Uređenje amfiteatra

Lukovdol će postati novi vrbovščanski turistički adut

Marinko Krmpotić

Postoji i ideja o natkrivanju cijelog tog prostora, ali o tome je još prerano govoriti, no svakako želimo u što većoj mjeri valorizirati i koristiti rodno mjesto našeg velikog književnika za privlačenje gostiju i predstavljanje Vrbovskog, ističe gradonačelnik MufićVRBOVSKO – Posljednja sjednica ovog saziva Gradskog vijeća Vrbovskog nije bila svečarska, već, kao i sve prethodne, radna i usmjerena planiranju novih poslova i zahvata, bez obzira na činjenicu što će ovaj saziv Vijeća uskoro zamijeniti neki drugi ljudi. Jedna od točaka vezanih za buduće projekte svakako je i ona o potrebi konačnog završavanja postupka imovinskopravnih odnosa projekta uređenja amfiteatra u Lukovdolu, rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića. Zemljište koje je kupio Grad Vrbovsko, a nalazi se na toj lokaciji, bit će upisano u službene podatke čime će biti moguće krenuti dalje u projekt koji predviđa građevinsko i dekorativno uređenje područja amfiteatra te izgradnju nadstrešnice za izvođače, objasnio je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić te dodao:


Autopraonica


– Postoji i ideja o natkrivanju cijelog tog prostora, ali o tome je još prerano govoriti. U svakom slučaju, Lukovdol i amfiteatar itekako su veliki potencijali zbog manifestacija koje se tamo odvijaju, kao i zbog činjenice da želimo u što većoj mjeri valorizirati i koristiti rodno mjesto našeg velikog književnika za privlačenje gostiju i predstavljanje Vrbovskog, rekao je Mufić.


Uz planiranje daljnjih koraka vezanih za lukovdolski amfiteatar, vijećnici su obaviješteni i o tome da su kraju privedene sve potrebne radnje vezane za mogućnost izgradnje autopraonice u sjevernom dijelu Poslovne zone. Ulagač je platio izmjene prostornoplanske dokumentacije i sad dalje ovisi o njemu, a nedvojbeno je da bi autopraonica svakako dobro došla ljudima koji žive na području Grada Vrbovskog.
Najavljene su i konkretne aktivnosti oko izgradnje prvih vrbovščanskih jaslica. Izabran je izvođač radova i ako ne bude nikakvih žalbi i ponavljanja natječaja, radovi bi trebali započeti u svibnju te biti gotovi do kraja ove godine, a to znači da bi 2022. godine Vrbovsko prvi put u svojoj povijesti imalo jaslice. Raspravljalo se i o upisima u Dječji vrtić »Bambi« pri čemu je najavljeno da će u matični vrtić u Vrbovskom biti upisano 35 djece, a u područnom u Moravicama osam ili devet.


– Bude li ih u Moravicama manje od tog broja, ići će se na prijevoz djece iz Moravica u Vrbovsko jer nema smisla za 5-6 djece imati zaposlene dvije odgojateljice i čistačicu. Sve je to preskupo, ali ljudi to često ne razumiju i misle da se sve to mora, što nije točno, rekao je gradonačelnik Mufić.


Izbori i za MO-e


Na sjednici je najavljeno i da će istovremeno s izborima za lokalnu samoupravu biti održani i izbori za mjesne odbore na području Grada Vrbovskog, a to su Vrbovsko, Moravice, Gomirje, Lukovdol, Jablan, Ljubošina, Osojnik – Jadrč, Severin na Kupi, Blaževci – Plemenitaš.
Vijećnici su obaviješteni i o tome da je iz državnih izvora na račun Grada stiglo 300.000 kuna za stolice u kinu, a iz proračuna će biti osigurana razlika. No, istaknuo je gradonačelnik Mufić, daljnji projekt uređenja tog objekta, kao i knjižnice u bivšem Lovačkom domu, mogao bi biti malo usporen.
– Očigledno je da se u državnim izvorima počeo javljati problem nedostatka novca. Vidimo to iz činjenice da nam je stigla odbijenica vezana za knjižnicu, iako za taj projekt imamo kompletnu dokumentaciju. Naravno, zatražili smo pojašnjenje te odbijenice, a sigurno nećemo stati jer ima i drugih izvora sredstava pa ćemo tražiti nove mogućnosti. No svakako nismo sretni činjenicom da je sve manje prihvaćenih projekata i da u sve većoj mjeri dobivamo signale kako novca za neke planirane projekte neće biti, a i natječaja je sve manje, rekao je gradonačelnik Mufić.


Ukrajinska se obitelj želi doseliti u Vrbovsko

Gradonačelnik Mufić obavijestio nas je i o nesvakidašnjem interesu jednog bračnog para iz Ukrajine za doseljenje u Vrbovsko.


– Denis i Julijana nekako su saznali za naše beneficije koje dajemo obiteljima s puno djece pa su nam se javili jer imaju veliku obitelj. Pozvat ćemo ih na razgovor i vidjeti što se može učiniti. Bitan kriterij jest da se bar godinu dana živi i radi ovdje pa je, primjerice, obitelj Majić, pristigla iz Solina prije više od godinu dana, nedavno ispunila taj kriterij i uskoro će imati pravo na korištenje gradske pomoći, odnosno uređenje jedne kuće u Vrbovskom pri čemu će grad iz pričuve pomoći na taj način da će preuzeti posao i troškove uređenja jedne dječje sobe za obitelj Majić, najavio je gradonačelnik Mufić.