Razgovor

Majda Burić i dalje predano hvali premijera: ‘Trebamo biti ponosni što u premijeru Plenkoviću imamo prijatelja Gorskog kotara’

Marinko Krmpotić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Uvjerena sam u pobjedu HDZ-a jer smo u osam godina pokazali i dokazali da znamo zaštititi građane od svih krizaDELNICE – Majda Burić, Ravnogorka koja je u razdoblju dviju Vlada RH predvođenih Andrejem Plenkovićem pažnju vlasti skrenula na prostore Gorskog kotara, trudeći se, što kao državna tajnica, što kao saborska zastupnica, učiniti što više za svoj zavičaj, u nove izbore ulazi kao osma na listi sedme izborne jedinice. Mogućnosti njenog novog, trećeg po redu, ulaska u Sabor RH su realne, a razgovor s njom počinjemo osvrtom na početak nove faze programa Zaželi.


HDZ je tom programu očigledno posvetio veliku pažnju i »dogurao« do faze kad program postaje trogodišnji. Kako vidite razvoj tog programa koji je područjima poput Gorskog kotara iznimno potreban?


– Posebno sam vezana za projekt zapošljavanja žena koje brinu za starije i nemoćne osobe u njihovu domu, popularno zvan Zaželi, iz razloga što sam i sama sudjelovala u njegovu osmišljavanju i kreiranju. Zaželi je u potpunosti naš izvorni hrvatski proizvod koji smo osmislili 2017. godine u Ministarstvu rada zajedno s tadašnjim ministrom Markom Pavićem. Nakon toga slijedio je konstruktivni dijalog s Europskom komisijom i Europskim socijalnim fondom i mi smo danas u sedmoj godini uspješnog provođenja tog projekta koji je, gdje god došli, tražen i hvaljen od svih – korisnika, zaposlenih žena, (grado)načelnika, i to bez obzira kojoj stranci pripadali. Budući da dolazim iz Gorskog kotara, pri osmišljavanju projekta Zaželi, bilo mi je lako analizirati problematiku ruralnih krajeva i potreba naših starijih sugrađana te predlagati rješenja za napredak i njihovu socijalnu zaštitu i sigurnost. Danas s ponosom ističem da je kroz Zaželi sveukupno u cijeloj Hrvatskoj zaposleno skoro 23.000 žena koje brinu o gotovo 130.000 korisnika. Unapređenje je da program sada traje tri godine i da se mogu zaposliti i muškarci, što je za područje Gorskog kotara jako značajno, s obzirom na to da je naš glavni energent – ogrjevno drvo. U Gorskom kotaru na projektu je sveukupno zaposleno oko 220 žena koje brinu o otprilike 1.700 korisnika i za to je Vlada osigurala više od 6 milijuna eura.


Garancije rasta
Osiguravanjem gotovo 10 milijardi eura za mirovinski sustav i sustav socijalne sigurnosti u državnom proračunu za ovu godinu, Vlada je poslala vrlo jasnu poruku garancije daljnjeg rasta mirovina i jačanja socijalne sigurnosti i zaštite. Naša je obaveza posebno brinuti o najranjivijim skupinama društva pa se u idućem mandatu obvezujemo na najmanje 30-postotno uvećanje mirovina kako bi prosječna penzija iznosila najmanje 750 eura, a isto tako uvodi se i godišnji dodatak za umirovljenike. Osigurana su sredstva za izgradnju 18 centara za dugotrajnu skrb o starijim osobama diljem cijele Hrvatske. Time će se osigurati kapacitet od 1.800 mjesta, a uz to gradit će se i centri za dugotrajnu skrb o hrvatskim braniteljima. Posebno me veseli što je sve spremno za otvaranje doma u Delnicama koji će pružati trajne usluge osobama u potrebi i našim starijima, nemoćnima i onima narušenog zdravlja. Osnivač tog doma je Ministarstvo socijalne skrbi, i to je još jedan dokaz koliko je ovoj Vladi Gorski kotar bitan i koliko je svjesna naših potreba i izazova s kojima smo suočeni.


Sigurna opcija


Ponovo ste u utrci za saborske klupe. Što očekujete?


– Očekujem treću uzastopnu i povijesnu pobjedu HDZ-a. Uz dužno poštovanje prema svim ostalima, samo je HDZ jedina sigurna opcija za daljnji napredak i dobrobit svih hrvatskih građana. To smo dokazali svojim rezultatima – kontinuiranim rastom plaća, mirovina, socijalnih prava, paketima pomoći za sve građane i gospodarstvo, isplaćenih osam jednokratnih dodataka u visini do 160 eura za umirovljenike s penzijom do 880 eura, novim riječkim KBC-om, novim školama, vrtićima, itd. Ljudi sve to prepoznaju i jako se dobro vidi tko vodi razumnu i sigurnu politiku napretka, a tko promiče galamu, nered i nerad. Vidi se tko psujući krši Ustav i zakone, a tko štiti hrvatske nacionalne interese. Tzv. rijeke pravde ustvari su poplave destruktivne politike. Uvjerena sam u pobjedu HDZ-a jer smo u ovih osam godina pokazali i dokazali da istodobno znamo zaštititi građane od svih kriza koje su nas snašle i ujedno raditi na unapređivanju standarda i jačanju gospodarstva.


Nesretni ledolom


Na listama u 7. izbornoj jedinici malo je Gorana. Vaša osma pozicija je respektabilna, posebno jer je riječ o najjačoj hrvatskoj stranci. Ostale stranke – osim Hrvatskih laburista koji su Davida Bregovca smjestili na visoko drugo mjesto – ne brinu baš previše o Goranima. Kako to komentirate?


– Mi Gorani itekako smo svjesni tko je što i kada za nas napravio, ali isto tako tko može, zna i hoće, a tko ne. Sjetimo se samo onog nesretnog ledoloma iz 2014. godine koji je učinio štetu od 2 milijarde kuna samo na električnoj mreži. Tko je nama tada pomogao? Tadašnja Vlada SDP-a? Ne! Oni su rekli da to nije nikakva katastrofa i da se Gorani s time znaju nositi, a onda su nam još ukinuli i Zakon o brdsko-planinskom području i dodatno osiromašili gradove i općine i do 50 posto proračuna. Zato nam je i u to vrijeme pomogao Andrej Plenković, tada zastupnik u Europskom parlamentu, koji nas je promptno obišao, upoznao se sa štetama i pomogao pri povlačenju skoro 7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu šteta u Gorskom kotaru.


Dolaskom HDZ-a na vlast, nerazvojnu i destruktivnu politiku SDP-a prema Gorskom kotaru zamijenio je potpuno drugačiji pristup politici ravnomjernog regionalnog razvoja. Donijeli smo potpuno novi Zakon o brdsko-planinskom području, a temeljem toga obećali smo, prema uzoru na Projekt Slavonija, Projekt Gorski kotar i Lika. Što smo obećali – to smo i ostvarili. Ugovore o gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji Gorskog kotara osobno je prije nekoliko mjeseci svečano uručio premijer Plenković u Delnicama. Ti ugovori financijski omogućavaju: izgradnju sanjkališta u Ravnoj Gori, poduzetničkog inkubatora u Skradu, stazu Lepenica u Fužinama, cestu Vrbovska poljana u Mrkoplju, Dom kulture u Čabru, sanacije cesta u Lokvama i Delnicama, izgradnju objekta Nogometnog kluba Vrbovsko… U idućem mandatu projekt se nastavlja, ali s puno više novca za Gorski kotar. Trebamo biti ponosni što u premijeru Plenkoviću imamo prijatelja Gorskog kotara koji je za naš kraj napravio daleko više od svih ostalih vlada ikad!


Veliko gradilište


Od 16 lista u sedmoj izbornoj jedinici, samo je, koliko je meni poznato, na šest lista predstavnik Gorskoga kotara. Ne bih se usudila ocijeniti koliko je to malo i/ili loše jer mi je uvijek kvaliteta ispred kvantitete, ali dobro je da postoje političari koji se temom Gorskog kotara bave kontinuirano, a ne samo svake četiri godine i prigodničarski. Međutim, činjenica je da u zadnjem i predzadnjem sazivu Sabora samo HDZ ima zastupnicu iz Gorskog kotara, i to je odgovor na vaše pitanje – koliko je kojoj stranci bitan naš goranski kraj.


Kakve rezultate HDZ-a očekujete u 7., kakve u 8. izbornoj jedinici?


– Kao što je neki dan iz Ravne Gore i sam premijer poručio – ne samo da će HDZ u 7. izbornoj jedinici uvjerljivo pobijediti, nego ćemo osvojiti za HDZ najviše mandata u svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj. Što se tiče 8. izborne jedinice – da nam nema Olega Butkovića, ne bismo mi imali niti osigurane novce za obilaznicu Fužine i Kuželj, za plaćanje čišćenja snijega na lokalnim cestama u Gorskom kotaru, za sanaciju klizišta u Čabru, a isto tako Rijeka i Istarska županija bez Olega Butkovića ne bi bile jedno veliko gradilište. Nova bolnica za majku i dijete u sklopu novog KBC-a Rijeka povijesni je projekt ove Vlade i najveća investicija u hrvatsko zdravstvo ikad. Tu je i nova pulska bolnica. Ulaganja u cestogradnju su ogromna i zbog svega toga vjerujem da će birači to honorirati na izborima. Zato i u osmoj očekujem sjajne rezultate HDZ-a.


Čast i ogromna odgovornost prema kraju i stanovnicima


Kao žena u politici, moram reći da sam od svojih kolega, sve ove 22 godine koliko se bavim politikom, uvijek imala vjetar u leđa. Zato često kažem da je HDZ puno više od stranke, mi smo zajednica, a zajednica ima snagu obitelji. To pokazuje moje iskustvo. Za političara je bitno da ima iskustvo kontinuiranog rada na svim političkim razinama, da ima postepeni i sustavni razvoj i rast jer tada može kvalitetnije djelovati. Zato smatram svojom prednošću što sam prošla sve razine političkog rada, od Mladeži HDZ-a preko općinske, županijske pa sve do nacionalne razine, što cijenim kao krunu svog političkog života. To je čast, ali i ogromna odgovornost prema kraju iz kojeg dolazim i prema svim njegovim stanovnicima.