigledno, imamo vrlo ozbiljne investitore na čelu s gospodinom Robertom Verebijem, mađarskim poslovnim čovjekom, vlasnikom tvrtke koja se bavi investicijama i investicijskim ulaganjima.


On u Hrvatskoj ima registriranu tvrtku na Krku gdje je dogovorena izgradnja još jednog hotela lanca Valamar, a u sklopu tih aktivnosti vezanih uz ulaganja u hotele očigledno su razmišljali i o Delnicama.
Analizirali su sve što je do sada napravljeno u okviru ideje izgradnje hotela Sport pa su tako dobili i studiju isplativosti te gotovu projektnu dokumentaciju za hotel koji je trebao biti građen.


No, po njihovom mišljenju ideje tog projekta ne odgovaraju suvremenom hotelijerstvu, a to znači da nisu za obnovu postojeće zgrade, već za njeno rušenje i izgradnju novog hotela. U skladu s tim, započinju s projektiranjem novog hotela s osamdeset soba i četiri zvjezdice što je razina standarda Marriott International hotela koji su im partneri i koji će najvjerojatnije biti upravljači tog hotela, govori Knežević koji se osvrnuo i na dinamiku realizacije planiranog projekta.


Nova radna mjesta


– Po procjenama investitora nakon izrade projekta novog hotelskog objekta te sve ostale potrebne dokumentacije (građevinska dozvola, razne suglasnosti), sam čin podizanja objekta traži četiri do pet mjeseci, a to znači da bi možda već i sljedeće godine Delnice mogle dobiti novi suvremeni hotel koji će biti dio najpoznatijeg svjetskog hotelijerskog lanca i u kojem će, za početak, biti zaposleno 35 ljudi.


Po njihovim zamislima na vrhu hotela bit će smješten restoran s panoramskim pogledom na grad, a posebno je dobro što je njihov ekonomski analitičar koji je radio procjenu ulaganja u ovaj objekt procijenio – uvažavajući sve specifičnosti grada, Gorskog kotara, prometne povezanosti i blizine Kvarnera – da Delnicama treba još najmanje 400 kreveta!


Dakle, postoji mogućnost daljnjih ulaganja jer ako u Delnice zaista dođe lanac Marriott, to će svakako i mnogim drugim hotelijerima biti pozivnica da pogledaju što to nude Delnice i Gorski kotar, zaključio je Knežević napomenuvši da je za rujan dogovoren novi sastanak u Delnicama te vjerojatno i potpisivanje početnog ugovora o realizaciji.


Adekvatan smještaj preduvjet za olimpijski centar


Pozitivnu ulogu u zanimanju ulagača za ovaj projekt odigrao je i Master plan turizma koji je također ustvrdio da Gorskom kotaru nedostaje smještajnih kapaciteta, a vrlo koristan, ističe gradonačelnik Knežević, bio je i susret investitora s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom.


– Gospodin Mateša potvrdio je potencijalnim investitorima da HOO zaista Delnice vidi kao lokaciju za bazične pripreme hrvatskih olimpijaca, a jedan od uvjeta da se to realizira je baš – kvalitetan smještaj, rekao je Knežević.


Obiteljski hotelijerski posao


Hotelski lanac Marriott trenutačno je vodeći svjetski hotelijerski lanac u svijetu. Po podacima s Wikipedije, taj lanac trenutačno ima 7.003 hotela (1.332.826 soba!) u 131 državi. Priča je započela 1927. godine kad je u Washingtonu tada mladi John Willard Marriott sa suprugom Alice Sheets Marriott otvorio – pivnicu.


Korak po korak posao se lagano razvijao, a prvi hotel otvorili su 1957. godine u Arlingtonu, Virginija. Ubrzo je posao preuzeo njihov sin J. W. (Bill) Marriott, Jr. koji je i danas, u osamdesetoj godini, na čelu tvrtke!