Troškovi zimskog čišćenja nisu jedini problem

(NE)OPRAVDANO SKUPLJE Goranima značajno veći i računi za vodu

Marinko Krmpotić

Stanje s cijenama vodoopskrbe postaje sve složenije / Foto M. KRMPOTIĆ

Stanje s cijenama vodoopskrbe postaje sve složenije / Foto M. KRMPOTIĆ

Mnogima je nejasno kako to da baš delnički Komunalac nije poslušao preporuku države koja je baš za poduzeća takve vrste smanjila cijenu električne energije i to s ciljem da ni oni ne podignu cijenu te da se na taj način zaštite građani 


DELNICE – Uz velike troškove zimskog čišćenja prometnica koji će svojom visinom itekako dobro »oplesti« proračun svake goranske lokalne samouprave, ovih dana svegoranska (osim Čabra i Vrbovskog) tema su i visoke cijene usluga vezanih uz vodoopskrbu i odvodnju, odnosno (ne)mogućnost smanjenja tih cijena koje su, tvrdi niz građana koji su nam se obratili, po postocima znatno više od onih postotaka koje su najavljujući poskupljenja spominjali iz delničkog Komunalca koji o vodoopskrbi vodi brigu na području Grada Delnica te općina Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Skrad i Ravna Gora. Uz to mnogima je nejasno kako to da baš delnički Komunalac nije poslušao preporuku države koja je baš za poduzeća takve vrste smanjila cijenu električne energije, i to s ciljem da ni oni ne podignu cijenu te da se na taj način zaštite građani. I dok su to neki – poput riječkog Vodovoda i kanalizacije učinili – delničko poduzeće koje vodi brigu o vodi to nije prihvatilo, iako je pri obrazloženju podizanja cijena vezanih uz vodoopskrbu i odvodnju, glavni razlog za veliki rast bio argumentiran upravo velikim skokom cijena električne energije.


Pitanje bez odgovora

 
– Primorsko-goranskom savezu i dalje je nejasno, uza sve navedeno, kako su čelnici lokalnih samouprava, dakle načelnici i gradonačelnici, pristali podržati, uz iznimku Grada Delnica, sramotno visoko povišenje cijene vode. A sve se to prelama preko leđa i novčanika stanovnika općine Fužine, odnosno cijelog Gorskog kotara, piše u dopisu PGS-a.

Direktor ne zna


»Ako su vam cijene struje odlukom države svedene na normalu, zašto i vi ne spuštate cijenu?«, srž je pitanja koje sve češće postavljaju mnogi Gorani, a javno su ga prvi na sjednici Općinskog vijeća Fužine direktoru Komunalca Delnice Bori Tomiću postavili vijećnici PGS-a Fužine, Nataša Blažević Starčević i Slobodan Huš. Blažević Starčević je pritom podsjetila da je Tomić tražeći u jesen prošle godine rast cijena usluga vezanih uz vodu iznio podatke troškova električne energije za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan te ga upitala kakvi su troškovi za ostale mjesece te godine, točnije za razdoblje nakon što je Vlada RH donijela Uredbu o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.


Nataša Blažević Starčević / Snimio M. KRMPOTIĆ


– Tom je odlukom Vlada ograničila cijenu električne energije za javni i neprofitni sektor, a resorni ministar Filipović izrijekom je pojasnio da je Uredba obuhvatila i komunalna poduzeća, odnosno vodovode, i to kako povećani troškovi za struju ne bi utjecali na povećanje cijene vode. Na moje pitanje o troškovima za listopad, studeni i prosinac 2022., direktor Tomić odgovorio mi je da nema podataka. I dok je prije toga baš visoka cijena struje bila glavni razlog drastičnog skoka cijena vezanih uz opskrbu vodom, sad – i to poslije Uredbe Vlade – direktor Tomić odjednom ne zna koliko Komunalac mjesečno plaća struju! Kako je moguće da je pred općinske vijećnike došao nepripremljen, bez tako važnih podataka?! Tek je na kraju paušalno dodao da su se ti troškovi od rujna bitno smanjili i da Uredba Vlade ima pozitivne efekte te zaključio da pretpostavlja da će zbog toga i cijena vode biti umanjena, ali da je to proces, da je potrebna analiza i da to nije moguće prije ožujka. Baš me zanima kako je moguće da je za smanjenje cijene vode potrebna višemjesečna analiza, a da se za predlaganje njezina poskupljenja išlo odmah nakon poskupljenja, govori Blažević Starčević koja je također navela i primjer riječkog Vodovoda i kanalizacije koji je povećao troškove vezane uz vodu za razdoblje od rujna do prosinca, ali je već za siječanj umanjena – i to bez beskonačnih i bespotrebnih analiza, dok delnički Komunalac isto, navodno, ne može učiniti prije travnja.


Boro Tomić / Snimio M. KRMPOTIĆ


Nije samo struja poskupjela


Naravno, na spomenuta pitanja odgovor smo potražili i kod direktora Komunalca Bore Tomića koji je poslovno bio odsutan jučer, a neće ga, po e-mailu koji nam je poslao, biti ni u ponedjeljak. Stoga citiramo dijelove njegovog odgovora koje je na tekst PGS-a poslao Radiju Gorski kotar. Govoreći o poskupljenju vode, on ističe da se to poskupljenje ne temelji samo na porastu troškova električne energije, već i drugih troškova, poput troškova materijala, goriva, HT-a i HP troškova, troškova za zaposlene te troškova usluga i amortizacije. Uz to, napominje, cijene usluga vezane uz vodu Društvo nije mijenjalo od 1. veljače 2016. godine. Govoreći o Uredbi Vlade RH koja važi od 1. listopada 2022., Tomić navodi da je Društvo za troškove električne energije u srpnju, kolovozu i rujnu 2022. godine moralo izdvojiti 1,5 milijun kuna (bez PDV-a), a navedeni iznos odgovara procijenjenom trošku električne energije za čitavu 2022. godinu.


– Također sam naveo da je prilikom izrade analiza troškova poslovanja Društvo uzelo u obzir očekivane pozitivne efekte Uredbe koji će se ostvariti do trenutka važenja Uredbe (do 31. ožujka 2023.), ali sam isto tako napomenuo da ne znamo što će se desiti ako se rok važenja Uredbe ne produži. Već početkom godine smo započeli s analizom svih troškova koji utječu na visinu cijene vode uz istovremenu analizu prihoda kako bi već, ako to bude moguće, zbog pozitivnih efekata Uredbe Vlade RH mogli, tijekom veljače i ožujka provesti proceduru donošenja novih, nadamo se nešto nižih cijena u odnosu na dosadašnje, napisao je direktor Boro Tomić.