Učionica u knjižnici

“Leptirov let”: Delnički osnovci se družili sa Slavicom Grgurić Pajnić i njezinom slikovnicom

Marinko KrmpotićDELNICE – Kraj školske godine za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda delničke osnovne škole bio je u znaku integrirane nastave hrvatskog jezika, prirode i društva i likovne kulture, a održao se – u jednoj od najljepših učionica (uz onu u prirodi) – u knjižnici! Govori nam to Indira Rački Joskić, ravnateljica Gradske knjižnice Janet Majnarich Delnice i dodaje:


«Želeći učenike upoznati sa svojim zavičajem, posebno Kupskom dolinom znanom i kao Dolina leptira, i zavičajnim autorima, pozvali smo u goste Slavicu Grgurić Pajnić, autoricu ekološko-dijalektalne slikovnice »Leptirov let«. Riječ je o upravo savršenoj, višeslojnoj edukativnoj, čitkoj i razumljivoj slikovnici koja je idealna za ono što smo sve željeli prenijeti učenicima – kroz ljepotu zaštićenog područja Kupske doline upoznati njen biljni i životinjski svijet, a posebno vrste leptira i njihov razvojni/životni put.


Naime, uz lijepu priču slikovnica nudi i stručne nazive i osnovne karakteristike leptira, detaljan prikaz leptira Apolona, i to iz pera prirodoslovca dr. Duška Wolfija, koji je više od 30 godina posvetio izučavanju leptira Gorskog kotara. Naučili smo da leptiri žive samo u netaknutim, nezagađenim staništima, a da bi tako i ostalo, moramo se bez iznimke i bez odgađanja pobrinuti svi, zajedno, uči nas ova slikovnica koja je, što nam je također jako odgovaralo, dvojezična (brodkupski govor/brodmoravički govor) i nudi mogućnost osvješćivanja razlika u bogatstvu naših mjesnih lokalnih govora.
Također, ilustracije su nam bile vrlo poticajne za kreativno stvaranje šarolikoga svijeta leptira kojim smo okitili knjižnicu, u kojoj smo pogledali i izložbu fotografija učenika srednjih škola na temu ekologije (»Malo pridonosim, puno dobivam«), a na kraju smo zaključili da ćemo slikovnicu »Leptirov let«, ugostiti i na njoj učiti zajedno i sljedeće školske godine«, rekla je Rački Joskić.