Održana sjednica

Lokvarsko vijeće izglasalo blago kresanje budžeta i novo zaduženje

Marinko Krmpotić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Prvim ovogodišnjim izmjenama proračun je smanjen s 14,2 na 13,9 milijuna kuna, a izglasana je i Odluka o zaduženju za izgradnju općinskog trga, za što su već osigurana EU-sredstvaLOKVE – Druga listopadska sjednica Općinskog vijeća Lokava donijela je dvije važne odluke – proračun Općine je prvim ovogodišnjim izmjenama smanjen s 14,2 na 13,9 milijuna kuna, a izglasana je i Odluka o zaduženju za realizaciju projekta izgradnje općinskog trga. Prijedlog o blagom smanjenju proračuna prihvaćen je sa šest glasova za i pet protiv, a pojašnjavajući u ime HDZ-a protivljenje vijećnika te stranke, Sanja Beljan Brkić rekla je, između ostalog, kako oni i dalje ne žele prihvatiti nemogućnost smanjivanja sada već stalnog proračunskog duga od 2,6 milijuna kuna.


»Nama su izvorni prihodi 3,5 milijuna kuna pa ih taj dug skoro dostiže, a mi umjesto da rješavamo taj dug sada idemo u podizanje ozbiljnog kredita, pa ne znam kako će naredne godine Općina uopće funkcionirati«, rekla je Beljan Brkić dodavši da vijećnici HDZ-a nisu zadovoljni ni činjenicom da je u prijedlogu rebalansa izbačen niz planiranih aktivnosti. Načelnik Toni Štimac (SDP) odgovorio je da su krediti posljedica rada i ulaženja u projekte: »Dugova ne bismo imali i u kredite ne bi ulazili da ne radimo. Naravno, postoji i ta mogućnost, ali smatram da lokalna samouprava mora ulagati, raditi i planirati projekte, a ne biti mjesto gdje će nekoliko ljudi dobivati plaće i ništa ne raditi«, rekao je Štimac, dodavši da je točno da su neki poslovi i projekti planirani za ovu godinu odgođeni, ali će sigurno biti realizirani dogodine.


Vijećnici HDZ-a bili su, uz nešto drukčiji omjer glasova i protiv Odluke o zaduživanju Općine, za koju je glasovalo šestero vijećnika, tri su bila protiv, a jedan suzdržan. Načelnik je pojasnio da se radi o 6,3 milijuna kuna vrijednom projektu uređenja općinskog trga za što su uz pomoć Vlade RH i EU-programe osigurana sredstva, ali sukladno pravilima EU-fondova, posao najprije mora biti napravljen, što znači da za realizaciju Općina mora podići kredit, o čemu moraju odlučiti vijećnici.
Sanja Beljan Brkić rekla je kako je nedvojbeno riječ o dobru projektu kojem se HDZ ne protivi, ali su protiv odluke o zaduživanju jer je Općina već sada dužna, a tim novim kreditom stanje će biti još gore pa se može dogoditi da Općina Lokve neće moći izdržati financijski teret svih tih dugova, na što je načelnik rekao kako mu je žao što HDZ Lokve ima takav stav, tim više što Vlada RH, koju vodi baš HDZ, promovira korištenje EU-sredstvima i ovakvim projektima: »Mi smo s Ministarstvom poljoprivrede potpisali ugovor o ovom projektu i Vlada će nam, ustvari, osigurati potrebna sredstva, a vi glasujete protiv odluke Vlade, koju vodi vaša stranka«, rekao je Štimac.