VIŠAK NOVCA ZA RAZVOJ

Novi planovi u Ravnoj Gori. Na Bajtu bi trebalo niknuti novo sanjkalište

Marinko Krmpotić

Od prošle godine ostao je višak od 331.472 eura pa će 108.000 biti za uređenje šetnice oko jezera u Staroj Sušici, za izgradnju roler-staza 57.000, za sanjkalište 47.000, a za uređenje prometnica 26.000 euraRAVNA GORA – Osamnaesta sjednica Općinskog vijeća Ravne Gore protekla je u znaku najave novih aktivnosti i projekata. Tako je jednoglasnom odlukom svih šest (od mogućih devet) sjednici nazočnih vijećnika prihvaćen prijedlog odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u rekonstrukciju Vatrogasnog doma u Kupjaku, odnosno kandidature istoimenog projekta koji će Općina u suradnji s LAG-om Gorski kotar kandidirati za financijsku potporu od 50.000 eura, koliko je moguće dobiti na tom natječaju. Bude li kandidatura uspješna, ići će se, nakon što je nedavno na tom objektu uređeno krovište, na poslove vezane uz tzv. stolariju i uređenje fasade, najavio je načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka koji je detaljnije progovorio i o nizu drugih aktivnosti koje će se idućih mjeseci odvijati na području općine Ravna Gora.


Uređenje sanjkališta na Bajtu


– Svakako idemo u projekt uređenja sanjkališta na Bajtu. Iz sredstava predviđenih kroz županijski program izgradnje i uređenja malih skijališta i sanjkališta idemo u kupnju trake za sanjkanje, a u planu je i uređenje stare kuće koja se nalazi na toj lokaciji i koju obnovom možemo urediti kao prostor u kojem će biti moguć smještaj i ugostiteljska ponuda. Ti dodatni poslovi dižu konačnu svotu ulaganja na otprilike 1,2 milijuna eura, pri čemu ćemo dio sredstava tražiti i od Ministarstva regionalnog razvoja i EU projekata. Nadalje, idemo i u projekt uređenja roler staze kraj OŠ »Dr. Branimira Markovića«, riješit ćemo i usko prometno grlo koje se nakon početka rada Dječjeg vrtića Snješko javlja kad roditelji dolaze po djecu, nastavit ćemo kroz drugu fazu poslove uređenja nogostupa u Vatrogasnoj ulici te raditi na uređenju i sanaciji prometnica, dok će Županijska uprava za ceste raditi na prometnici u Kupjaku, rekao je načelnik Šćuka, dodavši da su u planu i izdvajanja sredstava za nabavu vatrogasnih vozila, odnosno nastavak ulaganja u sustav zaštite od požara.


Izgradnja roler staze


O budućim skorim aktivnostima govora je bilo i pri donošenju odluke o izvršenju proračuna Općine Ravna Gora za 2022. godinu. Naime, kako je istaknula Lidija Jovanović, pročelnica JUO Općine Ravna Gora, protekla je godina kraju privedena s viškom od 331.472 eura koji će pri donošenju prvog rebalansa biti raspoređeni na različite aktivnosti. Konkretno, 108.000 eura bit će namijenjeno uređenju Frankopanske šetnice oko jezera na Staroj Sušici, dok će za izgradnju roler-staza biti izdvojeno 57.000 eura, za sanjkalište 47.000 eura te za uređenja prometnica 26.000 eura, a ostatak novca bit će namijenjen vraćanju kreditnih obveza, najavljeno je na završetku 18. sjednice na kojoj je jednoglasno prihvaćen i prijedlog prvih izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja dijela građevinskog područja naselja Kupjak, točnije dijela zvanog Vikend naselje.


Roditelje će vrtić koštati 105 eura
Donesena je i odluka o upisu djece i mjerilima upisa u Dječji vrtić Snješko, kao i odluka o ekonomskoj cijeni vrtića koja će se za roditelje kretati u iznosu od 105 eura, a ostatak će, kao i ranijih godina, podmiriti općina iz svog proračuna, najavio je načelnik Šćuka.


– Kad je vrtić počeo s radom, cijena po djetetu bila je 2.600 kuna, od čega su roditelji osiguravali nešto manje od 800 kuna, a mi 1.800. Sad je cijena boravka djeteta oko 3.000 kuna, odnosno oko 400 eura, a mi ćemo i dalje pomagati u otprilike istom postotku, odnosno s oko 300 eura, najavio je načelnik Šćuka.