Manifestacija

Na Danima šljiva u Brod Moravicama predstavilo se petnaest izlagača

Marinko Krmpotić

Foto R. Brajdić

Foto R. BrajdićBROD MORAVICE – Petnaest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i izlagača iz Gorskog kotara, Primorsko-goranske i Karlovačke županije predstavilo se na 17. Danima šljiva koje je i ove godine u tom goranskom naselju organizirala Općina Brod Moravice.


Pokroviteljstvo nad tom priredbom ovog je puta preuzeo Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu, a kulturno-umjetnički dio programa otvorile su učenice OŠ Brod Moravice: Paula Rački (nagrađenim literarnim radom s Tjedna kajkavske kulture – Krapina 2021.) te Lucija Injić i Lorena Kovačić svojim autorskim pjesmama, također na zavičajnom govoru, pod mentorstvom Jasne Šepac. Program je nastavljen biranim opernim arijama u izvođenju Goranke Tuhtan. Za najmlađe je Društvo naša djeca Brod Moravica organiziralo malu likovnu kreativnu radionicu koju je vodio učitelj Bojan Raukar.


Uslijedilo je potom druženje uz šljive i slasne proizvode od šljiva, pri čemu je najhvaljenija bila štrudla od šljiva koju su ispekle članice Udruge umirovljenika Brod Moravica. Osim u jelu i piću, brojni su posjetitelji uživali razgledavajući muzej starih zanata Kolarnicu, a u suradnji s Etno udrugom Turanj i Povijesnu učionicu u prostoru negdašnje škole te predmete vezane uz staru gostionicu u podrumu Doma kulture. Organizirano je i planinarenje zainteresiranih, u suradnji s agencijom Lynx&Fox i Jekena Holenko, a za dobar ritam cjelodnevnog druženja pobrinuo se lokalni bend Duo Texas.