Etno udruga Turanj

Ljubitelji tradicije očistili izvor pitke vode u brodmoravičkom KaluBROD MORAVICE – Proljetni ciklus raznih aktivnosti Etno udruge Turanj kraju je priveden tradicionalnom ekološkom akcijom čišćenjem okoliša izvora pitke vode na brodmoravičkom Kalu.


Tom je akcijom Turanj obilježio i Svjetski dan zaštite okoliša, a prije nje su brodmoravički ljubitelji tradicije na još nekoliko načina dali svoj doprinos brizi za okoliš, ističe Dražen Brajdić, predsjednik Udruge.


– Počeli smo s obilježavanjem Dana voda kada je od samoniklog raslinja očišćena pitoreskna lokva između Donjeg i Gornjeg Šehovca u završkom kraju. U neposrednoj blizini ove vode privedeni su kraju radovi otkopavanja i građevinske sanacije temelja na nekadašnjoj omanjoj kapeli sv. Ilije. Ovo arheološko nalazište bit će prezentirano široj javnosti prigodom blagdana sv. Ane. Potom je povodom Dana planeta Zemlje, a u suradnji s mještanima sela Kuti, dovršeno pošumljavanje omanjeg šumarka u neposrednoj blizini crkvice sv. Andrije. Uoči 1. maja zapaljen je krijes na brdu Parag s kojeg puca pogled na veći dio Gorskog kotara.
Na Dan pobjede nad fašizmom u Europi predstavnici Udruge položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred spomenika antifašizma u središtu Brod Moravica, a zajedno sa župom Brod Moravice organizirana je tradicionalna tijelovska procesija ulicama mjesta, rekao je Brajdić.