EKONATJEČAJ

Mladi ekolozi iz područne škole Plešce skupili najviše starog papira u Hrvatskoj

Marinko Krmpotić

Pleščani su prikupili i reciklirali najviše papira po učeniku, čak 535 kilograma, a dodatnu nagradu, vrijednu 3.500 kuna, zaslužili su u kategoriji »Novi Zeleni korak« jer su prikupili najviše starog papira među školama koje nisu sudjelovale u ovoj ekološkoj akciji prethodnih godinaPLEŠCE – Sudeći po rezultatima tradicionalnog ekološkog natječaja poznatog i priznatog trgovačkog lanca dm, najuspješniji mladi ekolozi u Hrvatskoj dolaze iz Primorsko-goranske županije, točnije iz Gorskog kotara, u koji idu dvije vrlo vrijedne nagrade, a jedna od njih je i ona za najuspješnije mlade ekologe koju su primili učenici Područne škole Plešce, koja djeluje u okviru OŠ »Petar Zrinski« iz Čabra.


Naime, »Zeleni korak«, deveta ekoakcija prikupljanja i recikliranja starog papira koju provodi dm, pokazala je da su upravo učenici ove škole prikupili i reciklirali najviše papira po učeniku, čak 535 kilograma! Za to malim Pleščanima slijedi nagrada od 10.000 kuna, a dodatnih 3.500 kuna zaslužili su u kategoriji »Novi Zeleni korak« jer su prikupili najviše starog papira među školama koje nisu sudjelovale u ovoj ekološkoj akciji prethodnih godina.


Goranski doprinos


Ukupno će, dakle, PŠ Plešce zahvaljujući svojim marljivim ekolozima i njihovim nastavnicima raspolagati s 13.500 kuna koje će, naravno, biti iskorištene za daljnje doprinose zaštiti okoliša, obrazovanju, odgoju i edukaciji. No to nije sve jer je među deset najuspješnijih škola koje će dm nagraditi za doprinos zaštiti okoliša i OŠ dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore. Time su mladi Gorani jasno pokazali da itekako razumiju potrebu brige o prirodi, a na tome im čestitaju i predstavnici dm-a, točnije Alma Antičević, područna menadžerica dm-a.
– Trinaest mladih ekologa Područne škole Plešce prionuli su zadatku i uz pomoć zajednice reciklirali čak 6,9 tona starog papira. Tako su djelima ukazali na svrhu dm-ove akcije »Zeleni korak« – pokazati da svatko od nas može dati doprinos zaštiti okoliša i pozitivno utjecati na zajednicu. Uime dm-a zahvaljujem svim učenicima i djelatnicima Područne škole Plešce i Osnovne škole dr. Branimira Markovića što su se pridružili dm Zelenom koraku i što su doprinijeli očuvanju okoliša, izjavila je Alma Antičević.


Dosad spašeno gotovo 50.000 stabala

​Uz sve ovo iz dm-a kao organizatora ove hvalevrijedne tradicionalne akcije ističu i to da je od 2012. godine, kada su prvi put u organizaciji dm-a hrvatski učenici počeli prikupljati i reciklirati stari papir, u akciji »Zeleni korak« sudjelovalo više od 200.000 osnovnoškolaca koji su prikupljanjem i recikliranjem starog papira tijekom devet godina spasili više od 49.500 stabala! Nedvojbeno, brojevi su to koji zaslužuju svako priznanje i svjedoče o tome da mladi, ako ih se pametno vodi i motivira, razmišljaju i djeluju na pravi način.

Najuspješnije škole


U devetom Zelenom koraku sudjelovalo je više od 18.500 osnovnoškolaca koji su prikupljanjem i recikliranjem starog papira spasili više od 3.000 stabala, a svaku od deset škola koje su prikupile i reciklirale najviše papira dm će nagraditi s 10.000 kuna.


Uz dobitnike iz Primorsko-goranske županije, u 2020. godini najbolje su rezultate ostvarili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar (Varaždin), Osnovne škole »Petar Zrinski« Šenkovec, OŠ Banija (Karlovac), OŠ Ludbreg, Područne škole Ljupina (Nova Gradiška), PŠ Glavina Donja i PŠ Kutleše (Imotski) te PŠ Cirkvena (Sv. Ivan Žabno).