Tradicionalna manifestacija

Noć skulptura u Lokvama: Odlična zabava na temu drva i vode

Danijela Pleše

Cilj je bio upoznati sudionice s grafikom te ih približiti likovnom stvaralaštvu – rekla je Tihana Karlović, voditeljica radioniceLOKVE – Ponovo živahan vikend u Lokvama. Osim ljetnog uživanja u jezeru, šetnji te ugostiteljskoj ponudi, ponudio je i radionicu drvoreza, Noć skulpture te prigodno obilježavanje blagdana sv. Ane u Mrzloj Vodici. Red tradicije, poštovanja običaja privukao je šaroliku generaciju, doduše u drugačijim uvjetima do sada – uz poštovanje epidemioloških mjera.


Vikend je počeo u petak sa šestom po redu Noći skulptura koja je ovoga puta bila specifična jer se prigodno obilježila u dva dana i to u samom centru Lokava, konkretno u Društveno-kulturnom centru Žaba. Besplatna radionica drvoreza za odrasle trajala je oko četiri sata, pod vodstvom Tihane Karlović iz Goranske kiparske radionice Lokve.


– Ostala sam ugodno iznenađena brojem sudionica koje su stigle iz Rijeke, Opatije i s Grobnika. Sama tehnika je poprilično teška, ali smo se odlično zabavile na temu drva i vode. Cilj radionice je bio upoznati sudionice s grafikom te ih približiti likovnom stvaralaštvu. Na jesen ćemo ponovo imati radionice za osnovne škole u Gorskom kotaru u kojima to još nismo stigli, a tko zna, možda ih zbog zainteresiranosti ponovimo i za odrasle – pojasnila nam je Tihana Karlović, voditeljica radionice.


Izložba grafika
U subotu je službeno u predvorju Društveno-kulturnog centra Žaba otvorena izložba grafika s radionice drvoreza gdje su zahvaljujući Općine Lokve radovi pronašli svoje mjesto i zasjali u punom sjaju.


– Općina Lokve uvijek rado pomaže kulturne događaje, a cilj nam je i da Goranska kiparska radionica Lokve postane još poznatija i priznatija u kulturnom svijetu, ali i izvan njega – istaknuo je načelnik Općine Lokve Toni Štimac.


Na njega se nadovezao i predsjednik Goranske kiparske radionice Lokve Milutin Burić, poručivši da se na svoj ukazanoj pomoći zahvaljuje Primorsko-goranskoj županiji, Općini Lokve te njihovoj Turističkoj zajednici.


Obilazak skulptura


– Osim izložbe drvoreza odraslih sudionika radionice, ovdje također imamo i radove učenika s radionica u goranskim osnovnim školama gdje smo ih do sada organizirali. Najesen se nadamo da ćemo održati radionice i u ostalim goranskim školama gdje to nismo stigli te ćemo njihovu izložbu radova seliti povodom određenih školskih manifestacija. Želja nam je organizirati ponovo radionice i za odrasle, no vidjet ćemo što jesen donosi – poručio je Burić.


Daljnji dio večeri preuzela je, zajedno s Burićem, Darija Žmak koja je povela prisutne u obilazak ukupno devet skulptura koje se nalaze u centru Lokava, ujedno objasnivši svaku pojedinačno – njen nastanak te detalje o autoru skulpture.


Nedjelja je donijela proslavu blagdana sv. Ane u Mrzloj Vodici gdje je osim svete mise, blagoslova djece i majki, bilo i druženje uz glazbenu grupu Homer.


U najavi za idući vikend je POJ i BOJ ili detaljnije – manifestacije Biciklom oko jezera te Pješice oko jezera – ali za potpune informacije o samoj organizaciji potrebno je pratiti službene te društvene stranice Općine Lokve prije vikenda kako bi se znali uputiti na jednu od njih.