Projekt REFREsh

Lokvarcima ostalo bogato iskustvo i Kuća čuvara brane

Danijela Pleše

Cilj projekta bila je revitalizacija industrijskog nasljeđa radi ponovnog korištenja tih prostora, što je i postignuto Kućom čuvara braneLOKVE – Logorska vatra uz Lokvarsko jezero bila je dio bogatog programa upriličenog povodom završetka trogodišnjeg projekta REFREsh, koji je zajednički provodilo pet zemalja, deset projektnih partnera među kojima je i Općina Lokve.


– Tijekom subote u Kući čuvara brane, lokalna grupa za podršku koja je zadnje tri godine dala sve od sebe na provođenju projekta REFREsh u Lokvama, imala je zadnji sastanak na kojem su se dotaknule razne teme vezane za cjelokupan tijek projekta. Najvažnije je da sada nastavimo s aktivnostima u Kući čuvara brane, stoga smo u postupku osnivanja Razvojne agencije radnog imena Lokve, koja bi upravljala objektima – Kulturnim centrom Picirk, Društveno-kulturnim centrom Žaba te Kućom čuvara brane, nadamo se kroz EU-projekte – poručio je ukratko načelnik Općine Lokve Toni Štimac.


Na njega se nadovezala i Sanja Čop iz Općine Lokve, koja je također zaslužna za uspješno proveden projekt.
– Kao mala općina koja je uspjela biti dio ovog značajnog projekta možemo zaključiti da smo stekli bogato iskustvo koje ćemo nastaviti dalje primjenjivati kroz nadolazeće aktivnosti. Kroz tri godine provođenja projekta stekli smo poveću mrežu suradnika, a nadamo se da ćemo Kuću čuvara brane i dalje nastaviti koristiti kao i dosad – najbolje što možemo.


Jedan od sudionika sastanka bio je i Valerij Jurešić, vlasnik tvrtke Subjekt, koja se bavi savjetovanjem i pomoći u provedbi EU-projekata, a što je i činila u suradnji s Općinom Lokve. – Kroz ovaj sastanak bilo je zanimljivo vidjeti gdje smo bili prije tri godine, a gdje sada i kako je projekt rastao s vremenom. Nama je cilj bila revitalizacija industrijskog nasljeđa radi ponovnog korištenja tih prostora kao društveno korisnih objekata, što smo i postignuli Kućom čuvara brane, koja je bila stari objekt Hrvatske elektroprivrede na brani Omladinskog jezera. Kroz razgovor svih suradnika i partnera vezano za Kuću čuvara brane, radi se na rješenju daljnjeg upravljanja njome – i programski, i strategijski – poručio je Jurešić.


Nakon formalnog dijela uslijedilo je druženje na otvorenom kod Kuće čuvara brane, gdje je grupa Trio Universal zagrijala atmosferu zajedno s logorskom vatrom. Kušati su se mogli i lokalni kulinarski specijaliteti, a štandovi lokvarskih OPG-ova mamili su raznovrsnom ponudom – OPG Anita Beljan prirodnim lijekovima, OPG Mrkvička Anton nudio je vrganje, maline i proizvode od aronije, dok je Vid Arbanas prezentirao svoje likere, ali i tradicionalnu pastirsku igru »šklofanje«.