Slaba godina

Krumpir podbacio i u Gorskom kotaru, uz Kupu urod solidan, dalje od Rijeke sve lošiji

Marinko KrmpotićSEVERIN NA KUPI – Početak rujna donio je i radove na vađenju u proljeće zasađenog krumpira na području Grada Vrbovskog. Prvi poslovi te vrste ostvareni su na području lokacije Bilje, neposredno uz rijeku Kupu, zemljištu na kojem, govori nam Nikolina Osojnički, direktorica Komunalca Vrbovsko koji rukovodi realizacijom ovog gradskog projekta, trideset godina nije sađen krumpir.


– Možda su i zbog toga rezultati, bar za sada, nešto bolji od prosjeka Hrvatske. Konkretno na dijelu zasađene parcele koji se nalazi blizu Kupe urod je solidan, a što je zemljište udaljenije od rijeke, stanje s prinosom se pogoršava. Također, očigledno je iz dosadašnjih aktivnosti da su nam kod ranih sorti prinosi za sada slabi i stanje nije dobro. Srednje rana sorta za sada je solidna, a za kasnije sorte tek ćemo vidjeti kad za petnaestak dana započnemo vađenje, rekla je Osojnički zaključivši da ovo nije dobra godina za krumpir jer je suša učinila svoje.


– Za konačne rezultate treba pričekati još dvadesetak dana, odnosno krumpir ćemo na području gdje je zasađen u okviru projekta koji provodi Grad Vrbovsko, sigurno vaditi još cijeli ovaj mjesec i tek nakon toga moći ćemo donijeti konačnu procjenu i to u suradnji s poduzećem Agro Velebit iz Lovinca s kojim zajednički realiziramo ovaj projekt, objasnila je Nikolina Osojnički pohvalivši sve djelatnike gradskih poduzeća i ustanova, njih tridesetak, koji uz radnike Komunalca sudjeluju u akciji vađenja krumpira.