Brojni posjetitelji pohrlili u Lič

‘Medun Fest, veseli i zdravi festival’: Dino Galvagno pripremao šumski sladoled

Danijela Pleše

Medun Fest u Liču / Snimila Danijela Pleše

Medun Fest u Liču / Snimila Danijela Pleše

Poznati  hrvatski  chef Dino Galvagno predstavljao je za ovu priliku osmišljen goranski sladoled od šumskog meduna, aromatiziran jelovim iglicama, serviran u posebno pripremljenom kornetu na bazi lješnjakovog brašna koji se mogao degustirati nakon što se upilo znanje  kako se rade ti mini korneti.U malom mjestu Lič kraj Fužina održao se tijekom subote prvi  „Medun Fest, veseli i zdravi festival“ posvećen šumskom medunu koji je privukao brojne posjetitelje zbog bogatog i šarolikog programa, no i radi opskrbe domaćim i kvalitetnim proizvodima od meda za nadolazeću zimu.


Pri našoj posjeti centru Liča gdje su bili postavljeni štandovi s ponudom lokalnih OPG-ova Gorskog kotara,  kao i ponudom gostujućih izlagača iz ostalih dijelova Hrvatske, zatekli smo i više nego odličnu atmosferu – što zbog samog događanja, lijepog vremena, odlične glazbene podloge, što zbog  činjenice da se mogao degustirati goranski sladoled od meduna.


 Zbog toga i ne čudi da je najduži red upravo bio ispred štanda gdje je Dino Galvagno – poznati  hrvatski  chef predstavljao  za ovu priliku osmišljen goranski sladoled od šumskog meduna, aromatiziran jelovim iglicama, serviran u posebno pripremljenom kornetu na bazi lješnjakovog brašna koji se mogao degustirati nakon što se upilo znanje  kako se rade ti mini korneti.


Dino Galvagno u Liču / Snimila Danijela PLEŠE

Dino Galvagno u Liču / Snimila Danijela PLEŠE
I sam Dino se u opuštenoj atmosferi našalio da je očito jako spor kada je ispred njegovog štanda stalno red.  Ujedno je u kratkom predavanju poznati chef pojasnio kako se izrađuje sam sladoled te mini korneti što su neki vrijedno i zapisivali kao recept koji će isprobati u svojem domu. 


Pri razgledavaju ostalih štandova, u oko upada i onaj Ivane Lesjak iz Čakovca koja je inače na odmoru u Hreljinu te je odlučila sudjelovati sa svojim izrađenim recikliranim nakitom od primjerice plastičnih čepova, dugmića, limenki na prvom Medun festivalu. Već tradicionalni lokalni goranski proizvođači poput OPG-a Zanoškar, OPG-a Milošević, OPG „ Zeleni san“, Obiteljskog gospodarstva Francišković, Mesnice Šafar također su osvajali svojim kvalitetnim proizvodima zajedno s još nekolicinom izlagača iz  pojedinih dijelova Hrvatske gdje je naglasak na domaćim proizvodima.


Medun Fest u Liču / Snimila Danijela PLEŠE

Medun Fest u Liču / Snimila Danijela PLEŠE


Tijekom programa moglo se sudjelovati i u raznim edukativno-kreativnim radionicama, naučiti najbitnije o medunu, posjetiti besplatno Etnografsku zbirku u Liču te se besplatno provozati Turističkim vlakićem, ali i posjetiti Šumsku bajku u Liču te uživati i u njihovim programu.


Prema riječima načelnika Općine Fužine Davida Bregovca, Medun festival će se iduće godine ako bude sve kako treba održavati dva dana u Fužinama, a u Liču će biti Festival goranskog sira. Kako nam je pojasnio, cilj je imati festivale goranskih proizvoda, a na njega se nadovezala i Silvija Sobol iz Odjela za turizam Fužina poručivši da je ovogodišnji prvi Medun festival opravdao sva očekivanja jer su gosti cirkulirali tijekom cijelog dana te na kraju uživali u večernjem koncertu glazbene grupe Insula.