Bogat program

Kultura, igra i sport obilježit će listopad u Lokvama. Pogledajte što je sve planirano

Marinko Krmpotić

Tea Glad

Tea GladLOKVE – Uskoro počinje obilježavanje još jednog Dječjeg tjedna kako diljem Hrvatske, tako i u Gorskom kotaru. U organizaciju raznih manifestacija uključit će se i Društvo Naša djeca Lokve.


Članice Društva zajedničkim snagama, na čelu s predsjednicom Teom Glad, osmislile su projekt kako prigodno obilježiti tjedan posvećen najmlađoj lokvarskoj populaciji.


– Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije obilježavamo Dječji tjedan od 2. do 8. listopada, a ostatak listopada pretvorit ćemo u Dječji mjesec koji ćemo obilježiti projektom »Ljubav djeci prije svega« zahvaljujući sponzorstvu Hrvatskih šuma – Uprave šuma podružnica Delnice. Ove godine listopad će u Lokvama odisati kulturom, igrom i sportom punim plućima – pojasnila nam je Tea Glad i dodala da vesele mališane od ponedjeljka očekuju razna zbivanja.
– Organizirat ćemo radionicu izrade maski za uzrast od 1. do 4. razreda, radionice »Lektira na 100 načina – Grga čvarak u svijetu story tellinga« za uzrast od 1. do 4. razreda, »Lektira na 100 načina – Čudnovata istina u svijetu kazališne maske«, predstavu »Niske pobude i visoke pete«, edukativne i sportske radionice. Sve navedeno održat će se u prostorijama Osnovne škole Rudolfa Strohala u Lokvama te u Domu kulture Žaba – poručila je Tea Glad.


U današnje vrijeme ključna stavka svake organizacije su financije, stoga je DND Lokve itekako zahvalno svima koji se uključuju u njihova događanja.


– Zahvaljujem se svima koji su pomogli u organizaciji, posebno članicama DND-a Lokve koje su mi pomogle u osmišljavanju ovog projekta, a pomoć mi je kao novoj predsjednici itekako dobro došla. Hvala PGŽ-u i Hrvatskim šumama.


Sve to ne bi bilo moguće da nam vrata širom nije otvorila i Osnovna škola Rudolfa Strohala na čelu s ravnateljicom Borkom Kezele Kanjer i ostalim nastavnicima jer svi imamo isti cilj, a to je usmjeriti pažnju prema djeci, njihovim potrebama i pravima, dati im na važnosti, ali naglasiti i značaj provođenja vremena roditelja s djecom, posebice njihov doprinos u igri s njima jer igra djeci zapravo znači život.


Ona je bitna svakom djetetu za njegov razvoj i razvitak kao i emocionalnu stabilnost i socijalnu integriranost u društvu. Drugim riječima, svima nama važno je dati jasnu poruku, a to je »Ljubav djeci prije svega«. Zahvala ide i poduzeću MikroGoran čiji djelatnici nam pomažu kad god ih zamolimo. Stvarno vrijedi ona »kad se male ruke slože, sve se može« – na kraju je izjavila Tea Glad.


– Zadovoljstvo nam je u sklopu dječjeg tjedna sudjelovati u projektu DND-a Lokve te održati nekoliko programa. Učenici osnovne škole imat će priliku sudjelovati na radionicama »Lektire na 100 načina«, vrlo uspješnog programa koji će se prvi put održati za učenike osnovne škole, a u sklopu kojeg se popularizira čitanje kao aktivnost slobodnog vremena te približava lektirne naslove od uobičajenih načina izvan školskih klupa.


Uz »Lektiru na 100 načina« izrađivat će se maske od prirodnog materijala, a sve to začinit će i predstava dugogodišnje suradnice Kotar teatra Nikoline Majdak koja će se održati u utorak, 3. listopada – izjavio je umjetnički voditelj pri Kotar teatru Matija Kezele.